Egyre többen fogyasztanak kokaint

Szerző: Független Hírügynökség

25-en haltak meg tavaly kábítószer-túladagolásban, nagyjából ugyanannyian, mint az előző években - derül ki abból a jelentésből, amely a legfrissebb adatokat tartalmazza a magyarországi droghelyzetről, s amelyet hétfőn mutattak be a Szociális és Munkaügyi Minisztériumban.

A felmérés szerint a drogfogyasztás ezredfordulóig tapasztalható jelentős növekedése után az utóbbi 8 évben körülbelül ugyanannyian próbálják ki, illetve használják ugyanazokat a drogokat.

Az egyetlen nagyobb változás, hogy egyre többen fogyasztanak kokaint, ennek a szernek az előfordulása 2007-ben már elérte a heroin szintjét. Mindezt a szakemberek a kínálat területén megfigyelt tendenciák, illetve a lefoglalások alapján állapították meg.

A felmérés szerint 2007-ben a felnőttek - a 18-64 éves korosztály - 9,3 százaléka próbált ki már valamilyen kábítószert, körülbelül ugyanannyian, mint az utolsó kutatás évében, 2003-ban. A drogok közül a kannabisz-származékok voltak a legelterjedtebbek, majd az ecstasy, az amfetamin és a hallucinogének következtek.

A fiúk drogokat a lányok inkább gyógyszereket

A fővárosi fiatalok 22,7 százaléka próbált ki már valamilyen tiltott szert, a 2007-es budapesti iskolavizsgálat felmérése szerint. A fiúk inkább a drogokat, a lányok inkább a gyógyszereket próbálták ki.

A legtöbb fiatal kannabiszt fogyaszt, ezt követi az alkohol és gyógyszer együttes fogyasztása. A fiatalok körében elterjedt még a recept nélkül kapható nyugtatók és altatók szedése, a patron, illetve lufi használata, és a szipuzás. Kevesebben, de fogyasztottak már ecstasyt, amfetamint, LSD-t, illetve hallucinogéneket is.

A bűnesetek száma csökkent

Valamivel több mint 14 ezer volt tavaly a kezelt drogbetegek száma. 2007-ben a meglévő 12 intézmény mellett két új egészségügyi szolgáltató foglalkozott a rehabilitációjukkal, az egyik Miskolcon, a másik a Kaposváron. Tűcsere-programokkal 2007-ben 14 szervezet foglalkozott, köztük 4 fővárosi. Metadon-fenntartó kezelés 9 helyen történt az országban.

2007-ben csökkent azoknak a büncselekményeknek a száma, amelyek összefüggésben voltak a kábítószerrel: összesen 4667 eljárás zárult le.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Tippek a nyári hajápoláshoz Tippek a nyári hajápoláshoz

Érdemes megfogadni hasznos tanácsainkat.

Nyári depresszió Nyári depresszió

Jellegzetes tünete a kimerültség, álmatlanság és belső nyugtalanság.

Minden tizedik gyermeket és a...

Hőségriadó van, itt vannak a kánikulai éjszakák, amikor sokszor aludni sem tudunk a rekkenő melegtől. Felkelünk, mert megszomjaztunk, hálóruhát...

10 ok, ami ujjdagadást okozhat

Az ujjak dagadása általában ártalmatlan, de van, amikor egy súlyosabb, háttérben meghúzódó állapotra utal. Íme, az ujjdagadás (dactylitis)...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.