Egyre többen fogyasztanak kokaint

Független Hírügynökség
megjelent: 2008.12.16.

25-en haltak meg tavaly kábítószer-túladagolásban, nagyjából ugyanannyian, mint az előző években - derül ki abból a jelentésből, amely a legfrissebb adatokat tartalmazza a magyarországi droghelyzetről, s amelyet hétfőn mutattak be a Szociális és Munkaügyi Minisztériumban.

A felmérés szerint a drogfogyasztás ezredfordulóig tapasztalható jelentős növekedése után az utóbbi 8 évben körülbelül ugyanannyian próbálják ki, illetve használják ugyanazokat a drogokat.

Az egyetlen nagyobb változás, hogy egyre többen fogyasztanak kokaint, ennek a szernek az előfordulása 2007-ben már elérte a heroin szintjét. Mindezt a szakemberek a kínálat területén megfigyelt tendenciák, illetve a lefoglalások alapján állapították meg.

A felmérés szerint 2007-ben a felnőttek - a 18-64 éves korosztály - 9,3 százaléka próbált ki már valamilyen kábítószert, körülbelül ugyanannyian, mint az utolsó kutatás évében, 2003-ban. A drogok közül a kannabisz-származékok voltak a legelterjedtebbek, majd az ecstasy, az amfetamin és a hallucinogének következtek.

A fiúk drogokat a lányok inkább gyógyszereket

A fővárosi fiatalok 22,7 százaléka próbált ki már valamilyen tiltott szert, a 2007-es budapesti iskolavizsgálat felmérése szerint. A fiúk inkább a drogokat, a lányok inkább a gyógyszereket próbálták ki.

A legtöbb fiatal kannabiszt fogyaszt, ezt követi az alkohol és gyógyszer együttes fogyasztása. A fiatalok körében elterjedt még a recept nélkül kapható nyugtatók és altatók szedése, a patron, illetve lufi használata, és a szipuzás. Kevesebben, de fogyasztottak már ecstasyt, amfetamint, LSD-t, illetve hallucinogéneket is.

A bűnesetek száma csökkent

Valamivel több mint 14 ezer volt tavaly a kezelt drogbetegek száma. 2007-ben a meglévő 12 intézmény mellett két új egészségügyi szolgáltató foglalkozott a rehabilitációjukkal, az egyik Miskolcon, a másik a Kaposváron. Tűcsere-programokkal 2007-ben 14 szervezet foglalkozott, köztük 4 fővárosi. Metadon-fenntartó kezelés 9 helyen történt az országban.

2007-ben csökkent azoknak a büncselekményeknek a száma, amelyek összefüggésben voltak a kábítószerrel: összesen 4667 eljárás zárult le.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Bőrbetegségek a lábon Bőrbetegségek a lábon

Atlétaláb, lábgomba, körömgomba, tyúkszem mitől alakul ki?

Prosztatamegnagyobbodás Prosztatamegnagyobbodás

Mikor jelentkezhet? Milyen tünetek esetén keresse fel orvosát?

Drogok és veszélyeik: a kokain

A kokain alapanyagául szolgáló kokacserje leveleit évszázadok óta ismerik, fogyasztják a dél-amerikai indiánok stimuláló, étvágycsökkentő...

Drogok és veszélyeik: szerves oldószerek, gombák

A szerves oldószerek jelenleg a legkönnyebben elérhető drogok közé tartoznak. Lehet, hogy alkalmazásukkal múló kéjérzet, vagy kellemesnek tartott...

A kamaszkori drogfogyasztás figyelmeztető jelei

Ne hagyja figyelmen kívül a kamaszkori droghasználat figyelmeztető jeleit. Ha a lentebb felsorolt jelek közül ugyanabban az időperiódusban legalább...

Törvénykerülő dizájner drogok

A dizájner drogok olyan vegyületek, amelyeket a kábítószerlistán szereplő tiltott anyagok apró változtatásaival állítanak elő. A kémiai szerkezet...

Herbál, füstölő, biofű és társai: miért legyünk óvatosak a kannabiszszármazékokkal?

Több probléma is van a szintetikus kannabinoidokkal. Igen jól variálható az összetételük, mondhatni, nincs két egyforma szer, így nagyon jól...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.