Embrióőssejtek: gerincsérülések gyógyítására is alkalmas lehet

Szerző: Független Hírügynökség

Engedélyezték az Egyesült Államokban az első embrióőssejtes humán terápiás kísérletet. Az eljárás során a gerincsérülés miatti bénulást szeretnék önkénteseken gyógyítani. Noha az eljárás forradalmi áttörést hozhat a gyógyításban, számos vallási csoport etikátlannak minősíti és tiltakozik ellene.

A Geron Corporation amerikai biotechnikai cég - pénteki bejelentése szerint - engedélyt kapott a világ első embrióőssejtes humán terápiás kísérletének elvégzésére. A kísérletben azt tesztelik majd, hogy lehet-e emberi embriókból vett őssejtek beültetésével gyógyítani gerincsérülés miatti bénulást.

A cég megkapta az első fázisú kísérlethez az amerikai gyógyszerengedélyezési hatóságnak, az FDA-nak az engedélyét.

Gerincsérülés gyógyítására?

A kipróbálandó, úgynevezett GRNOPC1 eljárásban embrionális őssejteket ültetnek be gerincsérülés következtében megbénult önkéntesekbe. Az elképzelés szerint az őssejtekből megfelelő idegsejtek fognak kialakulni, és a páciens visszanyeri érzékelő- vagy mozgásképességét. Az embrionális őssejtek nagyon primitív sejtek, amelyek később a szervezet bármilyen szövetévé képesek alakulni.

Vannak ellenzői

Az embrionálisőssejt-kutatást világszerte nagy lelkesedés övezi, az Egyesült Államokban viszont annál nagyobb vita volt eddig körülötte. Minthogy az ősejteket korai stádiumban lévő emberi embriókból nyerik, amelyek eközben elpusztulnak, Amerikában számos vallási csoport etikátlannak minősítette az eljárást.

A Geron bejelentése nem egészen 3 nappal az után következett, hogy távozott a hatalomból George Bush elnök, aki gyakorlatilag betiltotta az embrionális őssejtkutatás országos finanszírozását.

A Geron 21 ezer oldalas dokumentációt nyújtott be az engedélyeztetéshez, amellyel bizonyítja, hogy laboratóriumi egér- és patkánykísérletekben az eljárása hatásos volt.

Több lépésben

Az első fázisú tesztet mindig kis számú páciensen végzik, és azt vizsgálják, hogy az eljárás nem okoz-e kárt. A második és a harmadik szakaszban egyre nagyobb számú kísérleti alanyon már a hatékonyságot és a biztonságot együttesen vizsgálják.

Minden őssejtkísérletnek az a legkényesebb kérdése, hogy hogyan lehet az őssejteket differenciált szövetsejtekké való alakulásra bírni, anélkül, hogy daganattá váljanak vagy pusztító ellenreakciót provokálnának ki a szervezet immunrendszeréből.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Mi az infraszauna? Vannak...

Az infraszauna egy olyan szaunatípus, ami a fény felhasználásával állít elő hőt. Ezt a szaunatípust néha távoli-infravörös szaunának is nevezik...

Őssejtek - Tároltassuk-e a...

A közeljövő egyik legkecsegtetőbb terápiás lehetősége az őssejtekkel kapcsolatos. Szinte nincs olyan nap, amikor a világ különböző...

Abnormális vérsejtképzés:...

Ez a megnevezés egy hematológiai betegségcsoportot takar, melyek közös jellemzője, hogy a csontvelőben található, úgynevezett haematopoetikus...

Mit tudunk az őssejtbankokról?

Igen sokan, százból 91 ember hallott már az őssejtekről, minden hetedik megkérdezett komolyan fontolgatja, hogy eltárolja születendő gyermeke...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.