KSH: több újszülött, kevesebb halálozás

Szerző: Független Hírügynökség

Több gyermek született és kevesebb volt a halálozás 2008 első 10 hónapjában, mint tavaly - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataiból. Csaknem négy és félezerrel kevesebb volt a természetes fogyás is, így az időszak végén a népesség becsült lélekszáma 10 millió 34 ezer fő volt.

Egyenetlenül alakult a születések száma január és október között: négy hónapban kevesebb, hat hónapban viszont több újszülött jött a világra. Összességében 1,7 százalékkal emelkedett a születésszám, ennek a többletnek több mint a fele júniusban és júliusban született. 2008 első 10 hónapjában összesen 82966 gyermek jött világra.

A vizsgált időszakban a halálozások száma rendre alacsonyabb volt, mint 2007 azonos időszakában: összességében 3100-zal kevesebben hunytak el, mint egy évvel korábban. A halálozások száma egyébként 107457 volt.

Házasságkötések tekintetében jelentős ingadozások voltak: míg májusban és augusztusban többen léptek frigyre, addig júniusban és júliusban kevesebben álltak oltár elé, mint egy évvel korábban. A mérleg nyelve összességében a kevesebb irányába billent, vagyis 724-gyel kevesebben házasodtak, mint 2007 első 10 hónapjában.

Továbbra is gyorsan fogyunk

Mindent összevetve ezer lakosra 9,9 élveszületés és 12,8 halálozás jutott. A természetes fogyás a tavalyi 28988 fővel szemben 24491 főre mérséklődött a vizsgált időszakban, a nemzetközi vándorlás miatt pedig csaknem 11 ezerrel csökkent a népesség lélekszáma.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Porckorongok Porckorongok

A porckorong-előboltosulás és -kiboltosulás tünetei és kezelése.

Macskajaj - Mi az, ami segíthet?

Az ünnepnapok, a szilveszter, a születésnapi partik, az esküvők és még számos esemény alkalmat szolgáltathat arra, hogy a résztvevők igyanak...

Egészségügyi és biztonsági tippek...

A szilveszter minden szempontból különleges ünnep, sajátos varázsa, az új kezdet és az új lehetőségek ígérete miatt még a visszahúzódóbbak is...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.