Bíróság előtt a későn kiérkező vasvári orvos

Szerző: MTI

Csütörtökön a Szombathelyi Városi Bíróságon megkezdődik a tárgyalása annak a vasvári orvosnak, aki tavaly januárban több mint egy órás késéssel ért ki egy beteghez. A beteg meghalt.

Az orvost foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolják. A törvény szerint ennek büntetési tétele egy évig terjedő szabadságvesztés, közérdekű munka vagy pénzbírság lehet. Az első tárgyaláson tanúként meghallgatják az elhunyt beteg családját.

Tavaly januárban egy 38 éves vasvári férfihez hívta az orvosi ügyeletet az élettársa. A férfi influenzás tünetekre és végtagfájdalmakra panaszkodott. A nő először 0 óra 49 perckor telefonált, de csak a nővérrel tudott beszélni, aki lázcsillapítási tanácsokat adott, de nem értesítette az orvost. Az élettársnak többszöri próbálkozás után sem sikerült az orvost elérnie, ezért végül a mentőket riasztotta.

Ők 1 óra 48 perckor értek ki, a férfi ekkor már eszméletlen állapotban volt, így a mentősök megkezdték az újraélesztését. Az ügyeletes orvos a mentők után négy-öt perccel érkezett. Megvizsgálta a beteg nyaki verőerét és pupilláit, majd utasította őket, hogy állítsák le az újraélesztést, annak ellenére, hogy tudta, útban van egy esetkocsi is.

A vádirat szerint az orvosnak az újraélesztés leállítása előtt még számos más vizsgálatot is el kellett volna végeznie, de nem tette. Azt nem lehetett kétséget kizáróan megállapítani, hogy az orvos tevékenysége és a férfi halála között közvetlen összefüggés van. Azaz lehetséges, hogy a beteg mindenképpen meghalt volna.

Eltilthatják foglalkozásától az orvost

Az ügyeletes orvos az eset után, tavaly januárban a Független Hírügynökségnek azt mondta: nem hibázott, mivel az első telefonhívásról csak később szerzett tudomást. Ugyanakkor szerinte a nővér is helyesen járt el. Pataky Pál azt mondta, a második hívásból sem tűnt úgy, hogy a beteg sürgős, életveszélyes állapotban van. Szerinte éppen ezért a nővér tette a dolgát, amikor tanácsokat adott a telefonban.

Az ügyben szereplő nővér tavaly meghalt. Amennyiben az orvost bűnösnek találják, mellékbüntetésként eltilthatják foglalkozásától. Az első tárgyalás csütörtökön délután egy órakor kezdődik a Szombathelyi Városi Bíróságon.

(FH)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

Utazás tömegközlekedéssel Utazás tömegközlekedéssel

Hogyan maradjon fitt hosszú utazáskor buszon vagy vonaton?

Minden tizedik gyermeket és a...

Hőségriadó van, itt vannak a kánikulai éjszakák, amikor sokszor aludni sem tudunk a rekkenő melegtől. Felkelünk, mert megszomjaztunk, hálóruhát...

10 ok, ami ujjdagadást okozhat

Az ujjak dagadása általában ártalmatlan, de van, amikor egy súlyosabb, háttérben meghúzódó állapotra utal. Íme, az ujjdagadás (dactylitis)...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.