Szintetikus emberi vér előállítására készülnek

Szerző: Független Hírügynökség

Szintetikus emberi vér előállítását tervezi Nagy-Britannia. A vért emberi embriókból vett őssejtekkel akarják termeltetni. A projektet a héten fogják bejelenteni, adta hírül hétfőn a BBC brit közszolgálati hírportál és az Independent című brit napilap weboldala.

A "vérgyártáshoz" szükséges őssejteket olyan embriókból vennék, amelyek méhen kívüli megtermékenyítéssel jöttek létre, de aztán nem használták fel őket (vagyis nem ültették be az anyaméhbe).

A mesterséges vérhez olyan embriókat terveznek kiválasztani, amelyeknek a vércsoportja nullás és RH negatív lenne. Ez a legritkább és leguniverzálisabb vércsoport, amely gyakorlatilag bárkinek adható.

Mik az őssejtek?

Az őssejtek olyan sejtek, melyekből – elvileg – az emberi szervezet bármely sejttípusa létrehozható. Szervezetünk sejtekből épül fel, melyek szövetekbe, majd a szövetek szervekbe rendeződnek, végül a szervek szerrendszereket alkotnak. Bővebben az őssejtekről

A munkát Marc Turner, az Edinburgh-i Egyetem professzora fogja irányítani. Részt vesz benne többek között az az intézet is, amely 1996-ban létrehozta Dollyt, az első klónozott bárányt.

A mesterségesen termelt vér etikai kérdés is

A mesterségesen termelt vérnek az lenne az óriási előnye, hogy garantáltan mentes volna vírusoktól.

Embrionális őssejtből való vérgyártáson dolgoznak már Svédországban, Franciaországban és Ausztráliában is.

Az Egyesült Államokban tavaly már bejelentették, hogy képesek voltak őssejtből több milliárd működőképes vörös vértestet létrehozni. De az amerikai kutatások leálltak, mivel a Bush-kormányzat betiltotta az őssejtkutatások központi finanszírozását. Ezt a tilalmat nemrég vonta vissza Barack Obama elnök.

Turner professzor szerint Nagy-Britannia már néhány éven belül, de leginkább 10 év múlva rendelkezne mesterséges emberi vérrel.

Elvileg egyetlen emberi embrióból is el lehet idővel látni mesterséges vérrel egy egész országot.

A mesterséges vér olyan kacifántos etikai kérdést is felvethet, hogy ez a vér olyan embertől származik, aki meg sem született.

(Független Hírügynökség)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Diabétesz Diabétesz

A cukorbetegség bőrön megjelenő tünetei és következményei.

A magnézium kismértékben...

Az American Heart Association folyóiratában publikált kutatások szerint a magnézium, amely az emberi test számára nélkülözhetetlen elem...

Fitoterápiás készítmények -...

A nemrég megjelent patikai gyógyszerkészítést szabályozó Szabványos Vénygyűjtemények VIII. kötete több mint 50 fitoterápiás cikkelyt tartalmaz....

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.