Többen születtek és kevesebben haltak meg

Szerző: Független Hírügynökség

Többen születtek és kevesebben haltak meg 2008-ban, mint egy évvel korábban, derült ki a KSH adataiból. A természetes vándorlást is figyelembe véve azonban így is 12 000 fővel csökkent a lakosság száma és a házasságkötések száma sem érte el a tavalyit.

Többen születtek és kevesebben haltak meg 2008. első 11 hónapjában, mint egy évvel korábban - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból. Mivel a természetes fogyás a népességvándorlást is figyelembe véve így is magasabb volt, a lakosság 12 ezer fővel csökkent. Magyarország lakosainak száma tavaly novemberben összesen 10 millió 33 ezer fő volt.

Az előzetes adatok szerint 2008 első tizenegy hónapjában 90 759 gyermek született, 1,4 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. A halálozások száma 118 114 volt, ami 2,7 százalékos csökkenést jelent 2007. január-novemberhez képest. A természetes fogyás 27 355 fő volt, 4499-cel kevesebb az egy évvel korábbinál. A nemzetközi vándorlás figyelembevételével becsült népességszám az időszak végén 10 millió 33 ezer fő volt.

Sok a nyári baba

A születések száma az év első tizenegy hónapjában egyenetlenül alakult: öt hónapban kevesebb, hat hónapban viszont több gyermek született, mint egy évvel korábban. Összességében 2008. január-novemberben a születésszám 1,4 százalékkal emelkedett, ez az egy évvel korábbihoz viszonyítva közel 1300-zal több újszülöttet jelent. A születésszám-emelkedés több mint fele június és július hónapokban történt, amikor az újszülöttek száma 4,5 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit. Október és november hónapokban viszont 2,1 százalékkal kevesebb gyermek jött világra, mint egy évvel korábban.

A vizsgált időszakban a halálozások száma - kettő kivételével - valamennyi hónapban alacsonyabb volt, mint az előző évi: összességében 3225-tel (2,7%-kal) kevesebben hunytak el, mint egy évvel korábban.

Csökkenő házassági kedv

A házasságkötések havonkénti száma jelentős ingadozásokat mutatott az év folyamán. Májusban és augusztusban több házasságot kötöttek, mint egy évvel korábban, az emelkedés jelentős, 17, illetve 15 százalékos volt ebben a két hónapban. Júniusban és júliusban viszont 14, szeptemberben pedig 15 százalékkal kevesebb házasságkötés történt, mint egy évvel korábban.

A májusi és augusztusi többlet nem tudta ellensúlyozni az év többi hónapjában jelentkező hiányt, így 2008. január-novemberben összességében 38 005 házasságkötés történt, 661-gyel (1,7%-kal) kevesebb, mint az előző év azonos időszakában.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hypertonia Hypertonia

Mire számíthat a magas vérnyomással kezelt beteg?

Plazmaferezis Plazmaferezis

A plazmaadás a véradás egyik speciális formája.

A magnézium kismértékben...

Az American Heart Association folyóiratában publikált kutatások szerint a magnézium, amely az emberi test számára nélkülözhetetlen elem...

Fitoterápiás készítmények -...

A nemrég megjelent patikai gyógyszerkészítést szabályozó Szabványos Vénygyűjtemények VIII. kötete több mint 50 fitoterápiás cikkelyt tartalmaz....

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.