• Alternatív gyógymódok: sok amerikai alkalmazza

    Szerző: Független Hírügynökség

    Az amerikai felnőttek 38 százaléka, a gyerekek 12 százaléka használ étrend-kiegészítőket vagy alternatív gyógyszereket, illetve terápiákat, állapította meg egy felmérés.

    A vizsgálatot 23 ezer felnőtt és 9.400 szülő kérdőíves megkérdezésével végezték. A kérdőíven 36 elterjedt alternatív terápia szerepelt, ebből 10 szolgáltatás, mint az akupunktúra vagy a gyógykovácsság, 26 pedig házilag is alkalmazható, mint a gyógyteák fogyasztása vagy a légzéstechnika.

    Hirdetés

    Az alternatív gyógymódokhoz folyamodó felnőttek aránya nem változott lényegesen a 2002-es első hasonló vizsgálat óta (akkor 36 százalék, most 38 százalék). De ezen belül lényegesen nőtt egyes alternatív terápiák népszerűsége, ilyen a légzéstechnika, a meditáció, a masszázsterápia és a jóga.

    Elsősorban az idősebb nők

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A felnőtteknél legnépszerűbb a természetes anyagok (halolaj, gyógynövény) fogyasztása - csaknem 18 százalék. Második helyen áll a légzéstechnika (12,7 százalék), utána a meditáció (9,4 százalék) és a gyógykovács igénybevétele (8,6 százalék) következik.

    Akárcsak a korábbi vizsgálatban, most is az derült ki, hogy az alternatív gyógymódok első sorban a nők, illetve az idősebbek, valamint a műveltebbek körében népszerűbbek.

    A felmérés végzői levonják a következtetést, hogy az alternatív gyógymódok lényeges helyet foglalnak el az amerikai gyógyító gyakorlatban, ezért alaposabban kellene tanulmányozni az alternatív terápiák hatékonyságát és biztonságosságát.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.12.11 10:25
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A kurkuma bizonyítottan előnyös hatásai

    A kurkuma, más néven indiai sáfrány a gyömbérfélék családjába tartozó, ázsiai eredetű fűszer- és gyógynövény. Amellett, hogy élénksárga színe miatt kedvelt ételszínezék, a Worcester-szósz és a curry egyik fontos alapanyaga, az ősi indiai gyógyászatban évszázadok óta használt gyógynövény.

    Étrend-kiegésztőket vont ki a forgalomból a Nébih

    A nem nyomon követhető, illetve lejárt minőségmegőrzési idejű termékek össztömege meghaladta a 780 kg-ot. A hatóság a vállalkozás által csomagolt, kapszulázott termékeket a forgalomból visszahívta, és az étrend-kiegészítő csomagolási tevékenységet azonnali hatállyal felfüggesztette.

    Elindul a biztonságos étrend-kiegészítő program

    Februártól elindul a biztonságos étrend-kiegészítő program a patikákban, így a jövőben a program védjegyével ellátott gyógyszertárakban megvásárolt termékekről tudhatja a fogyasztó, hogy azok megfelelőek és biztonságosak.

    Kerülje el az étrend-kiegészítőket a digoxin terápia ideje alatt!

    A szívelégtelenség, valamint a szívritmuszavar alapvetően is veszélyes állapotok, amelyek gyógyszeres kezelése önmagában is fokozott odafigyelést és körültekintő, tudatos életmódot követel meg a betegtől. A gyógyszeres terápia egyik leggyakrabban használt hatóanyaga a digoxin, amely a szív pumpafunkciójának javítására, illetve pitvarfibrilláció és flutter (pitvarremegés és lebegés) kezelésére alkalmas szer. Vajon szabad a szedése mellett más étrend-kiegészítőket alkalmazni?

    Omega-3 és omega-6 - Miből mennyit?

    Szervezetünkben az omega-3 zsírsavakhoz tartozó EPA és DHA zsírsavakból gyulladáscsökkentő, míg az omega-6 zsírsavak túlfogyasztásából eredően gyulladást fokozó hatású hormonszerű anyagok (eikozanoidok) keletkeznek folyamatosan. Emiatt nagyon fontos ezen zsírsavak megfelelő aránya a szervezetben, mely megteremtése táplálkozással és étrend-kiegészítőkkel könnyen elérhető.

    Veszélyes fogyasztószereket is forgalmaznak az interneten

    A NÉBIH az EU tagállamok gyorsriasztási rendszerén (RASFF) kapta a hírt, miszerint egészségre ártalmas, nem engedélyezett összetevőt is tartalmazó fogyasztó tea és kapszula rendelhető az interneten elérhető online boltokban és a Facebook-on is.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.