Életveszélyes étrendkiegészítő

Szerző: MTI

Nem érkezett Magyarországra a májkárosodást okozó szert tartalmazó étrendkiegészítőből - közölte a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉbiH) az MTI-vel kedden.

Szeitzné Szabó Mária a MÉbiH főigazgatója az MTI kérdésére elmondta: Svédország az elmúlt napokban az Európai Unió gyorsvészjelző rendszerén keresztül (RASFF) azért riasztotta az Európai Bizottságot, mert egy importált étrendkiegészítőben nem engedélyezett szert, nimesulidot mutattak ki.

A Fortodol nevű termékből Dániába, Finnországba, Norvégiába és Svédországba szállítottak. A termék tartós fogyasztása miatt bekövetkező májkárosodás következtében négy ember halt meg eddig. A hatóanyag az étrend-kiegészítő összetételében nem volt feltüntetve. A terméket a piacról kivonták.

A nimesulid egy nem szteroid gyulladáscsökkentő, amelynek szedésével összefüggésben több esetben fordult elő májkárosodás, ezért Írország 2007-ben felfüggesztette az ezen szert tartalmazó gyógyszerek engedélyezését. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMEA) a teljes kontinensre kiterjedő tilalmat nem tartotta indokoltnak, de a kockázat csökkentése érdekében a szer használatának idejét korlátozta.

Annak ellenére, hogy a RASFF rendszeren keresztül érkezett információk szerint Magyarországra nem érkezett a termékből, a MÉbiH felhívja a fogyasztók figyelmét, hogy az interneten keresztül az még mindig hozzáférhető, ezért ne rendeljenek belőle.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Macskajaj - Mi az, ami segíthet?

Az ünnepnapok, a szilveszter, a születésnapi partik, az esküvők és még számos esemény alkalmat szolgáltathat arra, hogy a résztvevők igyanak...

Egészségügyi és biztonsági tippek...

A szilveszter minden szempontból különleges ünnep, sajátos varázsa, az új kezdet és az új lehetőségek ígérete miatt még a visszahúzódóbbak is...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.