• Hogyan hat szexuális életünkre a gazdasági válság?

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    A gazdasági válság életünk számos területén érezteti hatását. Vajon szexuális életünk is válságba kerül, vagy éppen ellenkezőleg, az emberek egymás karjaiban fogják keresni a vigasztalást?

    Helen Fisher, a Rutgers Egyetem professzora szerint a pénzhiány miatti aggodalom, az elbocsátástól való félelem, mind növeli az agy dopamintermelését, mely hormon többek között a romantikus szerelemmel is kapcsolatba hozható. A stresszes idők növelik a kötődés érzetét, ami ilyenkor azért is megy könnyebben, mivel sokkal érzékenyebbek vagyunk.

    Hirdetés

    Teóriáját alátámasztani látszik az a tény is, hogy a legközkedveltebb nemzetközi internetes párkereső honlapok az elmúlt hónapokban mintegy 20 százalékos látogatottság emelkedésről számoltak be. Emellett egy 2008 novemberében, több mint 20 ezer brit felnőtt megkérdezésével történt közvélemény kutatás eredménye szerint, a legnépszerűbb olcsó szabadidős tevékenység a szex volt. A szexboltok világszerte óriási árbevétel növekedésről számoltak be az elmúlt hónapokban.

    Biztosnak tűnik, hogy mikor az emberek elhagyatottnak érzik magukat, szeretnének nyomasztó gondolataiktól megszabadulni, könnyebben létesítenek intim kapcsolatot. Ez tulajdonképpen egyfajta természetes terápiaként működik, hiszen a szexuális aktus során oxytocin szabadul fel, mely a jó érzésekért felelős hormonok egyike.

    Negatív hatások

    Ugyanakkor egy bizonyos ponton ez a logika megdől, és éppen az ellenkezője tűnik igaznak.
    A pár- és szexterápiával foglalkozó szakemberek úgy vélik, a gazdasági válság miatt az emberek méginkább idegesek, szorongóak, többet dolgoznak, hogy pótolni tudják elbocsátott párjuk kiesett fizetését. A fárasztó, hosszú túlórákkal végződő munkanap után a szex az, amire a legkevésbé vágynak.

    Mindemellett éppen az a szorongás, mely a szexuális kötődés vágyát kiváltja, lesz az oka annak, hogy az illető képtelen teljesen átadni magát az élvezetnek. Az önértékelés jelentősen csökken recesszió idején, különösen azoknál, akik elvesztették az állásukat. Mint ismeretes, ezek a tényezők nagyban kihatnak a férfiak szexuális teljesítőképességére, gyakran okozva merevedési problémát, potenciazavart, mely az amúgy is romokban heverő önértékelést tovább rontja.

    Pénz és elégedettség

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A gazdasági válság a nőkre is kihat. Egy nemrégiben közzétett tanulmány szerint a gazdag férfiak sokkal több orgazmushoz juttatják partnereiket. Eszerint a pénz nagyban hozzájárul a nők szexuális elégedettségérzetéhez.

    Lehetséges, hogy a gazdasági válság összehoz párokat, felgerjeszti a vágyakat, ám nem lesznek képesek azt igazán élvezni?

    Mit tehetünk?

    Amennyiben túl fáradtnak érzi magát a szexhez, mondja el partnerének! Ha nem sikerül teljesítenie, a legjobb, ha őszintén beszélnek ennek lehetséges okairól. Sajnos a beszélgetés nem mindig old meg mindent, így ha problémája rendszeres, keressen fel egy szakembert, aki segít.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: BBC News)
    Legutóbb frissült: 2009.02.23 12:12
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Depressziós a párom

    Depressziós a párom

    Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Hogyan lehet rábírni valakit, hogy akarata ellenére elfogadja a segítséget?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Merevedési zavar: a leggyakoribb tévhitek

    A mindennapi gyakorlatban nagyon gyakran előfordul, hogy a potenciazavar jelentkezésekor a férfiak bezárkóznak. Az első jeleket többnyire mellékesen kezelik, majd önmagukban, illetve a párkapcsolatban kezdik keresni a problémát.

    HPV-elleni védőoltás: igen, fiúknak is!

    Nemtől függetlenül 12 éves kortól egészen 65 éves korig javasoljuk a HPV-oltást. Egyre többen igénylik, bár nem minden szülő veszi igénybe térítésmentesen lány gyermekük számára az oltást. Dr. Hernádi Balázst, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászát kérdeztük.

    Az életkorral valóban csökken a párok nemi vágya?

    Kinek ne jutna eszébe intim gondolatai közt, hogy az életkorral, a változókor felé haladva csökkenhet a libidója, azaz a nemi vágya? Előfordul, hogy sokan nem is gondolkodnak ezen, egyszerűen csak megélik, hogy a szexuális igényük jelentősen csökkent, vagy megszűnt létezni.

    Tévhitek a 40 fölötti szexről - Avagy az igazán jó szex korral jön

    Lehet, hogy a 40 az új 30, de figyelembe véve a téveszméket, melyek egy bizonyos életkort elért nők kívánatosságával és szexualitásával kapcsolatosak, a 40 az új 80!

    A méret és a szeretkezés időtartama - Az orvos válaszol

    Az lenne a kérdésem, hogy átlagosan meddig nő a férfi nemi szerv? Mennyi a normális közösülés időtartama? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    A női orgazmus a nőgyógyász szemével

    Milyen folyamatok játszódnak le az orgazmus során? Milyen befolyással van a havi ciklus az orgazmusra? Cikkünkből kiderül.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.