A betegek kétharmadát járóbeteg-rendelésen operálják

Szerző: MTI

Mára az amerikai betegek kétharmadát járóbeteg-rendelésen operálják, és mind többen önálló sebészeti intézetekben kerülnek műtétre - derül ki az Egyesült Államok Egészségügyi Statisztikai Hivatalának legújabb adataiból.

Az országban a műtéti ellátás meghökkentő gyorsasággal átalakult. Öt év alatt 25 százalékkal nőtt az önálló sebészeti intézetek száma, így 2008-ra már 4618 intézmény szerepelt a nyilvántartásban.

Ezeket a gyógyintézeteket általában orvoscsoportok szervezik meg és üzemeltetik. Működésük lényege, hogy csak olyan operációkat vállalnak, melyek után a beteg már aznap este otthonába távozik.

Miben más az ambuláns sebészet?

Ezekben a központokban nincsen őrzőszoba, nincsenek felszerelve szövődmények, nagy vérzések kezelésére, és általában nem vállalnak semmiféle sürgős sebészeti ellátást, nincsen például baleseti sebészet. A jól kiválasztott beteg és betegség esetén az operáció zökkenőmentesen folyik és a délutáni lábadozás után a páciens elhagyhatja az épületet.

A műtők viszont a legkorszerűbbek, a diagnosztikai felszerelés szintúgy, a sebészek igen jók, a betegszobák otthonosak, a személyzet pedig sokkal kedvesebb, mint a hatalmas kórházakban. Az sem elhanyagolható szempont, hogy az előbbiek miatt távozáskor a műtéti számla mintegy harmada annak az összegnek, amibe ugyanaz a beavatkozás a klinikai ellátásban kerül.

Ezek az intézmények ugyanakkor már nem csupán szemölcsök eltávolítását vagy zsírdaganatműtéteket vállalnak: nagy kozmetikai, nőgyógyászati, urológiai és szájüregi operációk mellett ezekben az épületekben ortopédiai és szívműtéteket is végeznek.

Általában zavartalanul folynak a műtétek

Tény ugyanakkor, hogy a legutóbbi fölmérések szerint 200, ambuláns sebészeti intézetben kezelt betegből átlagosan egy operált személy végleges ellátása valamelyik nagy kórházban folytatódott. Váratlan, súlyos vérzés vagy egyéb műtéti bonyodalom előre nem látható szövődményt jelent, és ilyenkor szirénázó mentő viszi a pácienst a legközelebbi, igazi gyógyintézetbe.

Általában viszont a műtétek zavartalanul folynak, és a betegek igen elégedetten távoznak már a beavatkozás estéjén. Az Egyesült Államok területén a szürkehályog-eltávolítás évente hárommillió esetben történik ezzel a gyors módszerrel, de egymilliónál több rosszindulatú daganatot is így távolítottak el.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

NSAID NSAID

Mikor alkalmazhatóak a nemszteroid gyulladáscsökkentők, és mikor nem?

Mortons neuroma Mortons neuroma

Egészségtelen lábbelik viselése is okozhatja. Milyen tünetei lehetnek?

Hogyan készítsünk gyógynövényből...

Ez a kérdés azért is fontos, mert a várt hatás eléréséhez a gyógynövényben lévő hatóanyagoknak kellő mennyiségben ki kell oldódniuk....

Homoktövis - Mit érdemes tudnunk...

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) narancssárga bogyótermése elsősorban kiemelkedően magas C-vitamin-tartalmáról ismert, azonban számos egyéb...

A cukorbetegek és a sebészeti...

Napjainkban az orvostudomány fejlettségének, azaz a korszerű aneszteziológiának és az inzulinterápiának köszönhetően nem jelent akadályt a...

Robotsebészet: hiányzik egy jól...

Európában 360 da Vinci robotsebészeti eszközt használnak az orvosok, az olaszoknál van a legtöbb, közel 60, a német 55, a szlovák egészségügy...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.