• Alzheimer-kór ellen kávéval?

    Szerző: Független Hírügynökség

    A mésékelt napi kávéfogyasztás, az abban található nagymennyiségű antioxidánsok hatásának következtében, lényegesen csökkenti az időskori elbutulás és Alzheimer-kór kialakulásának veszélyét - derítették ki finn és svéd tudósok.

    Azok a középkorúak, akik mérsékelt mennyiségben fogyasztanak kávét, lényegesen csökkentik annak a kockázatát, hogy idős korukra Alzheimer-betegséget kapjanak - derítették ki finn és svéd tudósok.

    Hirdetés

    A kutatók több mint két évtizeden át kísértek figyelemmel ismételt kérdőíves módszerrel 1.409 embert. Először akkor kérdezték ki őket kávéfogyasztási szokásukról, amikor 50-es éveikben jártak, majd 65 és 79 éves koruk között vizsgálták a memóriafunkciójukat.

    Az 1409 emberből 61-nél alakult ki időskori elbutulás, ebből 48-nál Alzheimer-kór.

    Akik 50-es éveikben napi 3-5 kávét ittak, azoknál lényegesen kisebb arányban alakult ki elbutulás vagy Alzheimer-betegség 60-65 éves korukra, állapították meg a kutatók.

    Diabéteszre is jó

    A kutatásból a kávé hatásmechanizmusa nem derül ki, de az orvosok szerint a kávé erős antioxidánsokat tartalmaz, amelyek tudva levően gátolják az Alzheimer kialakulását.

    Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a kávénak idegrendszervédő hatása is van, ez is jó lehet az elbutulás ellen. Más tanulmányok szerint a kávé véd a cukorbetegségtől, márpedig a diabetes és az Alzheimer között is találtak összefüggést.

    A Miia Kivipelto professzor asszony vezette kutatás eredményeiről a Journal of Alzheimer''s Disease című orvosi lap januári számában jelent meg tanulmány. 

    (FH)

    Módosítva: 2009.01.16 11:08, Megjelenés: 2009.01.16 11:08
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Meseolvasás

    Meseolvasás

    Szponzorált tartalom

    Számos jótékony hatása van, ha rendszeresen olvasunk gyermekünknek! (x)

    Migrén

    Migrén

    Szponzorált tartalom

    A migrén megközelítőleg 1,2-1,4 millió magyart érint. A migrén nem csak neked fáj! (x)

    Mindig fáradt? - A 7 leggyakoribb ok

    Ha sokszor elgondolkozik azon, vajon miért olyan fáradt mindig, nincs egyedül. Felmérések szerint minden öt megkérdezettből kettő érzi magát a hét nagy részében fáradtnak, és minden harmadik ember alváshiánnyal küzd.

    Ezért fázékonyabbak a nők, mint a férfiak

    A lakásban hosszú melegítőben és pulóverben lévő hölgy mellett kényelmesen megfér a pólós és rövid nadrágos férfi. Ha ismerős a kép, nem meglepő, már tudományos magyarázat is van arra, hogy miért fáznak jobban a nők.

    Hajlamos Ön az Alzheimer-kór kialakulására?

    Az Alzheimer-kór komplex betegség, amit az eddigi kutatások alapján feltehetően több tényező (adottságok és az életmódból adódó okok) kombinációja eredményez. Mik a rizikófaktorok?

    Sétával az elbutulás ellen

    A Neurology című orvosi hetilapban megjelent tanulmány azt bizonyítja, hogy a különféle fizikai gyakorlatok segítenek elodázni néhány időskori, testben és mentális képességekben bekövetkező leépülési folyamat kialakulását.

    A kávéfogyasztás egészségügyi hatásai

    A kávé élénkítő hatását régóta ismerik, ám a történelem során egyszer élvezeti cikként, másszor pedig betiltott méregként tartották számon. Melyik áll közelebb a valósághoz?

    Rendszeres kávézás - Milyen a hatása?

    A kávé élénkítő hatással van agyunkra és idegrendszerünkre is. Tévedés azonban, hogy a mindennapos kávéfogyasztás hosszú távon is emelheti teljesítményünket - állítják a Bristoli Egyetem kutatói.

    A jeges kávé annyi kalóriát tartalmazhat, mint egy teljes étkezés

    A nagy melegben igazán frissítő egy jó jeges kávé, ám utána jobb, ha kihagyja az ebédet, vagy egyenesen az edzőterembe megy, mivel egyes jeges kávékkal annyi kalóriát juttat a szevezetébe, mint egy teljes étkezéssel – figyelmeztet egy rákkutató alapítvány.

    A magas vérnyomás és a kávéfogyasztás

    A magas vérnyomással élőket általában eltanácsolják a kávéfogyasztástól, mivel a koffeintartalmú ital növeli a pulzusszámot, s azzal együtt az érfalakra nehezedő nyomást is. Ám nagy fogyasztók esetében mindez már nem igaz.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA