Emberek szűrésére is alkalmas lehet az új kergemarhakór teszt

Szerző: Független Hírügynökség

Amerikai, kanadai és német orvosok pénteken bejelentették, hogy áttörést értek el az olyan olcsó és gyors vérteszt létrehozásában, amellyel ki lehet szűrni a szarvasmarhák közül a kergemarhakórosokat, még mielőtt azokon mutatkoznának a klinikai tünetek.

A BSE-vel (kergemarhakórral) fertőzött marha húsának fogyasztása okozhat az embernél is szivacsos agysorvadással járó és halálos Creutzfeldt-Jakob betegséget. A világon legalább 200 ilyen halálos eset történt már.

Ma egyetlen módon lehet kiszűrni a fertőzött marhákat: a vágóhídon a levágás után fel kell boncolni minden egyes állat agyát.A vágóhídra beérkező élő állatok vérének tesztelése gyorsabb, egyszerűbb és olcsóbb volna.

A kutatók egy szarvasfajtán, a kanadai jávorszarvason kísérleteztek. BSE-fertőzött aggyal etették őket. A fertőzöttség és a halálozás 100 százalékos volt.

A szarvasoknál a szivacsos agysorvadás formáját CWD-nek nevezik, és 2 évig tart, míg bekövetkezik a halál. A tudósok a fertőzött állatoktól havonta vettek vért, és már jóval a klinikai tünetek jelentkezése előtt találtak olyan genetikai anyagot, amely kizárólag a beteg állatokban van jelen. 

Az Alzheimer-kórra  is jó lesz?

A tudósok hasonló tesztet akarnak kidolgozni a szarvasmarhára is. A kutatás tovább fog tartani, mert a marhánál hosszabb a betegség lefolyása.Később a módszerrel bölényre és birkára is tervezik a vérteszt kifejlesztését. A kutatók elképzelhetőnek tartják, hogy a jövőben ezt a módszert olyan krónikus emberi betegségek diagnosztizálására is lehet majd használni, mint az Alzheimer-kór vagy a Parkinson-betegség.

A szivacsos agysorvadásnak nemcsak az emberi fertőzésveszély miatt van jelentősége, hanem gazdasági szempontból is. A betegség rendszeres időközönként felbukkan Európa és Amerika nagy részén, olyankor az adott országból betiltják a húsimportot, és tömegesen megsemmisítik az állatállományt. A 90-es évekbenNagy-Britanniában csaknem 4,5 millió marhát kellett levágni. 

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

Utazás tömegközlekedéssel Utazás tömegközlekedéssel

Hogyan maradjon fitt hosszú utazáskor buszon vagy vonaton?

Egy közkedvelt gyógynövény: a...

Az utóbbi évtizedek egyik legismertebb gyógynövénye lett a valódi keskenylevelű levendula, latinul: Lavandula angustifolia P. Mill. (más néven L....

A Listeria a hűtőben jobban túlél...

A sajtok tárolásával kapcsolatos élelmiszerbiztonsági kutatás szerint a Listeria baktérium alacsony hőmérsékleten jobban túlél, mint...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.