• Alkoholfogyasztási szokások Európában

    Szerző: Független Hírügynökség

    Németországban továbbra is a sör a legkedveltebb szeszesital. Egy aktuális tanulmány szerint, míg az átlag európaiak egyharmada antialkoholista, addig Németországban a megkérdezetteknek csak 18 százaléka jelezte, hogy nem piál - jelentette szerdán a berlini rádió.

    Németországban a lakósság 18 százaléka sohasem fogyaszt szeszesitalt - derül ki egy nürnbergi piackutató cég (GfK) decemberi jelentéséből. A 17 európai országban végzett kutatás szerint a kontinensen csupán Hollandiában (15 százalék) valamint Görögországban és Svédországban (14 százalék) kisebb az absztinensek tábora.

    Hirdetés

    A több, mint 17 ezer, 14 év feletti személy körében végzett vizsgálat rámutat, hogy a legjózanabb életmódot a törökök folytatják: a zömében iszlám vallású eurázsiai államban a válaszadók 80 százaléka jelezte, hogy nem iszik. Meglepő módón a borvidékeikről híres olaszok és portugálok fele is úgy nyilatkozott, hogy nem szeretik a szesztartalmú italokat.

    A sör népszerűbb

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Komoly eltérések vannak Európa különböző tájain nem csupán az elfogyasztott alkohol mennyiségében, hanem fajtájában is. A hagyományos sörivó nemzetként elkönyvelt németeknél a "folyékony kenyér" 2008-ban is alapvető élelmiszernek számít és ez a kedvenc szeszesitaluk. Meglepő módón Spanyolországban is lekörözte már a bor és pezsgő popularítását a sör. A habzó italt a briteknek csupán 27 százaléka jelölte meg, mint legkedveltebb alkoholfajtáját.

    A nürnbergi felmérés kapcsán az egészségügyi szakemberek arra a trendre hívják fel a figyelmet, hogy a tömény italok riasztóan hódítanak a fiatalkorosztály körében, míg korábban a vodka, konyak, viszki, pálinka stb. az idősebb nemzedék bárszekrényének kincse volt.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.12.10 12:20
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Alkoholizmus - A terápia lehetőségei

    Az alkoholfogyasztás és következményes velejárói egyidősek az emberiséggel, és kimondható, egyik kulturális, technológiai korszak sem tudott tartós általános eredményeket elérni ellene.

    A zenei fesztiválok veszélyei az egészségre

    A zenei fesztiválok jó alkalmat teremtenek a fiatalok számára a kikapcsolódásra, a zene élvezetére, a szórakozásra. Azonban, hogy a közösségben és barátokkal töltött idő kellemes emlék maradjon, nem árt elkerülni a baleseteket, a gyomorrontást és az alkoholmérgezést.

    Öngyilkosság - Megakadályozható lenne? Mit tegyünk?

    Ismeretes, hogy Magyarország a befejezett öngyilkosságok területén mindig előkelő helyen állt, bár az elmúlt 20 évben a statisztika javult. Ettől még továbbra is szem előtt kell tartani az öngyilkosság problémáját, amely sokszor tabu és a társadalom elítéli, megbélyegzi az öngyilkosságot elkövetőt.

    Hol kezdődik az alkoholizmus?

    Felvetődik a kérdés, hogy hol a határ az ártalmatlan poharazgatás és a komoly alkoholizmus között.

    Alkoholizmus - Mit tehetnek a hozzátartozók?

    Kedves Doktornő, mit tehetnek a családtagjai azért a 78 éves férfiért, aki napi 4-6 üveg sört, 3-4 felest iszik, ettől rendkívül agresszívé és önveszélyessé válik. Ő maga nem ismeri be, hogy problémáit az ital okozza. Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Májfunkció - Milyen laborértékek informálnak a májműködésről?

    A máj működéséről a laborértékek közül bizonyos enzimek, illetve a bilirubin vérben mért koncentrációja szolgáltat információkat. Sokan azt gondolják, hogy ezek eltérései a normál tartománytól kizárólag az alkoholfogyasztással állhatnak összefüggésben, valójában azonban számos olyan betegség is okozhat emelkedett értékeket, amelyek nem állnak összefüggésben az alkoholfogyasztással.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.