• Még mindig terjed a zimbabwei kolera

    Szerző: Független Hírügynökség

    Tovább terjed a kolerajárvány Zimbabwében, ahol a fertőzés miatti halálos áldozatok száma elérte az 1111-et - közölte az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) csütörtökön. A szervezet szerint eközben több mint húszezer fertőzöttet tartanak számon az afrikai országban.

    - A kolerajárvány továbbra is terjed, és új helyszínen, Chegutuban is felütötte a fejét, ahol 378 fertőzést és 121 halálesetet regisztráltak - közölte az ENSZ hivatala. Chegutu a járvány által legjobban sújtott zimbabwei főváros szomszédságában elterülő régió.

    Hirdetés

    Hararéban az eddigi adatok szerint 224 ember vesztette életét a kolera miatt, és több mint 9000 ember betegedett meg. Az OCHA jelentése szerint a fővárosi fertőzések háromnegyede az elmúlt két hétben történt, ami arra utal, hogy a járványt egyelőre nem sikerült megfékezni.

    Az ENSZ-hivatal az Egészségügyi Világszervezet (WHO) értékelésére hivatkozva azt közölte, hogy a járvány terjedéséért elsősorban a tiszta víz hiánya és az elégtelen közegészségügyi állapotok okolhatók, de nem segíti a helyzetet az egészségügyi alkalmazottak országos sztrájkja sem.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.12.18 13:35
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Semmelweis öröksége: Moss kezet, hogy megelőzd a fertőzést!

    Semmelweis Ignácra, a 200 évvel ezelőtt született - tapasztalatai nyomán infektológussá váló - orvosra irányul a gyógyító szakma és a közvélemény figyelme ebben a jubileumi évben. Korszakos teljesítménye, hogy felismerte a szülő nők életét fenyegető fertőzések okát, mibenlétét, majd ajánlást tett a hatékony megelőzésre. Erre emlékeznek világszerte ebben az ünnepivé emelt évben, így tett a szakértők sorában dr. Jakab Zsuzsanna, a WHO európai regionális igazgatója is.

    X-kór - Frissült a világjárványt okozó betegségek listája

    A listát rendszeres időközönként felülvizsgálja a WHO, és a nemzetközi epidemiológiai adatok alapján frissíti - olvasható a Népszava oldalán.

    Középpontban a veleszületett fejlődési rendellenességgel élők

    A veleszületett rendellenességek regisztereinek nemzetközi szervezete, az International Clearinghouse for Birth Defects Surveillance and Research kezdeményezésére a WHO támogatásával kiemelt és támogatott világnapként 2015-ben került megrendezésre első alkalommal a Veleszületett Fejlődési Rendellenességek Világnapja.

    2030-ra ne legyen több AIDS és hepatitis megbetegedés

    Életeket ment, aki csökkenti azon fertőzöttek számát, akik csak késve jutnak hozzá a HIV és/vagy HCV-kezeléshez, hangzik a HepHIV2017 konferencia záródokumentumának egyik megállapítása. A megfogalmazást készítő 241 résztvevő 40 országból érkezett, a tudósok, szociológusok, szociális segítők napjaink járványügyi helyzetéről, a teendőkről cseréltek eszmét.

    Új irányelveket fogalmazott meg a cukorfogyasztásról az Egészségügyi Világszervezet

    Új irányelvet adott ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a cukorfogyasztásáról, a nemzetközi szervezet azt javasolja, hogy a felnőttek és gyermekek csökkentsék napi hozzáadott cukorfogyasztásukat teljes kalóriabevitelük kevesebb mint 10 százalékára.

    Aggódik a hallása miatt? Itt a WHO ajánlása a megelőzésre!

    A fül- és fejhallgatók használatának elterjedésével, az általuk okozott halláskárosodás veszélye is megnőtt az elmúlt évtizedek során. A problémára a WHO jelentése hívta fel a figyelmet. Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint, ha letekerjük a hangerőt és napi egy órára csökkentjük az audioeszközök használatát, a halláskárosodás kockázata is mérsékelhető.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.