• Ősztől minden középiskolában lesz elsősegély tanfolyam

    Szerző: Független Hírügynökség

    A következő tanévtől az iskolában tanulhatják meg a gyerekek az elsősegély nyújtást, így később egyszerűbb lehet a jogosítvány megszerzése. Az "egészség érettségi" bevezetésével emellett 16 éves korban teljes egészségi állapot felmérést végeznek majd az iskolaorvosok a diákokon.

    Aki az elsősegély tantárgyból levizsgázik, annak a jogosítványhoz külön már nem kell. Ezt szeptembertől minden középiskolában bevezetik majd. Ezen kívül minden fiatalnál megnézik, hogy a korának megfelelően fejlődik-e. Ez azért fontos, mert például az ebben a korban kiszűrt gerincferdülés, vagy lúdtalp javítható.

    Hirdetés

    A kamaszok több mint 60 százalékának van valamilyen csontrendszeri problémája, de nem szívesen járnak orvoshoz, az iskolákben pedig nem figyelnek eléggé erre.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Ebben a korban nem nagyon vannak vizsgálatok. Elvileg kellene lenni 18 éves korban, de azok már kifutó évfolyamok általában a középiskolában, és ami az egészséget illet, nem nagyon törődnek velük - mondta Gábor Edina, az Országos Egészségfejlesztési Intézet főigazgatója. Így lehet, hogy a kamaszok egyharmada túlsúlyos, és ugyanennyien részegednek le havonta legalább egyszer. Pedig a felnőttkori szokások 70 százalékban ebben a korban alakulnak ki - mondják a szakemberek.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2009.01.03 16:00
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Depressziós a párom

    Depressziós a párom

    Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Hogyan lehet rábírni valakit, hogy akarata ellenére elfogadja a segítséget?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    E-recept: 2019 végéig kötelező lesz a papíralapú felírási igazolás

    Döntés született arról, hogy az e-recepthez 2019 végéig kötelező lesz papíralapú felírási igazolást adni minden betegnek, derül ki a Magyar Gyógyszerészi Kamara szeptemberi elnökségi üléséről szóló tudósításból.

    A szőlő egészségre gyakorolt hatásai

    A szőlő (a gabona mellett) az egyik legősibb kultúrnövényünk. Kezdettől fogva szent és isteni növénynek, életfának tekintették az emberek. A sumér ékírás az élet szót szőlőlevél alakú jellel ábrázolta.

    A vashiányos vérszegénység - Melyek a vashiány tünetei?

    A vashiány a leggyakrabban előforduló hiánybetegségek egyike, melynek változatos tünetei olykor megnehezítik a felismerést. A vashiány azonban számos probléma kiváltó oka lehet, amik közül a vashiányos vérszegénység fordul elő legtöbbször.

    Az ősz leggyakoribb betegségei

    A forró nyári napok után üdítően hat a nyár végi, ősz eleji hűvösebb idő. Megkezdődött az iskola, és itt van az őszi kirándulások, majd a szüret ideje is.

    Hogyan erősítsük immunrendszerünket?

    Az őszi hónapok beköszöntével egyre többen fáznak meg, lesznek betegek, vagy rosszabb esetben az influenza miatt esnek ágynak. Mindez betudható az időjárás megváltozásának - a lehűlésnek, esőknek, nyirkossá vált levegőnek -, amely hozzájárul a kórokozók számának növekedéséhez.

    Hamarosan indul a fűtési szezon - Ellenőriztesse a fűtőeszközét

    Minden évben október 15-én indul a fűtési szezon. Az addig hátralévő egy hónap elegendő ahhoz, hogy mindenki felülvizsgáltassa és kitisztíttassa fűtőeszközét. Fűtési technológiától függetlenül komoly veszélyt jelenthet ugyanis a készülékek szabálytalan kivitelezése, illetve a karbantartásnak és a rendszeres műszaki felülvizsgálatnak az elmulasztása.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.