Gyógyszer vagy életmódváltás!

Dr. Boros Miklós
szerző: Dr. Boros Miklós, sebész - Vital Balance Életmód Központ
megjelent:

A nagyon hatékony gyógyszerek birtokában a mindennapok során a diétáról kevesebb szó esik. Az Amerikai Kardiológus Társaság ajánlása alapján ugyanakkor a lipidcsökkentő kezelés alapja a diéta.

A THIS-Diete tanulmány során kétféle diétát elemeztek, és azokat a nem diétás betegek eredményeihez hasonlították. Kórházi kezelés igénylő szívbetegség, történés szignifikánsan kevesebb alkalommal volt a diétás csoportban, mint azoknál, akik kizárólag gyógyszeres kezelésben részesültek.

A legjobb eredményeket a szigorú után követéses és rendszeres diétás tanácsadásban részesülő csoportban értek el. Megállapították, hogy a kezelés szerves része kell, hogy legyen a szakember által irányított diéta. A beteg magas koleszterinszintjét egyrészt a szintézist csökkentő statinokkal, másrészt a felszívódást gátló ezetimib készítménnyel csökkenthető.

A leggyakrabban az életvitel, a táplálkozási szokások a felelősek a magasabb értékekért, így a kezelésben ezt nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Számos előny

Az ajánlás szerint az első lépés a diéta. Az LDL koleszterin csökkenése mellett fontos a HDL koleszterin emelése, melyet szintén a diéta tud legjobban elősegíteni. Jelenleg egyetlen egy gyógyszerrel sem lehet az életmódváltással elérhető eredményeket elérni, nem beszélve a tartós gyógyszerszedés költségeiről és jelenleg még esetleg ismeretlen káros következményeiről.

Nemcsak a koleszterinszintről érdemes azonban beszélni. A helyes táplálkozás és életvitel ugyanis az összes betegség előfordulási esélyét, vagy megléte esetén a lefolyásának kedvezőbb irányát eredményezi.

(Dr. Boros Miklós, Vital Balance Életmód Központ)

Cikkajánló

Koleszterin: összkoleszterin, HDL, LDL

Dr. Borsi-Lieber Katalin, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Koleszterin
A koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható vegyület. Kisebb részének összetevőit táplálékokból vesszük magunkhoz, a másik, nagyobb hányada a májban képződik (szintetizálódik). Részt vesz a sejtmembránok felépítésében, az epesavak egyik alkotója, számtalan hormon előállításának kiindulási anyaga, szerepe nélkülözhetetlen az emberi szervezetben.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg öszeállítás - Dr. Kónya Judit, családorvos és Dr. Hidvégi Edit, gyermektüdőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.