• Tovább marad a szervezetben a biszfenol

    Szerző: MTI

    A palackokhoz és háztarási műanyagokhoz használt biszfenol-A (BPA) nevű mérgező anyag tovább marad az ember szervezetében, mint azt korábban gondolták. Nemcsak étellel, csapvízzel, de háziporral is bejuthat a szervezetbe, ahol az ösztrogén termelést megzavarva anyagcserezavart okoz, gyerekeknél pedig a központi idegrendszer működését befolyásolja.

    A palackokhoz és más háztartási tárgyakhoz használt polikarbonát műanyagok adaléka, a biszfenol-A (BPA) nevű mérgező vegyület tovább maradhat az emberi szervezetben, mint azt korábban feltételezték - állítják amerikai kutatók.

    Hirdetés

    Richard Stahlhut, a Rochesteri Egyetem munkatársa és kutatócsoportja az Egyesült Államokban lefolytatott kormányzati egészségügyi felmérés adatait elemezte. Az Environmental Health Perspectives című szaklap szerdai számában közölt eredményeik szerint 1469 amerikai felnőtt vizeletének biszfenoltartalmát mérték meg. Megállapították, hogy a korábbi vélekedés ellenére, mely szerint a vegyület gyorsan és teljesen kiürül, az egy napon át koplaló emberek vizelete is jelentős mennyiséget tartalmazta a BPA-t.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kutatók a koplalás különböző szakaszaiban mérték a vegyület koncentrációját a tesztalanyok vizeletében. A 8,5 órája koplaló emberek vizeletében például körülbelül ugyanannyi BPA-t találtak, mint azokéban, akik már 24 órája nem ettek.

    Stahlhut szerint ez azt jelenti, hogy a biszfenol tovább marad a szervezetben, vagy más módokon is bejuthat, mint eddig hitték: nem csak az étellel, de a csapvízzel vagy a háziporral is. A vegyület raktározódik a zsírszövetekben is, ahonnan később lassan szabadul fel.

    A BPA elsősorban az ösztrogén nemi hormon működését zavarja meg azáltal, hogy hozzákapcsolódik a sejtek ösztrogénreceptoraihoz. Ezen keresztül felnőtteknél anyagcserezavarokat is okozhat. Csecsemőknél a biszfenol a központi idegrendszer folyamatait befolyásolhatja, ezért a cumisüvegekhez használt vegyület egészségügyi kockázata körül különösen élénk vita zajlik a fejlett országokban.

    Steven Hentges, az Amerikai Kémiai Tanács elnevezésű ipari csoportosulás képviselője szerint a tanulmány megállapításai "legjobb esetben is spekulációk", és megerősítette a szervezet álláspontját, amely szerint a BPA a jelenlegi környezeti mennyiségében biztonságos.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.01.28 15:50
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi okozhat viszketést?

    Mi okozhat viszketést?

    Dr. Csuth Ágnes

    A tartós viszketés a kellemetlenségen túl további szövődményeket is okozhat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A piros bogyós növények - Mire vigyázzunk?

    Számos olyan növényt ismerünk, melyről köztudott, hogy mérgező hatású. Gyakran fordulnak elő játszótereken, parkokban, kirándulás során, de kertünkben vagy lakásunk díszeként is ártalmas növények, amelyekről nem is gondolnánk, hogy veszélyt jelenthetnek.

    Ha hulladékkal tüzel, akkor is szemetel

    A nem megfelelő tüzelőanyagok szennyezik a környezetet.

    Mérgezővé teheti a kagylót és az osztrigát a klímaváltozás

    Emberi fogyasztásra alkalmatlanná teheti a kagylót és az osztrigát a tengervíz hőmérsékletének emelkedése, mivel a melegben mérgező mikroorganizmusok támadhatják meg őket - állapította meg egy svéd kutatás.

    Mindennapi mérgeink

    Teflon edények, műanyag palackok és mosószerek. A mindennapi életben használatuk természetes, az egészségünkre gyakorolt hatásaik pedig csak évek múlva jelentkeznek. Utána jártunk, vajon tényleg veszélytelenek-e a környezetünkben található vegyi anyagok.

    Tilos lesz bizonyos cumisüvegek gyártása és forgalmazása

    Legkésőbb február 15-ig minden európai uniós tagállamnak el kell fogadnia, és ki kell hirdetnie azokat a törvényi, rendeleti és közigazgatási rendelkezéseket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy megfeleljenek a biszfenol-A (BPA) szintetikus vegyület cumisüvegekben való felhasználásának korlátozásáról szóló európai irányelvnek - közölte a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal az MTI-vel.

    A BPA a viselkedésre is hatással van

    Egy új kutatás eredményei szerint azoknál, kik már magzati vagy csecsemő korban ki vannak téve a BPA hatásainak, az befolyásolhatja a viselkedést és az agyat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.