• D-vitaminhiány - nagyobb esély a szívbetegségekre

    Szerző: Független Hírügynökség

    Azoknál a kamaszoknál, akiknek a vérében kevés a D-vitamin, sokkal könnyebben alakul ki szívbetegség, cukorbaj, magas vérnyomás, állapították meg amerikai kutatók.

    Kiderült, hogy Amerikában a fehér tizenévesek D-vitaminszintje csaknem kétszer magasabb, mint a fekete bőrűeké, és 30 százalékkal magasabb, mint a spanyol ajkúaké.

    Hirdetés

    Vitamin- és ásványi anyag teszt


    Tesztelje, hogy szervezete kellően el van-e látva vitaminokkal és ásványi anyagokkal! Töltse ki vitamin- és ásványi anyag tesztünket!>>

    A D-vitaminhiányos kamaszoknál lényegesen rosszabb volt az egészségi állapot. Ez az összefüggés akkor is megmaradt, ha figyelembe vették a bőrszín, életkor, nem és sportolási szokások szerinti eltéréseket.

    A D-vitaminhiányos tizenéveseknél 4-szer gyakoribbak voltak az anyagcserezavarokkal kapcsolatos tünetek, a túl nagy derékbőség, a magas vérnyomás, a hasznos koleszterinnek az alacsony szintje. Azoknál a tiniknél, akiknek a vérében kevés a D-vitamin, 2,36-szor gyakoribb a magas vérnyomás, és 2,54-szer gyakoribb a magas vércukor.

     D-vitamin (kalciferol)


    A D-vitamin (kalciferol) az ultraibolya sugárzás hatására képződik a szervezetben a vitamin előanyagaiból. Az így képződő D-vitamin mennyisége az időskorral nagy mértékben csökken. Kétféle D-vitamin létezik: a D2 és a sokkal aktívabb D3 vitamin. Előbbi jellemzően a növényekben található, az állati eredetű élelmiszerekben vegyesen mindkét forma, napsugárzás hatására a szervezetben pedig a D3 típus jön létre. Zsírban oldódik. Bővebben a D-vitaminról: hatása és hiányának tünetei>>

    A kutatásban több mint 3.500 kamaszt vizsgáltak meg, és a tapasztalatokról az Amerikai Szívgyógyász Társaság éves értekezletén számoltak be.A D-vitamint a szervezet állítja elő a napfény hatására.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    D-vitaminra van szükség az egészséges csontozat kialakulásához, mert a vitamin segíti a kalcium felszívódását.

    A D-vitamin zsírban oldódó, ezért alacsonyabb a vérben a D-vitaminszint azoknál, akik túlsúlyosak, illetve akiknek "úszógumijuk" van.

    Az Amerikai Szívgyógyász Társaság volt elnöke, Robert Eckel szerint a felmérés aggasztó kérdéseket vet fel arról, hogy mit esznek, és mennyit tartózkodnak napon a fiatalok.

    (Független Hírügynökség)

    Legutóbb frissült: 2009.03.12 11:50
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Kardióösvényt alakítottak ki a Normafán

    A Budapest XII. kerületében található túraútvonal elsősorban szív- és érrendszeri vagy magasvérnyomás-betegséggel élők, valamint cukorbetegek számára készült, de egészséges embereknek is ajánlják betegségmegelőzés vagy állapotfelmérés céljából.

    Magas vérnyomás és az ischaemiás szívbetegség

    Epidemiológiai vizsgálatok bebizonyították, hogy a magas vérnyomás az egyik fő rizikótényezője a koszorúér-betegség kialakulásának. Vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a diasztolés vérnyomás 5 Hgmm-rel való csökkenése az ischaemiás szívbetegség előfordulását 21 százalékkal csökkenti a kezelés megkezdése előtti értékhez viszonyítva.

    A probiotikumok csökkentik a koleszterinszintet?

    A legtöbb ember, akinek magas a koleszterinszintje, általában nem használ koleszterincsökkentő gyógyszert vagy csak legvégső esetben alkalmazza azt, hiszen számos étrendi és életmódbeli változtatással csökkenthető a koleszterinszint.

    Gyenge csontozat - Rizikófaktorok és megelőzés

    Vékony csontról vagy osteoporozisról, csontritkulásról akkor beszélünk, amikor a csont könnyebb lesz és gyengébb. Csontritkulásban a csont rostjai vékonyabbá, törékenyebbé válnak és elvesztik az erejüket.

    A csontritkulás növeli a halálozási kockázatot

    A csontritkulás férfiaknál és fiataloknál is kialakulhat. Dr. Pál Mónika, reumatológus a megelőzési és kezelési lehetőségekre hívta fel a figyelmét.

    Balkamra-hipertrófia - Megnöveli az infarktus és a szívelégtelenség kockázatát

    Az egyik korai, magas vérnyomással összefüggő szövődmény a szív izomzatának megvastagodása, azaz a balkamra-hipertrófia.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.