• WHO: 2010-re a rák megelőzi a szívbetegséget

    Szerző: Független Hírügynökség

    Az Egészségügyi Világszervezet szerint 2010-re már nem a szívbetegség lesz az elsőszámú halálok a világon, hanem a rák. A rák elsősorban a szegény országokban fog előretörni a dohányzás és a nyugati stílusú zsíros étrend terjedése miatt.

    A WHO kedden közzétett jelentése szerint a frissen diagnosztizált rákesetek száma az év végéig várhatóan eléri a 12 milliót, a rákos haláleseteké pedig a 7 milliót.

    Hirdetés

    A WHO-jelentés szerint 2030-ra már évi 20-26 millió lesz a friss rákesetek száma, a haláleseteké pedig 13-17 millió.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A növekedés fő oka az lesz, hogy 38 százalékkal nő majd a népesség a fejletlen országokban, ahol erősen tejed a dohányzás és a nyugati életmóddal együtt átvett nagy zsírtartalmú étrend, valamint a mozgáshiányos életforma.

    A rák ilyen ütemű terjedése a világ minden országában, de különösen Afrikában súlyosan megterheli majd az egészségügyi rendszereket.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.12.10 11:10
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Alkohol, dohányzás, koleszterin és az Alzheimer-kór

    Az Alzheimer-kór jellemzően időskorban kialakuló betegség. Változik a magatartás, beszűkül a gondolkodás - hétköznapi nyelven gyakran időskori elbutulásként szokták emlegetni.

    Leszokás a dohányzásról - Milyen szerek segíthetnek?

    A cigarettázás bizonyos szempontból szenvedélybetegségnek tekinthető. Vannak helyzetek, amikor a dohányzás, illetve annak hiánya kellemetlen lehet a dohányos számára, és az is lehetséges, hogy a pöfékelő jelent kellemetlenséget a környezete számára.

    Semmelweis öröksége: Moss kezet, hogy megelőzd a fertőzést!

    Semmelweis Ignácra, a 200 évvel ezelőtt született - tapasztalatai nyomán infektológussá váló - orvosra irányul a gyógyító szakma és a közvélemény figyelme ebben a jubileumi évben. Korszakos teljesítménye, hogy felismerte a szülő nők életét fenyegető fertőzések okát, mibenlétét, majd ajánlást tett a hatékony megelőzésre. Erre emlékeznek világszerte ebben az ünnepivé emelt évben, így tett a szakértők sorában dr. Jakab Zsuzsanna, a WHO európai regionális igazgatója is.

    Szoptató anyák kiegyensúlyozott táplálkozása

    Az anyatej a csecsemő legideálisabb tápláléka, amely a fejlődésükhöz szükséges anyagokat a legmegfelelőbb mennyiségben, összetételben és legkönnyebben emészthető formában tartalmazza.

    Dohányzás - A leszokás módszerei

    A dohányosok - akár hiszik, akár nem - nikotinfüggőségben szenvednek. A cigarettázás során felszabaduló káros anyagok számos betegség okozójaként károsítják az egészséget és megrövidítik az illető életét.

    A dohányzás a szívbetegségek és a stroke vezető oka hazánkban

    A dohányosok körében 2-4-szer nagyobb a szívkoszorúér-megbetegedések és az agyvérzés kialakulásának valószínűsége, mint a nemdohányzóknál, a passzív dohányos felnőttek esetében pedig 25-30 százalékkal magasabb ez a kockázat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.