• Gyakoriak a hibák az intenzív osztályokon

    Szerző: Független Hírügynökség

    A kórházi intenzív osztályokon gyakoriak a hibák, mutatta ki egy 27 országra kiterjedő nemzetközi felmérés, amelyet a bécsi Rudolfstiftung Hospital kórház kutatói végeztek. A vizsgálat megállapításait a BBC brit közszolgálati hírportál ismertette pénteken.

    A kutatásba 113 intenzív osztályt vontak be, és a 24 óra alatt elkövetett hibákat vizsgálták. Az intenzív osztályokon több mint 1300 beteg feküdt, közülük 441-en történt valamilyen hiba. Emiatt 7 páciens szenvedett maradandó elváltozást, 5 pedig életét vesztette. A peches betegek csaknem felén nem is egy, hanem több hibát követtek el.

    Hirdetés

    A leggyakoribb tévedés az volt, hogy nem a megfelelő időben adtak be valamilyen injekciót, vagy hogy egyáltalán elmaradt az injekció. De előfordult az is, hogy a dózis volt nem megfelelő, sőt hogy nem is azt adták be, amit kellett volna.

    A kutatásvezető, Andreas Valentin szerint a 113 vizsgált intenzív osztályból csak 5 olyan volt, amelyben nem történt hiba az adott 24 óra alatt. Valentin az injekciót nevezte az intenzív kezelés gyenge pontjának.

    A vizsgálatba bevont intenzív osztályok orvosai és nővérei szerint a túlterheltség a fő ok, de a hibákban szerepet játszik a gyógyszernevek változása, a személyzet tagjai közötti rossz kommunikáció és az eljárási szabályok megszegése.

    Az osztrák kutatásvezető szerint a hibák kockázatát nagyban csökkentené, ha javítanák a hibajelentési rendszert és a műszakváltáskori ellenőrzést.

    (FH)

    Módosítva: 2009.03.13 20:23, Megjelenés: 2009.03.13 20:23
   • Cikkajánló

    Alváshiány

    Alváshiány

    Cs. K., fordító

    Összeadódik, de egyszerre nem pótolható. Mit tegyünk, ha alváshiányunk van?

    Lézeres szemműtét

    Lézeres szemműtét

    Szponzorált tartalom

    Vajon miért ilyen népszerű a lézeres szemműtét? Utánajártunk. (x)

    Mindig fáradt? - A 7 leggyakoribb ok

    Ha sokszor elgondolkozik azon, vajon miért olyan fáradt mindig, nincs egyedül. Felmérések szerint minden öt megkérdezettből kettő érzi magát a hét nagy részében fáradtnak, és minden harmadik ember alváshiánnyal küzd.

    Ezért fázékonyabbak a nők, mint a férfiak

    A lakásban hosszú melegítőben és pulóverben lévő hölgy mellett kényelmesen megfér a pólós és rövid nadrágos férfi. Ha ismerős a kép, nem meglepő, már tudományos magyarázat is van arra, hogy miért fáznak jobban a nők.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA