100 milliószorosra javított MRI képfelbontás

Szerző: Független Hírügynökség

Az IBM 100 milliószorosra javította az MRI képfelbontóképességét egy olyan mikroszkóp létrehozásával, mely akár egyetlen molekuláról is 3-dimenziós képet tud majd alkotni. Ezzel új út nyílik a vírusok, baktériumok, fehérjék vizsgálata előtt.

Az IBM bejelentette, hogy 100 milliószorosra javította az MRI mágnesrezonanciás képalkotás felbontóképességét. Ezzel megnyitotta az utat afelé, hogy a jövőben akár egyetlen molekulát is meg lehessen nézni az emberi test belsejében.

Az IBM szakemberei a kaliforniai Stanford Egyetem kutatóival együttműködve olyan mikroszkópot hoztak létre, amely további fejlesztéssel 3-dimenzós képet tud majd alkotni akár egy fehérjemolekuláról is.

"Ezzel a technikával forradalmian új módon vizsgálhatjuk majd a vírusokat, baktériumokat, a fehérjéket" - jelentett ki Mark Dean, az IBM kutatási részlegének stratégiai alelnöke. A módszerrel bele lehet nézni a sejtekbe, anélkül, hogy a vizsgálat kárt okozna a szerves anyagban.

Az MRI, a mágnesrezonanciás képalkotás a gyógyászatban már régóta ismert, de a mikroszkópos vizsgálatban eddig korlátozottak voltak a lehetősegei.

Az IBM reményei szerint a nano MRI-vel lehetőség nyílik majd egyes fehérjemolekulák szerkezetének vizsgálatára.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Vashiányos vérszegénység Vashiányos vérszegénység

Mi okozhatja? Melyek a vashiány tünetei? Mennyi a vasszükségletünk?

Legyen a mozgás kortalan! Legyen a mozgás kortalan!

A Magyar Szabadidősport Szövetség ajánlása a szenior korosztálynak. (x)

Ha idősebb férfi fiatal nőt szeret s...

Tapasztalták már, ha tíz-húsz-harminc évvel idősebb férfi oldalán sokkal fiatalabb párját látják, rögtön utánuk fordulnak, s gyakorta negatív...

Hogyan készítsünk gyógynövényből...

Ez a kérdés azért is fontos, mert a várt hatás eléréséhez a gyógynövényben lévő hatóanyagoknak kellő mennyiségben ki kell oldódniuk....

MRI-vizsgálat: Mikor és hogyan...

Az MRI (Magnetic Resonance Imaging) vizsgálat (MR-vizsgálat) szó szerint mágneses rezonanciás képalkotást jelent. Az elvek és a végleges készülék...

MRI-vizsgálat és fémtartalmú...

Hipofízis MRI-vizsgálatot írtak elő számomra, viszont olyan fogpótlással rendelkezem (fogkorona híddal), melyben fém is van. Ennek ellenére...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.