• Gyakoriak a hibák az intenzív osztályokon

    Szerző: Független Hírügynökség

    A kórházi intenzív osztályokon gyakoriak a hibák, mutatta ki egy 27 országra kiterjedő nemzetközi felmérés, amelyet a bécsi Rudolfstiftung Hospital kórház kutatói végeztek. A vizsgálat megállapításait a BBC brit közszolgálati hírportál ismertette pénteken.

    A kutatásba 113 intenzív osztályt vontak be, és a 24 óra alatt elkövetett hibákat vizsgálták. Az intenzív osztályokon több mint 1300 beteg feküdt, közülük 441-en történt valamilyen hiba. Emiatt 7 páciens szenvedett maradandó elváltozást, 5 pedig életét vesztette. A peches betegek csaknem felén nem is egy, hanem több hibát követtek el.

    Hirdetés

    A leggyakoribb tévedés az volt, hogy nem a megfelelő időben adtak be valamilyen injekciót, vagy hogy egyáltalán elmaradt az injekció. De előfordult az is, hogy a dózis volt nem megfelelő, sőt hogy nem is azt adták be, amit kellett volna.

    A kutatásvezető, Andreas Valentin szerint a 113 vizsgált intenzív osztályból csak 5 olyan volt, amelyben nem történt hiba az adott 24 óra alatt. Valentin az injekciót nevezte az intenzív kezelés gyenge pontjának.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A vizsgálatba bevont intenzív osztályok orvosai és nővérei szerint a túlterheltség a fő ok, de a hibákban szerepet játszik a gyógyszernevek változása, a személyzet tagjai közötti rossz kommunikáció és az eljárási szabályok megszegése.

    Az osztrák kutatásvezető szerint a hibák kockázatát nagyban csökkentené, ha javítanák a hibajelentési rendszert és a műszakváltáskori ellenőrzést.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2009.03.13 20:23
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Egészségnap és jótékonysági est Veszprémben

    Az egészségmegőrzés jegyében egész napos rendezvényt és jótékonysági estet tartanak Veszprémben szeptember 13-án – mondta el az MTI-nek a város egészségügyért felelős alpolgármestere.

    Új helyre költözik a sürgősségi ellátás Nagykanizsán

    Csütörtöktől tíz napon át szünetel a nagykanizsai kórház sürgősségi betegellátó osztályának működése, mert a részleg új helyre költözik - tájékoztatta a Kanizsai Dorottya Kórház főigazgatója kedden az MTI-t.

    Játékfüggőség: mivel töltsük ki az űrt?

    A magyar lakosságnak jelenleg nagyjából egy százalékát érinti a játékszenvedély, de a betegek száma növekvő tendenciát mutat. Mint általában a szenvedélybetegségeknél, itt is nagyon fontos, hogy a beteg képes legyen megfogalmazni, hogy a tünete helyett mit tud elképzelni az életében, mint örömforrást.

    Csődközeli helyzetet okozhatnak a műhibaperek?

    A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint továbbra is az egészségügyi ellátórendszer egyik forró pontja a kórházak ellen indított kártérítési perek problémája; évente négymilliárd forintnyi kárigény érkezik a bíróságokra, s bár végül csak az összeg töredékében ítél a bíróság a beteg javára, a kártérítések még így is akár csődközeli helyzetbe sodorhatják a hibázó kórházat - írta a Népszabadság hétfői számában.

    Gondatlan amputálás után meghalt a szigetvári kórház betege

    A szigetvári kórház kártérítési felelősségét állapította meg első fokon a Baranya Megyei Bíróság egy férfi gondatlan ellátása és lábának későbbi elvesztése miatt - írta hétfőn az Új Dunántúli Napló.

    Több orvosi műhiba kerül nyilvánosságra

    A kórházba kerülő betegek két ezrelékét érinti valamilyen műhiba. Az esetek fele a műtőkben fordul elő. Ez az arány az utóbbi időben nem mutat növekedést, csak a nyilvánosságra került esetek száma emelkedett.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.