• Sosem késő elkezdeni a mozgást

    Szerző: MTI

    Az ötven éves kor fölött elkezdett rendszeres testgyakorlás is jelentős egészségügyi előnyöket hozhat a férfiaknak - közölték svéd kutatók pénteken.

    A tanulmányban 2205 svéd férfi egészségi állapotát követték nyomon több mint húsz éven át, ötven éves koruktól fogva. Megállapították, hogy az első évtized nem hozott változást a korai halálozási arányban azokhoz képest, akik nem változtattak életmódjukon.

    Hirdetés

    Tíz év elteltével azonban már jelentkeztek a fizikai tevékenység pozitív hatásai - írta Liisa Byberg, az Uppsalai Egyetem kutatója munkatársaival a British Medical Journal című szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban.

     Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!

    A vizsgálat kezdetekor az önkénteseket kis, közepes és nagy aktivitású csoportokba osztották. Nagy aktivitásnak számított a heti legalább három órányi erőteljes sport vagy kerti munka.

    A közepes aktivitású csoportba kerültek azok, akik rendszeresen sétáltak vagy kerékpároztak, míg a többiek mozgásszegény életmódot folytattak korábban.

    Öt év elteltével azt találták a kutatók, hogy a halálozási arány az ötven alatt is aktív csoportban volt a legkisebb, míg a korábban alig mozgó csoportban a legnagyobb.

    Tíz év elteltével azonban azoknál, akik ötven körül elkezdték a rendszeres fizikai tevékenységet, hasonló volt a halálozási arány, mint a korábban is aktív férfiaknál.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.03.06 13:48
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A testmozgás nem csak a fogyást segíti elő!

    A rendszeres testmozgás, különösen pedig a nagy kitartást igénylő sportok pedig nem csak a fogyást segítik elő, de a hangulatra és az önértékelésre is pozitívan hatnak – így pedig a depressziós tüneteket is csökkentik.

    Sclerosis multiplex - Amit Ön is megtehet

    Néhány életviteli szabály betartásával és egyszerű gyakorlattal Ön is igen sokat tehet a sclerosis multiplex tüneteinek enyhítése, a betegség kézben tartása érdekében.

    Így éljünk együtt a visszérbetegséggel

    A visszérbetegség, a krónikus vénás elégtelenség következtében kialakult panaszok (nehéz-láb érzés, alsó végtagi duzzanat, ödéma, égő fájdalom, viszketés) lassan, fokozatosan fejlődnek ki. Milyen életmód ajánlott ilyenkor?

    Hogyan befolyásolja a testmozgás az immunitást?

    A testmozgás az immunitás szempontjából vegyes üzenetet hordoz. A rendszeres, mérsékelt intenzitású fizikai aktivitásról kimutatták, hogy véd egyes betegségek ellen, különösen a felső légutakat érintő (pl. megfázás) megbetegedésektől, ugyanakkor a túl sok testmozgás ellenkező hatást válthat ki, és csökkenti az immunitást.

    Csontritkulásos betegek gyógytornája

    A csontritkulás kezelésének egyik alappillére a testmozgás. A megfelelő típusú torna ugyanis elősegíti a csontok, a vázizmok erősödését. A mozgás során javul a szervezet vérellátása is, így a csontok optimális felépítéséhez szükséges ásványi anyagok is könnyebben beépülnek. A következő gyakorlatokat azoknak ajánljuk, akiknek csontritkulás betegségük már előrehaladott állapotban van.

    Metabolikus szindróma - Kezelés és megelőzés

    Kisebb táplálékbevitel és több mozgás: ezzel a metabolikus szindróma összes tünete egyszerre javítható, illetve megszüntethető.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.