A méregtelenítőszerek többsége humbug

Szerző: Független Hírügynökség

Brit kutatók tanulmányt tettek közzé arról, hogy az agyonreklámozott méregtelenítők túlnyomó többsége fabatkát sem ér.

A több mint 300 fiatal orvost és tudományos kutatót tömörítő VoYS csoport jelentése szerint a "méregtelenítő" szlogen semmit sem jelent, mert a gyártók lábtapasztól hajegyenesítőig mindent neveznek mérgtelenítőnek. Pedig az orvosi gyakorlatban foglalt jelentése van ennek a szónak: méregtelenítésnek a kábítószerek vagy mérgek szervezetből való eltávolítását nevezik.

"A gyártók és kereskedők azt a gondolatot sulykolják belénk, hogy a modern élet miatt mindenféle mocsokkal telik meg a szervezetünk, és ettől csak úgy szabadulhatunk meg, ha megvesszük valamelyik legújabb csodaszert. A kutatásunk eredményeként viszont meggyőződhettünk róla, hogy ezen termékek hatásosságára csak nagyon kevés bizonyíték van, ha egyáltalán akad" - jelentette ki a jelentés egyik szerzője, Harriet Ball biológus.

A kutatócsoport egyik orvos tagja, Oliver Fenwick szerint az egész méregtelenítőipar piaci sikere az ügyes reklámszlogenen alapul. "Közelebbről szemügyre véve ugyanis azt látjuk, hogy e termékek többsége csak olyasmit ígér, amit a szervezet magától is képes megcsinálni" - szögezte le az orvos.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Az álmok terápiás szerepe

Minden ember álmodott már valaha, és minden bizonnyal a legtöbbünkben, ha nem is mindenkiben, felmerült, hogy mit jelenthet az álma, jó-e egyáltalán...

Van-e szerepe az orvosi gombáknak a...

A gyógynövények mellett több ezer éve a gombákat is sokan fogyasztják. Az elmúlt évtizedekben több ezer tudományos publikáció született a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.