Javítja a túlélési esélyeket a CT

Független Hírügynökség
megjelent:

Ha a súlyos baleseti sérültekről egész testes CT-felvételt készítenek, lényegesen nő a túlélési esély, állapította meg egy átfogó német felmérés. Vita van ugyanakkor arról, hogy az ilyen CT gyakorlati bevezetése indokolt-e a szemben a magas költségekkel és a felvétellel járó nagy röntgensugárzással.

A Müncheni Egyetem Klinikáján Stefan Huber-Wagner kutatócsoportja 4.621 súlyos baleseti sérült esetét elemezte. A 4.621-ból 1.494 páciensen végeztek egész testes CT-vizsgálatot. Technikailag csak 10 éve lehetséges az egész testről komputertomográfos keresztmetszeti képeket készíteni.

A kutatók két nemzetközi klasszifikációs rendszerben is osztályozták a sérülések súlyosságát és az életkilátásokat, ez a TRISS és a RISC (a TRISS az elterjedtebb).

Azt találták, hogy azok között a sérültek között, akiken végeztek CT-vizsgálatot, 25 százalékkal volt kisebb a halálozás a TRISS-skála szerint, és 13 százalékkal kevesebb az RISC index alapján.

A német kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy minden baleseti traumatológia közelében kellene lennie CT-nek. Javasolják, hogy a súlyos sérültek ellátásakor az újjáélesztési szakaszban az alapvető diagnosztikai eljárások között alkalmazzák az egész testes CT-vizsgálatot.

A német vizsgálatról a Lancet című brit orvosi hetilap keddi számában jelent meg tanulmány.

(FH)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.