Fulladás szex közben - Az orvos válaszol

szerző: Dr. Brugós László, tüdőgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

Sajnos évek óta fulladok szex közben. Ez annyit jelent, hogy az orgazmus közeledtével vagy egyből utána kapok ugyan levegőt, de kilélegezni már csak nagyon keveset tudok. Levegővételkor sípoló hangot adok. Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatában feltett kérdések közül.

Tisztelt Doktor Úr!

Sajnos évek óta fulladok szex közben. Ez annyit jelent, hogy az orgazmus közeledtével vagy egyből utána kapok ugyan levegőt, de kilélegezni már csak nagyon keveset tudok. Van, hogy már nem is tudok. Levegővételkor sípoló hangot adok. Ez általában nyáron, melegben rosszabb, és segít a hideg levegő. És ez nem csak szex során jelentkezik, hanem mikor gyalog megyek fel a 4. emeletre, vagy úszáskor is. Szóval megerőltetőbb mozgáskor. Mitől lehet ez? Régebben csináltak EKG-t, akkor azt mondták, majd kinövöm. Ennek 9 éve. Mit tanácsol?

A szakorvos válasza

Elég ritka és szokatlan panaszai vannak. Véleményem szerint ez a terhelés indukálta asztma egyik formája. Ennek az a lényege, hogy terhelés következtében, főleg a meggyorsult légvétel miatt a légutakban olyan jelenségek mennek végbe, hogy hörgőgörcs keletkezik. Ennek következtében a kishörgők simaizma összerándul és sípoló hangvétel mellett nehezítetté válik a levegő kifújása. Ebben annyi csak az ellentmondásos, hogy ez hideg levegő vételekor jön inkább létre (hosszútávfutók, északi sífutók stb. esetében), de Ön meleg időben panaszkodik rá. Lehet, ilyenkor valamilyen pollenallergiával fokozódik az asztmás hajlama. Az emelet megmászásakor észlelt sípolás, zihálás, az beillik a képbe.

Javaslatom: légzésfunkciós vizsgálat nyugalomban és fizikai terhelést követően, valamint allergiás bőrpróba elvégzése. A kezelést illetően két lehetősége van. A megfelelő tabletta kivédi a terhelés indukálta asztmát, vagy 1-2 puff inhalációs szer, amit belélegzik, szintén megelőzésként. A terhelést megelőzően 15-30 perccel kéne bevenni a tablettát vagy befújni az inhalációs szert.

Ha a légzésfunckiós vizsgálatok bebizonyítják a meglévő szűkületre (asztmára) való hajlamot, akkor lehet, hogy más gyógyszert is kell szedni. Ha az említett panaszokon kívűl más gond nincs, akkor csak az említett szereket.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Brugós László, tüdőgyógyász szakorvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.