D-vitaminhiány - nagyobb esély a szívbetegségekre

Független Hírügynökség
megjelent:

Azoknál a kamaszoknál, akiknek a vérében kevés a D-vitamin, sokkal könnyebben alakul ki szívbetegség, cukorbaj, magas vérnyomás, állapították meg amerikai kutatók.

A D-vitaminhiányos kamaszoknál lényegesen rosszabb volt az egészségi állapot. Ez az összefüggés akkor is megmaradt, ha figyelembe vették a bőrszín, életkor, nem és sportolási szokások szerinti eltéréseket.

A D-vitaminhiányos tizenéveseknél 4-szer gyakoribbak voltak az anyagcserezavarokkal kapcsolatos tünetek, a túl nagy derékbőség, a magas vérnyomás, a hasznos koleszterinnek az alacsony szintje. Azoknál a tiniknél, akiknek a vérében kevés a D-vitamin, 2,36-szor gyakoribb a magas vérnyomás, és 2,54-szer gyakoribb a magas vércukor.

D-vitamin (kalciferol)

A D-vitamin (kalciferol) az ultraibolya sugárzás hatására képződik a szervezetben a vitamin előanyagaiból. Az így képződő D-vitamin mennyisége az időskorral nagy mértékben csökken. Kétféle D-vitamin létezik: a D2 és a sokkal aktívabb D3 vitamin. Előbbi jellemzően a növényekben található, az állati eredetű élelmiszerekben vegyesen mindkét forma, napsugárzás hatására a szervezetben pedig a D3 típus jön létre. Zsírban oldódik. Bővebben a D-vitaminról: hatása és hiányának tünetei

A kutatásban több mint 3.500 kamaszt vizsgáltak meg, és a tapasztalatokról az Amerikai Szívgyógyász Társaság éves értekezletén számoltak be.A D-vitamint a szervezet állítja elő a napfény hatására. D-vitaminra van szükség az egészséges csontozat kialakulásához, mert a vitamin segíti a kalcium felszívódását.

A D-vitamin zsírban oldódó, ezért alacsonyabb a vérben a D-vitaminszint azoknál, akik túlsúlyosak, illetve akiknek "úszógumijuk" van.

Az Amerikai Szívgyógyász Társaság volt elnöke, Robert Eckel szerint a felmérés aggasztó kérdéseket vet fel arról, hogy mit esznek, és mennyit tartózkodnak napon a fiatalok.

(Független Hírügynökség)

Cikkajánló

A D-vitamin típusai, forrásai és hatásai

Dr. Csuth Ágnes, Irinyi-Barta Tünde
D-vitamin
A D-vitamin (D-hormon) elnevezés több, zsírban oldódó vitamint foglal magába. Legfontosabb feladata a kalciumháztartás szabályozása, valamint a csontok ásványosítása.
Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg összeállítás - Irinyi-Barta Tünde, Dr. Ujj Zsófia Ágnes
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.