Szmog: mégis lehet büntetni a tiltást megsértő autósokat?

Szerző: Független Hírügynökség

Tévedés, hogy nem lehet megbüntetni azokat az autósokat, akik nem tartják be a szmogriadó idején bevezetett forgalomkorlátozást - véli a Levegő Munkacsoport elnöke. A levegő védelméről szóló kormányrendelet 25 ezer forinttól 100 ezer forintig terjedő bírságot határoz meg.

Nem igaz, hogy a rendőr nem tehet semmit a szmogriadó rendelkezéseit be nem tartó autósokkal, igaz közvetlenül nem bírságolhat - mondta Lukács András. A hatóságnak van lehetősége jelenteni a jegyzőnek a korlátozást megszegő járművezetőt, és a Levegő Munkacsoport álláspontja szerint kötelessége is lenne. Ezután a jegyző vetheti ki az autósra a 25 ezertől 100 ezer forintig terjedő bírságot.

Szmogriadó Budapesten
Szmogfelhő Budapest fölött
Demszky Gábor főpolgármester az RTL Híradó reggeli kiadásában a büntetéssel kapcsolatban azt mondta, hogy vasárnap a védelmi bizottság ülésén a rendőrség szakértőivel és a főváros jogi apparátusával is megvitatták a kérdést. Egyértelművé vált, hogy a rendőrség ebben az esetben nem szankcionálhat, nem büntethet.

A rendkívüli helyzetben több rendőrre és intézkedésre volna szükség - véli a munkacsoport elnöke. Hozzátette: a rendőrségnek úgy kellene átszerveznie a munkát, hogy erre a feladatra több rendőr jusson.

Hosszú távon is fontos lenne

A legsúlyosabb légszennyező anyag a szállópor, ami elsősorban gépjárművek kipufogójából származik, kisebb arányban a fűtésből és iparból. A Levegő Munkacsoport szerint ennek fényében a legfontosabb teendő a gépkocsiforgalom korlátozása, de nem csak most, hanem hosszútávon is, mert rendszeresen túllépi a koncentráció az egészségügyi határértéket.

A tehergépkocsi forgalom adja a közlekedési eredetű szennyezés 70 százalékát. Megfelelő szervezéssel ezt felére-harmadára lehetne csökkenteni - szögezte le Lukács András. A személykocsi forgalom korlátozását és ésszerű megszervezését is fontos eszközként említette az elnök. Mint mondta: a belvárosi forgalom harmadát a parkolót kereső autósok teszik ki, tehát elegendő parkolóhelyet és megfelelő parkolási díjakat kellene biztosítani.

A civilek úgy látják, hogy a tömegközlekedést is előnyben kellene részesíteni: több buszsávot és a közlekedési lámpák tömegközlekedéshez való hangolását hangsúlyozzák. Eszközként említették a fűtés korszerűsítését, hiszen Magyarországon 1 köbméter kifűtésére 3-szor annyi energiát használnak, mint Ausztriában.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

NSAID NSAID

Mikor alkalmazhatóak a nemszteroid gyulladáscsökkentők, és mikor nem?

Mortons neuroma Mortons neuroma

Egészségtelen lábbelik viselése is okozhatja. Milyen tünetei lehetnek?

Hogyan készítsünk gyógynövényből...

Ez a kérdés azért is fontos, mert a várt hatás eléréséhez a gyógynövényben lévő hatóanyagoknak kellő mennyiségben ki kell oldódniuk....

Homoktövis - Mit érdemes tudnunk...

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) narancssárga bogyótermése elsősorban kiemelkedően magas C-vitamin-tartalmáról ismert, azonban számos egyéb...

Szívbeteg vagy? Vigyázz: a téli...

Nem csak a tiszta víz, hanem a tiszta levegő is egyre nagyobb értékké válik napjainkban. Láttunk már elrettentő példákat egyes kínai...

Amit a szmogról és a szálló porról...

2008 októberében az Európai Unióban egyedüliként, Magyarország bevezette a szálló porra vonatkozó konkrét, önálló egészségügyi...

A szmog olyan, mint a dohányzás

A szmog a tél velejárója, bár egyáltalán nem olyan természetes dolog, mint a hóesés. A hóval ellentétben pedig számos egészségügyi kockázattal...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.