100 milliószorosra javított MRI képfelbontás

Szerző: Független Hírügynökség

Az IBM 100 milliószorosra javította az MRI képfelbontóképességét egy olyan mikroszkóp létrehozásával, mely akár egyetlen molekuláról is 3-dimenziós képet tud majd alkotni. Ezzel új út nyílik a vírusok, baktériumok, fehérjék vizsgálata előtt.

Az IBM bejelentette, hogy 100 milliószorosra javította az MRI mágnesrezonanciás képalkotás felbontóképességét. Ezzel megnyitotta az utat afelé, hogy a jövőben akár egyetlen molekulát is meg lehessen nézni az emberi test belsejében.

Az IBM szakemberei a kaliforniai Stanford Egyetem kutatóival együttműködve olyan mikroszkópot hoztak létre, amely további fejlesztéssel 3-dimenzós képet tud majd alkotni akár egy fehérjemolekuláról is.

"Ezzel a technikával forradalmian új módon vizsgálhatjuk majd a vírusokat, baktériumokat, a fehérjéket" - jelentett ki Mark Dean, az IBM kutatási részlegének stratégiai alelnöke. A módszerrel bele lehet nézni a sejtekbe, anélkül, hogy a vizsgálat kárt okozna a szerves anyagban.

Az MRI, a mágnesrezonanciás képalkotás a gyógyászatban már régóta ismert, de a mikroszkópos vizsgálatban eddig korlátozottak voltak a lehetősegei.

Az IBM reményei szerint a nano MRI-vel lehetőség nyílik majd egyes fehérjemolekulák szerkezetének vizsgálatára.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Diabétesz Diabétesz

Bizonyos óvintézkedések betartása nélkülözhetetlen.

Egy kevéssé ismert, mégis gyakori...

A szex olyan tevékenység, amely az emberek nagy többsége számára kellemes, normális körülmények között kívánatos és kielégítő élmény....

Az ismeretlen eredetű láz

Az elmúlt évek jelentős diagnosztikus fejlődése ellenére az ismeretlen eredetű láz (FUO) okának kiderítése még mindig jelentős kihívást jelent....

MRI-vizsgálat: Mikor és hogyan...

Az MRI (Magnetic Resonance Imaging) vizsgálat (MR-vizsgálat) szó szerint mágneses rezonanciás képalkotást jelent. Az elvek és a végleges készülék...

MRI-vizsgálat és fémtartalmú...

Hipofízis MRI-vizsgálatot írtak elő számomra, viszont olyan fogpótlással rendelkezem (fogkorona híddal), melyben fém is van. Ennek ellenére...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.