• Arzénes víz - Több magyar településen betilthatják az ivóvízhasználatot

    Szerző: Független Hírügynökség

    Magyarország 149 települése az ivóvíz arzéntartalma túllépi az Európai Unió által megszabott határértéket. Míg nálunk 50 mikrogramm/l a megengedett érték, az EU-ban ez csak ennek ötöde. Ha év végéig nem sikerül változtatni ezen, az érintett településeken betilthatják az ivóvízhasználatot a szakhatóságok.

    Dél-alföldi települések, köztük városok vezetékes ivóvízhasználatát tilthatja be a szakhatóság, mert a csapvíz arzéntartalma túllépi az Európai Unió által megszabott egészségügyi határértéket. Maráczi Gabriella az ÁNTSZ Dél-Alföldi Regionális Intézetének közegészségügyi osztályvezetője az RTL Híradóban hétfő reggel elmondta, hogy 149 településen magas az ivóvíz arzéntartalma, a legrosszabb a helyzet Eperjesen.

    Hirdetés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Magyarországon jelenleg 50 mikrogramm literenként az arzén egészségügyi határértéke az ivóvízben. Az uniós szabályozás szigorúbb: 10 mikrogramm literenként. Ennek betartása alól év végéig van felmentése Magyarországnak. Ha nem indulnak be az egyébként uniós pénzből támogatott víztisztító programok, vagy nem kap az ország újabb haladékot, nem lesz ivóvízként elfogadható víz az érintett településeken - mondta Maráczi Gabriella.

    Az arzén egyébként természetes szennyeződés, más források használatával, speciális tisztítóeljárással, vagy tiszta víz hozzákeverésével lehet csökkenteni a mértékét az ivóvízben.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2009.01.26 10:19
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Magas vérnyomás: az amerikai ajánlás felkavarta az állóvizet

    A közelmúltban kiadott amerikai ajánlások ellenére Európában és hazánkban jelenleg változatlan a magasvérnyomás-betegség határértéke. A Magyar Hypertonia Társaság sajtóközleményének apropójából a társaság elnökhelyettesével, Prof. Dr. Páll Dénessel beszélgettünk.

    Magas vérnyomás - Magyarországon nem változik a határérték

    A közelmúltban kiadott amerikai ajánlások ellenére Európában és hazánkban jelenleg változatlan a magasvérnyomás-betegség határértéke. A 140/90 Hgmm-es adatot legutóbb 2013-ban vizsgálta felül és erősítette meg az Európai Hipertónia és az Európai Kardiológus Társaság. Olvassa el a Magyar Hypertonia Társaság sajtóközleményét az új amerikai magasvérnyomás-határérték kapcsán.

    Iszik Ön eleget? Amit a folyadékfogyasztásról tudni kell!

    Az egészséges táplálkozás egyre nagyobb hangsúlyt kap mindennapi életünkben. A korszerű, kiegyensúlyozott étkezésen belül a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztásra is érdemes figyelmet fordítani, különösen a meleg, nyári időszakban.

    Ma van a víz világnapja - Miért fontos az egészséges, jó minőségű ivóvíz?

    Március 22-e a víz világnapja. Ezen a napon felhívjuk a figyelmet arra, hogy az egészséges, jó ivóvizet kincsnek, értéknek kell tekinteni, hiszen a megfelelő mennyiségű és minőségű ivóvíz elengedhetetlen az egészséges emberi szervezet számára.

    Ügyeljen a megfelelő folyadékbevitelre!

    Ha az egészséges életmódról beszélünk, akkor legelőször a táplálkozás és a rendszeres mozgás jut eszünkbe, azonban fontos tudni, hogy a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás is fontos szerepet tölt be az egészség megőrzésében.

    Coli fertőzés veszélye miatt forralni kell az ivóvizet öt településen

    Coli fertőzés veszélye miatt fel kell forralni a vezetékes ivóvizet használat előtt a Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szervének keddi előírása szerint öt mátrai településen: Parádon, Bodonyban, Mátraballán, Parádsasváron és Mátraszentlászlón – közölte a szolgáltató Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt. szerdán.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.