• Alzheimer-kór ellen kávéval?

    Szerző: Független Hírügynökség

    A mésékelt napi kávéfogyasztás, az abban található nagymennyiségű antioxidánsok hatásának következtében, lényegesen csökkenti az időskori elbutulás és Alzheimer-kór kialakulásának veszélyét - derítették ki finn és svéd tudósok.

    Azok a középkorúak, akik mérsékelt mennyiségben fogyasztanak kávét, lényegesen csökkentik annak a kockázatát, hogy idős korukra Alzheimer-betegséget kapjanak - derítették ki finn és svéd tudósok.

    Hirdetés

    A kutatók több mint két évtizeden át kísértek figyelemmel ismételt kérdőíves módszerrel 1.409 embert. Először akkor kérdezték ki őket kávéfogyasztási szokásukról, amikor 50-es éveikben jártak, majd 65 és 79 éves koruk között vizsgálták a memóriafunkciójukat.

    Az 1409 emberből 61-nél alakult ki időskori elbutulás, ebből 48-nál Alzheimer-kór.

    Akik 50-es éveikben napi 3-5 kávét ittak, azoknál lényegesen kisebb arányban alakult ki elbutulás vagy Alzheimer-betegség 60-65 éves korukra, állapították meg a kutatók.

    Diabéteszre is jó

    A kutatásból a kávé hatásmechanizmusa nem derül ki, de az orvosok szerint a kávé erős antioxidánsokat tartalmaz, amelyek tudva levően gátolják az Alzheimer kialakulását.

    Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a kávénak idegrendszervédő hatása is van, ez is jó lehet az elbutulás ellen. Más tanulmányok szerint a kávé véd a cukorbetegségtől, márpedig a diabetes és az Alzheimer között is találtak összefüggést.

    A Miia Kivipelto professzor asszony vezette kutatás eredményeiről a Journal of Alzheimer''s Disease című orvosi lap januári számában jelent meg tanulmány. 

    (FH)

    Módosítva: 2009.01.16 11:08, Megjelenés: 2009.01.16 11:08
   • Cikkajánló

    Miokardiális izomhíd

    Miokardiális izomhíd

    Dr. Molnár Dóra

    Akár szívinfarktus okozója is lehet. Hogyan diagnoszti- zálható? Hogyan kezelhető?

    A hőháztartás zavarai

    A hőháztartás zavarai

    Dr. Kozma Ákos

    Melyek a hőháztartás zavaraira leginkább hajlamosító tényezők?

    Csak szociális otthonba ne adjatok, ha megöregszem

    Bizonyára sokan hallották már szüleiktől azt a valós és riadt kérést, ami idősebb, kiszolgáltatottabb életszakaszukra vonatkozik: Csak szociális otthonba ne adjatok, ha megöregszem! A felnőtt gyerek legyint, talán még nem érti, mire utal a szülő. A nagy rácsodálkozásból sajnos egyre gyakrabban valóság lesz.

    Barbiturátok - Mit érdemes tudnunk ezekről a hatóanyagokról?

    A barbiturátok, vagyis a barbitursav származékai a XX. század elején jelentek meg a köztudatban, mint altatószerek.

    Hajlamos Ön az Alzheimer-kór kialakulására?

    Az Alzheimer-kór komplex betegség, amit az eddigi kutatások alapján feltehetően több tényező (adottságok és az életmódból adódó okok) kombinációja eredményez. Mik a rizikófaktorok?

    Az Alzheimer-kór kezelési lehetőségei

    Jelenleg nem áll rendelkezésünkre az Alzheimer-kór előrehaladását visszafordító vagy azt jelentősen lassító gyógyszer, a kór egyes tüneteit viszont lehet kezelni.

    A kávéfogyasztás egészségügyi hatásai

    A kávé élénkítő hatását régóta ismerik, ám a történelem során egyszer élvezeti cikként, másszor pedig betiltott méregként tartották számon. Melyik áll közelebb a valósághoz?

    Rendszeres kávézás - Milyen a hatása?

    A kávé élénkítő hatással van agyunkra és idegrendszerünkre is. Tévedés azonban, hogy a mindennapos kávéfogyasztás hosszú távon is emelheti teljesítményünket - állítják a Bristoli Egyetem kutatói.

    A jeges kávé annyi kalóriát tartalmazhat, mint egy teljes étkezés

    A nagy melegben igazán frissítő egy jó jeges kávé, ám utána jobb, ha kihagyja az ebédet, vagy egyenesen az edzőterembe megy, mivel egyes jeges kávékkal annyi kalóriát juttat a szevezetébe, mint egy teljes étkezéssel – figyelmeztet egy rákkutató alapítvány.

    A magas vérnyomás és a kávéfogyasztás

    A magas vérnyomással élőket általában eltanácsolják a kávéfogyasztástól, mivel a koffeintartalmú ital növeli a pulzusszámot, s azzal együtt az érfalakra nehezedő nyomást is. Ám nagy fogyasztók esetében mindez már nem igaz.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA