Sikeres arcátültetés az Egyesült Államokban

Független Hírügynökség
megjelent:

Egy hétfős amerikai orvoscsoport sikeres arcátültetést hajtott végre a Cleveland Klinikán. A hírt szerdán jelentette be Maria Siemionow, a műtétet végző orvoscsoport vezetője Clevelandben, Ohio szövetségi államban.

A beteg egy asszony, és arcának 80 százalékát ültették át. Ez volt a világ első csaknem teljes arcátültetése, az első ilyen operáció az Egyesült Államokban, és a világon a negyedik ismert arctranszpalntáció.

A műtétet az elmúlt hetekben végezték el a betegen, akinek arca egy traumás sérülés következtében torzult el. A kórház nem hozott nyilvánosságra több adatot a páciensről, igy nem tudni, hogy hány éves, mi a családi állapota, és hol él.

Az arcátültetés azzal a kockázattal jár, hogy az átültetett szövet kilökődik, illetve az ennek megakadályozására alkalmazott gyógyszerek, amelyeket a betegnek élete további részében szednie kell, szövődményeket okoznak.

A negyedik sikeres műtét

A világ első arcátültetését francia orvosok végezték 2005-ben. A beteg egy 38 éves nő, bizonyos Isabelle Dinoire volt, akinek ar arcát egy kutya harapásai torzították el.

2006-ban egy kínai férfit operáltak: orrát, ajkát és arcüregét korrigálták, miután egy medve összemarcangolta az arcát.

2007-ben egy 29 éves francia férfit műtöttek meg, akinek genetikai rendellenesség okozta neurofibromája, azaz arctumora volt. A tumor olyan nagy volt, hogy a beteg nem tudott rendesen enni és beszélni.

(FH)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.