• Gyógyszer vagy életmódváltás!

    Dr. Boros Miklós
    Szerző: Dr. Boros Miklós, Vital Balance Életmód Központ

    A nagyon hatékony gyógyszerek birtokában a mindennapok során a diétáról kevesebb szó esik. Az Amerikai Kardiológus Társaság ajánlása alapján ugyanakkor a lipidcsökkentő kezelés alapja a diéta.

    A THIS-Diete tanulmány során kétféle diétát elemeztek, és azokat a nem diétás betegek eredményeihez hasonlították. Kórházi kezelés igénylő szívbetegség, történés szignifikánsan kevesebb alkalommal volt a diétás csoportban, mint azoknál, akik kizárólag gyógyszeres kezelésben részesültek.

    Hirdetés

    A legjobb eredményeket a szigorú után követéses és rendszeres diétás tanácsadásban részesülő csoportban értek el. Megállapították, hogy a kezelés szerves része kell, hogy legyen a szakember által irányított diéta. A beteg magas koleszterinszintjét egyrészt a szintézist csökkentő statinokkal, másrészt a felszívódást gátló ezetimib készítménnyel csökkenthető.

    A leggyakrabban az életvitel, a táplálkozási szokások a felelősek a magasabb értékekért, így a kezelésben ezt nem lehet figyelmen kívül hagyni.

    Számos előny

    Az ajánlás szerint az első lépés a diéta. Az LDL koleszterin csökkenése mellett fontos a HDL koleszterin emelése, melyet szintén a diéta tud legjobban elősegíteni. Jelenleg egyetlen egy gyógyszerrel sem lehet az életmódváltással elérhető eredményeket elérni, nem beszélve a tartós gyógyszerszedés költségeiről és jelenleg még esetleg ismeretlen káros következményeiről.

    Nemcsak a koleszterinszintről érdemes azonban beszélni. A helyes táplálkozás és életvitel ugyanis az összes betegség előfordulási esélyét, vagy megléte esetén a lefolyásának kedvezőbb irányát eredményezi.

    (Dr. Boros Miklós, Vital Balance Életmód Központ)

    Módosítva: 2008.12.11 04:30, Megjelenés: 2008.12.11 04:30
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Tenziós fejfájás

    Tenziós fejfájás

    Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil

    Önálló fejfájás, messze a leggyakoribb fejfájástípus. Mik a jellemzői?

    Mozgásszervi betegségek

    Mozgásszervi betegségek

    Feövenyessy Krisztina

    Megelőzhető-e a mozgásszervi betegségek kialakulása? Mit tehetünk?

    A kézmosás fontos: Hogyan mossuk helyesen?

    A rendszeres kézmosással csökkenthetjük az olyan fertőző betegségek esélyét, mint amilyen a nátha, az influenza és a hasmenés. Nem elég azonban a rendszeres kézmosás. Nagyon sokan nem használnak szappant, vagy túl rövid ideg mossák a kezüket.

    A túlzott C-vitamin-fogyasztás okozhat-e vesekövet?

    A C-vitamin a szervezetünk számára nélkülözhetetlen tápanyag, ezért fontos odafigyelnünk a folyamatos és megfelelő mennyiségű bevitelére. Azonban nem mindegy, hogy milyen formában és mennyiségben fogyasztunk C-vitamint, mivel egyes vizsgálatok eredményei alapján a túlzott C-vitamin-bevitellel nemcsak, hogy jót nem teszünk szervezetünknek, de akár még árthatunk is.

    A magas LDL-koleszterin-szint veszélye

    A fő oka annak, hogy az LDL-koleszterint rossz koleszterinnek is nevezik, az a sajátossága, hogy ha túl sok van belőle a vérben, megtapad az érfalakon, az általa szállított anyaggal, a koleszterinnel együtt.

    A magas koleszterinszint csökkentése diétával, életmóddal

    A magas koleszterinszint a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik fő rizikótényezője, ezért kezelése, illetve megelőzése létfontosságú a betegek számára. A páciensek állapota jelentős részben javulna, ha sikerülne változtatniuk életmódjukon és étrendjükön.

    Hasznos tippek a koleszterinszint csökkentéséért

    A megfelelő táplálkozás és a testmozgás segít a koleszterinszint normalizálásában. Ezek az első lépések nemcsak a megelőzésben, de a kezelés során is. A koleszterinszintet csökkentő gyógyszerek nem helyettesítik az egészséges életmódot és táplálkozást, sem az egészséges életmód és táplálkozás nem helyettesíti az orvos által elrendelt gyógyszeres kezelést.

    Hogyan mérsékelhető a koleszterinszint?

    A koleszterin a köztudatban szinte csak rossz tulajdonságai miatt vált ismertté, de a teljességhez az is hozzátartozik, hogy nagyon fontos a szervezet számára, ugyanis például létfontosságú eleme a sejthártyának, bizonyos hormonok, vitaminok, epesavak építőköve. A magas koleszterinszint azonban káros a szervezet számára.

    Miért magas a koleszterinszintem?

    A magas koleszterinszint alattomosan károsítja érrendszerünket: panaszokat sokáig nem okoz, ám már fiatal felnőttkorban is visszafordíthatatlan károsodásokat idéz elő az arra hajlamos egyének érfalán. A koleszterin hosszabb távon növeli az érszűkület, a szívkoszorúér-betegség, az infarktus és a stroke kockázatát.

    Hogyan csökkenthető a koleszterinszint?

    A magas zsír- és koleszterinszinttel rendelkező pácienseknek mihamarabb életmódot kell váltani, alacsony zsírtartalmú ételeket kell fogyasztani, le kell mondani a dohányzásról, és sokat kell mozogni, hogy ezzel is csökkentsék a bejutó zsírok mennyiségét, valamint hogy elégessék a felesleget.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.