Globális gyógyszermaffia

Szerző: hamisgyogyszer.hu

Gyakran hallani különféle hamisítványokról. Legyen bár szó ruhákról, DVD-lemezekről vagy más termékekről, a szellemi tulajdon megsértése anyagi károkat okoz a fejlesztésben és gyártásban résztvevőknek, a jogtulajdonosoknak, és a legális munkahelyeket veszélyezteti. Ennél is nagyobb veszélyt jelentenek azonban a világszerte terjedő hamis orvosságok, amelyek emberéletek ezreit követelik évente.

Ezek a szerek általában a hatóanyag kispórolásával vagy hígításával készülnek, szinte elképzelhetetlen körülmények között. Sem a szakszerűség, sem a higiéné nincs biztosítva a házi „laborokban” – persze ez a legkevésbé sem érdekli az utánzatok gyártóit, akik káros, vagy egyenesen mérgező összetevők alkalmazásától sem riadnak vissza.

Újracsomagolás és tömeges hamisítás

Az is gyakori, hogy lejárt szavatosságú orvosságot vásárolnak fel nagy tételben, hogy újracsomagolva, a gyártási dátumot újranyomtatva dobják piacra ismét. Az így forgalomba került készítményekben a hatóanyagok jelentős része már lebomlott, mire eljut a beteghez.

Több mint fele hamisítvány

Egy 2008-as, Vietnamot, Kambodzsát, Mianmart és Laoszt érintő kutatás kimutatta, hogy a forgalomba kerülő malária-ellenes készítmény, az Artesunate mintegy fele hamisítvány. Az eredeti hatóanyag helyett már betiltott, rákkeltő szereket, és narkotikumokat is találtak a kutatók. A lefoglalt minták között 16 különféle hamisított biztonsági hologramot azonosítottak. A kutatók megállapították, hogy a hamisítványok egy része biztosan kínai eredetű.
(Public Library of Science – Medicine)

Szerencsésebb esetben ezek a szerek egyszerűen hatástalanok – bár súlyos betegségek esetében ez is végzetes lehet – azonban gyakran mérgezést okoznak, mivel a hatóanyag lebomlása során toxikus vegyületek keletkezhetnek.

2007-ben ezerötszáz alkalommal buktak le bűnözők hamis gyógyszerekkel, gyógyszer-alapanyagokkal.

Ez mintegy ötödével nagyobb a 2006-ban napvilágra került esetek számánál, és tízszerese az ezredfordulón regisztrált hamisítási ügyeknek. Minden ilyen eset pirulák, készítmények ezreit, vagy nagy mennyiségű alapanyagot jelent.

Bár a számok növekedése részben bizonyosan a szigorodó nemzetközi ellenőrzéseknek tudható be, a hamisgyógyszer-ipar folyamatos térhódítása sajnos megkérdőjelezhetetlen tény.

Becslések szerint Afrikában a forgalomba kerülő orvosság több mint fele, Kelet-Ázsiában több mint negyede hamisítvány.

Hazánkban szigorú a szabályozás

Magyarországon a világ egyik legszigorúbb gyógyszer-ellenőrzési rendszere működik. Ennek is köszönhető, hogy a legális forrásból (patikák, feljogosított benzinkutak, legális online gyógyszertárak) beszerzett készítmények összetételével még sosem volt probléma. Ezek a források tökéletesen biztonságosnak tekinthetők. Azonban az utcai vagy piaci árusoktól kapható, az interneten reklámozott, kétes eredetű, a legtöbbször hamis gyógyszerek egyre gyakoribbak. Ezek a készítmények pedig az óvatlan magyar betegek számára is életveszélyt jelentenek.

Hazánkat sem kerüli el a gyógyszerhamisítás

Azonban hiba volna azt gondolni, hogy a fejlett nyugati országokat – köztük hazánkat – elkerüli a gyógyszerhamisítás. Az interneten és az email postafiókokban se szeri se száma az úgynevezett életmód-gyógyszerek (főleg potenciazavarok, túlsúly ellen felírt készítmények) kéretlen hirdetéseinek.

Sajnos az sem példátlan, hogy a gyógyszergyártási láncba szennyezett, vagy rossz minőségű alapanyag kerül – bár Európában ez igen ritkán fordul elő. A jelenség nem meglepő.

A gyógyszerek és az alapanyagok útvonalai behálózzák a Földet – összetett, az országhatárokat gyakran átlépő csatornákon keresztül jutnak el az alapanyagok a gyárakba, onnan pedig tovább a patikákba és a betegekhez.

Míg a fejlett országokban megvan a szükséges politikai akarat és kapacitás a szigorú ellenőrzésekre, addig egyes államokban a hamisítók előtt szabad a pálya.

A gyógyszerhamisítás globális probléma

Ráadásul a szerteágazó beszerzési útvonalak a hatóságoktól is nemzetközi fellépést követelnének meg, amelyre számos ország nem mutat kellő hajlandóságot.

Nincs hát könnyű helyzetben a WHO, az ENSZ Egészségügyi Világszervezete.

A testület 2006-ban hívta létre az IMPACT-et (International Medical Products Anti-Counterfeit Taskforce - Gyógyászati Készítmények Hamisítása Elleni Nemzetközi Munkacsoport), amely a gyógyszerhamisítás elleni nemzetközi fellépés koordinációját hivatott segíteni.

A testület, amely szorosan együttműködik az Európai Bizottsággal is ajánlásaival, háttértanulmányaival segíti az egyes országok hatóságait.

A WHO Végrehajtó Testületének 2008 decemberében elfogadott napirendjéből is kiderül: hosszú még az út, mire sikerül legalább visszaszorítani a hamis, életveszélyes gyógyszereket.

Minden, amit a gyógyszerhamisításról tudni érdemes: www.hamisgyogyszer.hu.

(WEBBeteg)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hogyan maradjunk egészségesek...

Karácsony van, és szeretnénk jól érezni magunkat - ez csak természetes. Ezt illetően adunk néhány gyors tanácsot, ami lehetővé teszi, hogy...

Ön betartja? A gyógyszerszedés...

Nem véletlen, hogy a gyógyszerek nagy része csak orvosi vényre adható ki. Nem mindegy ugyanis, hogy egy adott hatóanyag milyen formában jut be a...

Vényköteles, mégsem olcsóbb? - Ha...

A vény és az ártámogatás fogalmait gyakran egymáshoz társítjuk, és úgy gondoljuk, azért kell a vény, hogy olcsóbb legyen a gyógyszer. Viszont...

A gyógyszerallergia

Leggyakrabban antibiotikumok és egyes gyulladáscsökkentők okoznak allergiás reakciókat, ugyanakkor a nem kívánt hatásokat csak kis mértékben okozza...

Hogyan befolyásolja a gyógyszerek...

Egyes élelmiszerek a jóllakottság érzésén kívül más hatással is lehetnek szervezetünkre: gátolhatják, vagy akár fel is erősíthetik bizonyos...

"Ezt próbáld ki, tuti nem lesz...

Néhány diák nyugtatóktól lett rosszul az iskolában - sajnos egyre gyakrabban fordul elő a híradásokban a kisgyerekek begyógyszerezéséről szóló...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.