Az egészségügyet is elérte a gazdasági válság

Szerző: WEBBeteg - MTI, FH

Átalakítják a gyógyszerellátást és megszüntetik a teljesítményvolumen-korlát (tvk) rendszerét - jelentette be az egészségügyi miniszter a keddi kormányszóvivői tájékoztatón, Budapesten. A Fidesz szerint a miniszter beismerte, hogy a tvk károkat okozott a betegeknek.

Székely Tamás elmondta: a tervezett intézkedések során 30 milliárd forintot takarítanak meg, a lakossági terhek azonban 2-2,5 százalékkal nőnek, de ez a teher az infláció alatt marad. Hozzátette: a gazdasági válság hatására az Egészségbiztosítási Alap bevételei csökkentek, a kormány elé terjesztendő javaslatokkal azonban egyensúlyban lehet tartani az alapot.

A miniszter beszámolt arról is, hogy a minisztérium saját működési kiadásait 3 milliárd forinttal fogja vissza. Ezeket elsősorban a nem feltétlenül szükséges beruházások elhalasztásával teremtik elő.

Csökken a gyógyszerek támogatására fordított összeg

Onkológiai Központ: a tárca szerint nem tartozik az OEP

A kormányszóvivői tájékoztatón Székely Tamás cáfolta azokat az információkat, miszerint az Országos Onkológiai Központnak félmilliárd forinttal tartozna az OEP. A tárcavezető ismertetése szerint az intézménynek 661 millió forint volt a tvk felett lejelentett ellátási esetszáma. Az intézmény azonban időközben 731 millió forintot kapott, 70 millióval többet, mint az ellátott betegek után járó finanszírozás. Hozzátette: csütörtökön egyeztet az onkológiai intézet főigazgatójával.

A gyógyszerellátás átalakítása során csökkentenék az indokolatlan igénybevételt, folytatják a generikus programot, és egyes patikaszereknél csökkentik a támogatásokat.

A gyógyszerbefogadásnál azt a szemléletet követik majd, hogy azokat a patikaszereket részesítik előnyben a támogatás megállapításnál, amelyeknek az átlagos árszintje alacsonyabb, mint a jelenleg forgalomban lévő szereké. Preferálni fogják a biológiai készítményeket (biosimilar), amelyek mintegy 30 százalékkal olcsóbbak, mint a jelenleg finanszírozott gyógyszerek.

A kiemelt és normatív támogatású készítményeknél is terveznek változást - mondta Székely Tamás. Ismertetése szerint, ahol egy betegségcsoportra rendelhető kiemelt és normatív támogatású készítmény is, ott csökkentik a normatív támogatás mértékét, illetve egységesítik a támogatási kulcsokat. Székely Tamás elmondása szerint növelik azon patikaszerek támogatását, amelyek bizonyítottan hatásosak bizonyos betegségek megelőzésében.

Kapcsolódó cikkek

Kevesebb orvos-beteg találkozás

A kiemelt támogatású gyógyszereknél a rendelhetőségi időt megnövelik, például az eddig negyedéves szakorvosi kontrollt igénylő szerek esetében fél évre, a félévesek esetében pedig egy évre. A jogszabályok módosításával a miniszter szerint akár a harmadára is csökkenhet az orvos-beteg találkozók száma.

Sokan kritizálták a teljesítményvolumen-korlátot

A teljesítményvolumen-korlát

A tvk intézményekre lebontva meghatározza, hogy egy-egy kórház mennyi beteget láthat el. Ha egy intézmény átlépi az adott évre meghatározott betegellátási számot, az afölötti gyógyítást nem finanszírozza az OEP.

Székely Tamás elmondta azt is, hogy megszüntetik a teljesítményvolumen-korlát rendszerét, amelyet az elmúlt években a kórházak sokat kritizáltak. A finanszírozás továbbra is teljesítményalapú lesz, a teljesítések kétharmadánál az alapdíjat megemelik, ennek megállapításához a 2008. évi kötelező területi ellátási esetszámot veszik figyelembe. Ezen esetszámok kétharmadánál megemelik az egy esetre járó alapdíjat, a maradékot pedig lebegő pontérték rendszerben fizetnék.

A tatárszentgyörgyi esetről

A hétfői tatárszentgyörgyi eset kapcsán elmondta: Juhász Gábor, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkárával folytatott konzultáció után azt az információt kapta: az orvos nem azt mondta, hogy nincs lőtt seb, "hanem a robbanás következtében bekövetkezett sérülést vélelmezett az érintetteken". Ezzel kapcsolatban elmondta: felvetődött, hogy a háziorvosok kötelező továbbképzését kiegészítenék egy igazságügyi kurzussal.

Az intézkedéssel a tárcavezető szerint a teljesítménykényszert csökkentenék, amely hosszú távon megtakarítást eredményez.

A tárca emellett a fekvőbeteg-ellátás helyett a járóbeteg-ellátásra koncentrál a jövőben. Megnövelik az alapdíjat a járóbeteg-ellátásban is, és a növekedés nagyobb mértékű lesz, mint a fekvőbeteg-ellátásban - közölte a miniszter.

Fidesz: tovább nőnek a betegek terhei

A Fidesz minderre úgy reagált: a tvk megszüntetésére tett javaslattal a kormány beismerte, hogy károkat okozott a betegeknek. Cser-Palkovics András, a párt helyettes szóvivője MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: a miniszter "azt is bejelentette, hogy a jövőben is a betegeket fogják büntetni, tovább növelik az emberek terheit".

(WEBBeteg - MTI, FH)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Tudásteszt Tudásteszt

Ön felismeri a lisztérzékenység jeleit? Töltse ki tudástesztünket.

A vaspótlás lépcsőfokai A vaspótlás lépcsőfokai

Ha nem kezelik még idejében, a vashiány egyre fokozottabbá válik.

Ha idősebb férfi fiatal nőt szeret s...

Tapasztalták már, ha tíz-húsz-harminc évvel idősebb férfi oldalán sokkal fiatalabb párját látják, rögtön utánuk fordulnak, s gyakorta negatív...

Hogyan készítsünk gyógynövényből...

Ez a kérdés azért is fontos, mert a várt hatás eléréséhez a gyógynövényben lévő hatóanyagoknak kellő mennyiségben ki kell oldódniuk....

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.