Új centrum a májbetegségek kiszűrésére

Szerző: MTI

Új hepatológiai központ nyílt csütörtökön Budapesten, amely évente 1000-2000 beteg szűrését és kezelését teszi lehetővé. A Májbetegekért Alapítvány közreműködésével létrejött Új Budai Hepatológiai Centrum megalakulása azért is fontos, mert jelenleg Magyarország vezeti Európa májbeteg-halálozási listáját.

A centrum, amelyben elhelyezték Magyarország jelenleg egyetlen úgynevezett FibroScan gépét, éves szinten akár 1000-2000 beteg szűrését és kezelését teszi lehetővé. A műszer segítségével a hepatitist az ultrahangos vizsgálatokhoz hasonló 10-15 perces fájdalommentes vizsgálattal fel lehet ismerni.

Indokolt esetekben ingyenesen a szűrővizsgálat. Ennek eldöntéséhez első lépésben érdemes kitölteni a www.majmoly.hu oldalon található tesztet. Ha a válaszadó a pontszámok alapján veszélyeztetettnek bizonyul, akkor fel kell keresnie a háziorvosát és kérnie kell beutalót a hepatológiai szakrendelésre.

A legutóbbi becslések szerint csaknem 100 ezer a vírusos májbetegek száma Magyarországon. A hepatitis tízszer fertőzőképesebb, mint a HIV, ráadásul észrevétlenül fertőz: a hepatitis C képes a máj 70-80 százalékát elpusztítani anélkül, hogy a betegnek tünetei lennének. Az időben felismert, visszafordíthatatlan májkárosodással még nem járó esetek több mint felénél azonban a betegség gyógyítható.

Félmilliárd hepatitis fertőzött a világon

A Hepatitis Világszövetség adatai szerint a világon több mint félmilliárd - vagyis minden 12. - ember hepatitis B vagy C fertőzött. Közülük évente több mint 1,5 millió ember hal meg a betegségben. A hepatitis B ellen létezik védőoltás, amellyel akár egész életre szóló védettséget lehet szerezni. A hepatitis C ellen azonban nincs vakcina, így a fertőzés ellen kizárólag megelőzéssel, odafigyeléssel lehet védekezni.

A hepatitis C kizárólag vér útján fertőz, majd a vírus éveken, sőt, évtizedeken keresztül észrevétlenül pusztíthatja a májat.

A májmolynak is nevezett vírus okozta betegség akkor válik visszafordíthatatlanná, ha a májsejtek helyét kötőszövet foglalja el, amikor májzsugor vagy májrák alakul ki. A hepatitis C okozta májgyulladás azonban ha felismerik gyógyítható betegség.

A Májbetegekért Alapítványt 1996-ban a Szent László Kórház akkori III. sz. bel osztályának dolgozói alapították.

Az volt a céljuk, hogy javítsák az osztályon kezelt és az ambulancián gondozott májbetegek ellátását, gyógyításuk körülményeit, a betegellátás színvonalának javítását. Az alapítvány fő tevékenysége a betegek felvilágosítása, a májbetegségekkel kapcsolatos ismeretek terjesztése.

(Független Hírügynökség)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hogyan maradjunk egészségesek...

Karácsony van, és szeretnénk jól érezni magunkat - ez csak természetes. Ezt illetően adunk néhány gyors tanácsot, ami lehetővé teszi, hogy...

Hepatitis C

Magyarországon körülbelül 100 ezer hepatitis C vírushordozó él. A HCV felelős hazánkban évente körülbelül 3000 beteg májzsugorának...

Hepatitis B

A hepatitis B a világ egyik legelterjedtebb fertőző megbetegedése: a Föld népességének mintegy 20-30 százalékában kimutatható, hogy élete során...

Májgyulladás - Okok, tünetek és...

Májgyulladást (hepatitis) okozhatnak vírusok, autoimmun betegség, alkohol, bizonyos gyógyszerek és méreganyagok. Világszerte a vírusos májgyulladás...

Hepatitis A - Mire számíthat a beteg?

A hepatitis A vírus (HAV) fertőzése a gyomor-bélrendszer útján jön létre. A vírus a fertőzött ember székletével a környezetbe kerül, ahol nagyon...

Árvíz - Fertőzésveszély és...

Az áradó víz házakat, gazdasági épületeket, ipari létesítményeket rombol és magával sodor állati tetemeket, vegyszereket, kommunális...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.