Több gyerek született tavaly, mint 2007-ben

Szerző: Független Hírügynökség

Az előzetes adatok szerint 2008-ban 99 200 gyermek született az országban, 1,6 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A halálozások száma 130 000 volt, ami 2,2 százalékos csökkenést jelent a 2007. évihez képest.

A természetes fogyás 30 800 fő volt, 4525-tel kevesebb az egy évvel korábbinál. A nemzetközi vándorlás figyelembevételével becsült népességszám az időszak végén 10 millió 31 ezer fő volt.

A születések száma az év folyamán egyenetlenül alakult: öt hónapban kevesebb, hét hónapban viszont több gyermek született, mint egy évvel korábban. Összességében 2008-ban a születésszám 1,6 százalékkal emelkedett, ez az egy évvel korábbihoz viszonyítva csaknem 1600-zal több újszülöttet jelent.

A születési többlet csaknem fele június és július hónapokban jelentkezett, amikor az újszülöttek száma 4,5 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit. A vizsgált időszakban a halálozások száma - három kivételével - valamennyi hónapban alacsonyabb volt, mint az előző évi: összességében csaknem 3000-rel (2,2 százalékkal) kevesebben hunytak el, mint egy évvel korábban.

Pozitív egyenleg a vándorlásban

A születésszám emelkedésének és a halálozások csökkenésének köszönhetően a természetes fogyás a 2007. évi 35 325 fővel szemben 2008-ban 30 800 főre mérséklődött. A nemzetközi vándorlás becsült értékeinek pozitív egyenlege miatt az ország lakossága a természetes fogyásnál kisebb mértékben, 14 000 fővel csökkent. Eszerint a népesség lélekszáma az időszak végén 10 millió 31 ezer fő volt.

2008-ban összesen 40 100 házasságkötés történt, ez 742-vel (1,8 százalékkal) kevesebb, mint az előző év azonos időszakában.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

Utazás tömegközlekedéssel Utazás tömegközlekedéssel

Hogyan maradjon fitt hosszú utazáskor buszon vagy vonaton?

Egy közkedvelt gyógynövény: a...

Az utóbbi évtizedek egyik legismertebb gyógynövénye lett a valódi keskenylevelű levendula, latinul: Lavandula angustifolia P. Mill. (más néven L....

A Listeria a hűtőben jobban túlél...

A sajtok tárolásával kapcsolatos élelmiszerbiztonsági kutatás szerint a Listeria baktérium alacsony hőmérsékleten jobban túlél, mint...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.