Új centrum a májbetegségek kiszűrésére

MTI
megjelent:

Új hepatológiai központ nyílt csütörtökön Budapesten, amely évente 1000-2000 beteg szűrését és kezelését teszi lehetővé. A Májbetegekért Alapítvány közreműködésével létrejött Új Budai Hepatológiai Centrum megalakulása azért is fontos, mert jelenleg Magyarország vezeti Európa májbeteg-halálozási listáját.

A centrum, amelyben elhelyezték Magyarország jelenleg egyetlen úgynevezett FibroScan gépét, éves szinten akár 1000-2000 beteg szűrését és kezelését teszi lehetővé. A műszer segítségével a hepatitist az ultrahangos vizsgálatokhoz hasonló 10-15 perces fájdalommentes vizsgálattal fel lehet ismerni.

A legutóbbi becslések szerint csaknem 100 ezer a vírusos májbetegek száma Magyarországon. A hepatitis tízszer fertőzőképesebb, mint a HIV, ráadásul észrevétlenül fertőz: a hepatitis C képes a máj 70-80 százalékát elpusztítani anélkül, hogy a betegnek tünetei lennének. Az időben felismert, visszafordíthatatlan májkárosodással még nem járó esetek több mint felénél azonban a betegség gyógyítható.

Félmilliárd hepatitis fertőzött a világon

A Hepatitis Világszövetség adatai szerint a világon több mint félmilliárd - vagyis minden 12. - ember hepatitis B vagy C fertőzött. Közülük évente több mint 1,5 millió ember hal meg a betegségben. A hepatitis B ellen létezik védőoltás, amellyel akár egész életre szóló védettséget lehet szerezni. A hepatitis C ellen azonban nincs vakcina, így a fertőzés ellen kizárólag megelőzéssel, odafigyeléssel lehet védekezni.

A hepatitis C kizárólag vér útján fertőz, majd a vírus éveken, sőt, évtizedeken keresztül észrevétlenül pusztíthatja a májat.

A májmolynak is nevezett vírus okozta betegség akkor válik visszafordíthatatlanná, ha a májsejtek helyét kötőszövet foglalja el, amikor májzsugor vagy májrák alakul ki. A hepatitis C okozta májgyulladás azonban ha felismerik gyógyítható betegség.

A Májbetegekért Alapítványt 1996-ban a Szent László Kórház akkori III. sz. bel osztályának dolgozói alapították.

Az volt a céljuk, hogy javítsák az osztályon kezelt és az ambulancián gondozott májbetegek ellátását, gyógyításuk körülményeit, a betegellátás színvonalának javítását. Az alapítvány fő tevékenysége a betegek felvilágosítása, a májbetegségekkel kapcsolatos ismeretek terjesztése.

(Független Hírügynökség)

Cikkajánló

Hepatitis C

Dr. Horváth Balázs, Dr. Árki Ildikó
Hepatitis
Magyarországon körülbelül 100 ezer hepatitis C vírushordozó él. A HCV felelős hazánkban évente körülbelül 3000 beteg májzsugorának kialakulásáért és 600 májrákos esetért.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Gócs Viktor, infektológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.