• Több ezer oltóanyagot keres az ÁNTSZ

    Szerző: Független Hírügynökség

    Eltűnt több ezer adag pneumococcus elleni oltóanyag, az ÁNTSZ-nél most vizsgálják, hogy mi lett a sorsuk. Ez az az oltóanyag, amely október 1-jétől ingyenesen jár a 2 év alatti gyerekeknek. Az agyhártyagyulladás, a középfülgyulladás és a vérfertőzés ellen véd.

    Van olyan anyuka, aki már szeptemberben kérte gyermekének az oltást, de még most sem kapta meg. Nem érkezett meg ugyanis az oltóanyag az orvoshoz.

    Hirdetés

    Egy gyerekorvos az RTL Híradó szerkesztőségéhez küldött levelében azt írja, hogy november 4-én - több mint egy hónapja - adott be utoljára pneumococcus elleni védőoltást. Azóta azért nem, mert nem kapott.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az ÁNTSZ pedig orvosoknak küldött levelet: azt írják, hogy az utolsó szállításkor nem kaptak oltóanyagot, így nem tudtak szállítani az orvosoknak. Ezt név nélkül több orvos is megerősítette. Azért nem akartak nyilatkozni, mert félnek az ÁNTSZ-től. A legtöbben úgy fogalmaztak: nem akarnak ujjat húzni a tisztiorvosi szolgálattal.

    Az ÁNTSZ viszont azt állítja: 194 ezer oltóanyagot küldtek ki a háziorvosoknak, ami elég az összes 2 éves kor alatti gyerek beoltásához. Ezért most az összes háziorvost ellenőrzik.
    Molnár Kornélia, helyettes országos tisztifőorvos azt mondta, hogy megyénként megvizsgálják, hogy a háziorvosok helyesen vették-e fel az oltóanyagot, illetve, hogy hogyan használták fel.

    Az ingyenes védőoltásokról a kormány döntött: szeptemberben jelentették be, hogy októbertől egy éves kor alatt jár mindenkinek, két éves korig pedig a veszélyeztetettek kérhetik.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.12.09 04:00
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Strand, fagyi: biztonságban vagyunk?

    A nyárhoz elválaszthatatlanul hozzátartozik a fagyi, a pancsolás, a lángos. Azonban mielőtt belevetjük magunkat a nyári örömökbe, érdemes tájékozódni: egészségünket, épségünket nem tesszük-e kockára?

    A HIV megelőzése

    A HIV-fertőzés a lakosság körében még manapság is az egyik legfélelmetesebb betegségnek számít. Amennyiben valakinél megállapítják, hogy HIV pozitív, a kombinált terápiát minél hamarabb el kell indítani a kedvezőbb kimenetel érdekében.

    Ismét elérhető az agyhártyagyulladás elleni vakcina

    Az év végéig elegendő mennyiség áll majd rendelkezésre a megnövekedett hazai igények kielégítésére. A vakcina már csecsemőkorban, 2 hónapos kortól adható.

    A csendes gyilkos hepatitis B

    Ki védi meg a 33 év feletti (még oltatlan), szexuálisan aktív lakosságot? Becslések szerint 2 milliárd emberről mondható el, hogy fertőződött a Hepatitis B vírussal: ebből körülbelül 350 millió esetben ez a találkozás a vírus szempontjából annyira jól sikerült, hogy az emberi szervezet lakója tudott maradni - ők az úgynevezett krónikus hordozók, akik a betegség átadásában kulcsszerepet töltenek be.

    Mire figyeljenek a 2018-as orosz foci vb-re utazók?

    Június közepén kezdetét vette a 21. FIFA labdarúgó-világbajnokság, amely tornának ezúttal Oroszország ad otthont. Rengeteg szurkoló érkezett az országba a világ számos pontjáról, hogy buzdítsa hazája válogatottját az év egyik legfontosabb sporteseményén. A tornára azonban nemcsak a szimpatizánsok, hanem az orosz egészségügyi szervezetek is készültek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai kirendeltségével egyetemben.

    Az oltásellenes mozgalom érvei és a valódi válaszok - Tények és tévhitek

    Az oltások az orvostudomány egyik legnagyobb vívmányai, ennek ellenére sokan ellenzik azokat. Felnőttkorban a mi döntésünk, hogy beoltatjuk-e magunkat egy-egy betegség ellen, azonban súlyosabb a felelősségünk, ha a gyermekeink vakcinázásáról döntünk. Olvassa el a gyakori tévhiteket, és szabaduljon meg a kételyektől!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.