• Mi is az őssejtkutatás? Emberi őssejtek mint a gyógyászat alapelemei

    Szerző: MTI

    "Hívő emberként úgy gondolom, kötelességünk gondoskodni egymásról és csökkenteni az emberi szenvedést" - jelentette ki az amerikai elnök hétfőn, amikor rendeletével feloldotta az őssejtkutatás szövetségi finanszírozásának tilalmát.

    Barack Obama leszögezte, hogy kormánya soha nem fogja engedélyezni az emberi klónozást, amely "veszélyes, alapvetően téves, nincs helye társadalmunkban, vagy bármely társadalomban".

    Hirdetés

    A tudomány az őssejtkutatástól remél áttörést egyes súlyos betegségek gyógyításában; az egynapos embrióból kinyert úgynevezett őssejtekből bármilyen emberi sejt kifejlődhet.

    Felhasználhatók például gerincvelő pótlására, Parkinson-kórban szenvedők agysejtjeinek helyreállítására vagy fiatalkori cukorbetegség ellen. Miután azonban az őssejtek kinyeréséhez el kell pusztítani az embriót, a kutatások ellenzői gyilkosságot emlegetve az abortuszhoz hasonlítják az embrionális őssejtkutatást.

    Emberi élet-e az embrió?

    Az előző elnök, George Bush 2001-ben - részben konzervatív keresztény támogatói felé tett gesztusként - úgy rendelkezett: nem lehet központilag támogatni az embrionális őssejtkutatásokat. Azt szorgalmazta, hogy a tudósok az őssejtek kinyerésére keressenek olyan új módszereket, amelyekkel nem tesznek kárt embriókban.

    A Nemzeti Egészségügyi Intézet tavaly összesen 938 millió dollárral támogatta az őssejtkutatásokat, de ebből csak 88 milliót kaptak az emberi őssejtekkel kísérleteket végző tudósok. Obama rendelete nyomán a kutatók azt remélik, támogatásuk megugrik.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Tony Perkins, a konzervatív Családkutatási Tanács nevű szervezet vezetője szerint a Fehér Ház hétfői döntése arculcsapás azoknak az amerikaiaknak, akik "hisznek minden emberi élet méltóságában". Sam Brownback republikánus kansasi szenátor közölte: "ha egy embrió életet jelent, márpedig mély meggyőződésem szerint igen, akkor egyetlen kormánynak sincs joga engedélyezni embriók elpusztítását kutatási célból".

    Obamától támogatói azt várták, hogy már a beiktatási utáni első héten rendeletet hoz a Bush-féle finanszírozási tilalom feloldásáról. Az elnök az első napokban azonban egy sor más fontos kérdésben, közöttük a guantánamói fogolytábor bezárásáról és a kormányzati munka átláthatóságáról bocsátott ki rendeletet.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.03.10 10:32
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A metabolikus szindróma kialakulása

    Rendszeres, szükségleten felüli táplálkozás esetén annyi glükóz keletkezik a szervezetben, amennyire a sejteknek már nincs szüksége. A glükózzal telített sejtek kevésbé reagálnak az inzulinra, vagyis inzulinrezisztencia alakul ki, ennek szövődményeként pedig a cukorbetegség mellé magas vérnyomás, infarktus, stroke is társul.

    Ezért fontos figyelnie a túlzottan alacsony vércukorszintre!

    Elsősorban az inzulinnal kezelt betegeknél jelentkezhet hipoglikémiás állapot, bár előfordulhat más gyógyszerrel kezelt cukorbetegeknél is. Fontos figyelnie a változásra, mert súlyosabb esetben csökken az agy cukorellátottsága, amely szédülést, koncentrációs zavart, látászavart, epilepsziás rohamot vagy akár kómát okozhat. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa osztja meg a legfontosabbakat.

    A hőség vagy kezdődő cukorbetegség okozza a gyerek kínzó szomjúságát?

    A nyári kánikulában sokszor fel sem tűnik a szülőknek, hogy gyermekük jóval többet iszik a szokásosnál, ennek ellenére mégis kínzó szomjúság gyötri. Úgy vélik, hogy mindez a meleg miatt van és még csak nem is sejtik, hogy az ártatlannak tűnő dolog mögött azonnali inzulinkezelést igénylő gyermekkori vagy más néven 1-es típusú diabétesz is állhat.

    Terhességi diabéteszem van - Mit szabad enni, és mit nem?

    Az áldott állapotban lévő kismamák első és legfontosabb gondolata, hogy minden rendben legyen a kisbabával, egészségesen fejlődjön és növekedjen az édesanya testében. Fontos tudni, hogy az anyuka egészségi állapota, életmódja és táplálkozása nagyban hozzájárul a gyermek megfelelő fejlődéséhez, a szülés körüli szövődmények és kockázatok csökkentéséhez, ezért már a terhesség tervezésekor figyelmet kell fordítani az egészséges életvitelre, a normális testsúly elérésére és fenntartására.

    Cukorbetegek számára fejlesztettek applikációt

    56 ország közel 200 versenyzőjével küzd majd meg a nemzetközi innovációs verseny fináléjában a Semmelweis Egyetem IV. éves orvostanhallgatója, Havlik Károly, a Falling Walls Lab magyarországi fordulójának nyertese.

    Ezért kell odafigyelnie a szívére, ha cukorbeteg!

    A cukorbetegségben szenvedőknél - a betegség érrendszerre gyakorolt hatásai miatt – fokozottabb a szívbetegségek kockázata. A szívbetegségre számos egyéb tényező is hajlamosíthat, közülük az egyik legismertebb az elhízás. Vajon mi minden növelheti még a szív- és érrendszeri szövődmények kialakulását cukorbetegeknél?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.