Gyakoriak a hibák az intenzív osztályokon

Szerző: Független Hírügynökség

A kórházi intenzív osztályokon gyakoriak a hibák, mutatta ki egy 27 országra kiterjedő nemzetközi felmérés, amelyet a bécsi Rudolfstiftung Hospital kórház kutatói végeztek. A vizsgálat megállapításait a BBC brit közszolgálati hírportál ismertette pénteken.

A kutatásba 113 intenzív osztályt vontak be, és a 24 óra alatt elkövetett hibákat vizsgálták. Az intenzív osztályokon több mint 1300 beteg feküdt, közülük 441-en történt valamilyen hiba. Emiatt 7 páciens szenvedett maradandó elváltozást, 5 pedig életét vesztette. A peches betegek csaknem felén nem is egy, hanem több hibát követtek el.

A leggyakoribb tévedés az volt, hogy nem a megfelelő időben adtak be valamilyen injekciót, vagy hogy egyáltalán elmaradt az injekció. De előfordult az is, hogy a dózis volt nem megfelelő, sőt hogy nem is azt adták be, amit kellett volna.

A kutatásvezető, Andreas Valentin szerint a 113 vizsgált intenzív osztályból csak 5 olyan volt, amelyben nem történt hiba az adott 24 óra alatt. Valentin az injekciót nevezte az intenzív kezelés gyenge pontjának.

A vizsgálatba bevont intenzív osztályok orvosai és nővérei szerint a túlterheltség a fő ok, de a hibákban szerepet játszik a gyógyszernevek változása, a személyzet tagjai közötti rossz kommunikáció és az eljárási szabályok megszegése.

Az osztrák kutatásvezető szerint a hibák kockázatát nagyban csökkentené, ha javítanák a hibajelentési rendszert és a műszakváltáskori ellenőrzést.

(FH)

Hozzászólások (2)

Cikkajánló

Miként változtatja meg az eltérő...

Nem egyszerű meghatározni és megmagyarázni a csökkenő nemi vágy jelentését a párok közt, mivel el kell fogadni, hogy annak ereje, intenzitása egy...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.