Rákkeltő disznóhús: 25 országba kerülhetett dioxinos hús

Független Hírügynökség
megjelent:

Akár 25 országba is szállíthattak a dioxinnal szennyezett ír disznóhúsból - jelentette be vasárnap Paddy Rogan ír főállatorvos. Azt nem árulta el, melyik országokról van szó. Egyes disznóhúsból készült termékekben a biztonsági határnál 200-szor több dioxint is mértek.

- 20-25 ország rendelhetett belőle, de biztosan kevesebb, mint 30 - mondta a főállatorvos. Eddig Írországban, Nagy-Britanniában és Németországban vonták vissza a szeptember elseje után disznóhúsból készült termékeket. Svédországban pedig azt tanácsolták a vásárlóknak, hogy további figyelmeztetésig kerüljék az Írországból importált disznóhúst.

Írországban a fogyasztókat és az üzleteket is figyelmeztették, hogy semmisítsék meg a szeptember elseje után vásárolt disznóhúst és szalonnát. A szombaton elrendelt visszavonás érinti a disznóhúst, szalonnát, sonkát, kolbászt, hurkát, szalámit, belsőségeket és még a sonkás feltéttel árult pizzákat is.

Csak elővigyázatosságból

Találtak szennyezett disznóhúst Franciaországban és Belgiumban is. Mindkét országba egy hollandiai feldolgozó-üzemből érkezett az ír disznóhús. Írország exportál disznóhúst Nagy-Britannián kívül Japánba, Németországba, Oroszországba, Franciaországba és az Egyesült Államokba is.

A szakemberek szerint az egészségügyi kockázat nagyon alacsony, csak elővigyázatosságból vonják be az élelmiszereket és figyelmeztették az Európai Unió tagországait. Az Európai Bizottság közölte, hogy szorosan követi az eseményeket.

(FH)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.