• Rákkeltő disznóhús: 25 országba kerülhetett dioxinos hús

    Szerző: Független Hírügynökség

    Akár 25 országba is szállíthattak a dioxinnal szennyezett ír disznóhúsból - jelentette be vasárnap Paddy Rogan ír főállatorvos. Azt nem árulta el, melyik országokról van szó. Egyes disznóhúsból készült termékekben a biztonsági határnál 200-szor több dioxint is mértek.

    - 20-25 ország rendelhetett belőle, de biztosan kevesebb, mint 30 - mondta a főállatorvos. Eddig Írországban, Nagy-Britanniában és Németországban vonták vissza a szeptember elseje után disznóhúsból készült termékeket. Svédországban pedig azt tanácsolták a vásárlóknak, hogy további figyelmeztetésig kerüljék az Írországból importált disznóhúst.

    Hirdetés

    Írországban a fogyasztókat és az üzleteket is figyelmeztették, hogy semmisítsék meg a szeptember elseje után vásárolt disznóhúst és szalonnát. A szombaton elrendelt visszavonás érinti a disznóhúst, szalonnát, sonkát, kolbászt, hurkát, szalámit, belsőségeket és még a sonkás feltéttel árult pizzákat is.

    Csak elővigyázatosságból

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Találtak szennyezett disznóhúst Franciaországban és Belgiumban is. Mindkét országba egy hollandiai feldolgozó-üzemből érkezett az ír disznóhús. Írország exportál disznóhúst Nagy-Britannián kívül Japánba, Németországba, Oroszországba, Franciaországba és az Egyesült Államokba is.

    A szakemberek szerint az egészségügyi kockázat nagyon alacsony, csak elővigyázatosságból vonják be az élelmiszereket és figyelmeztették az Európai Unió tagországait. Az Európai Bizottság közölte, hogy szorosan követi az eseményeket.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.12.08 09:05
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Ártalmas kozmetikumok - Milyen összetevőkre figyeljen?

    Egyre csak szélesedik a kozmetikai cégek által előállított termékek palettája, és egyre több pénzt költenek fejlesztésre, kutatásra. Sajnos még így sem vagyunk teljesen biztonságban, mivel a tartósításra, az illat- és színfokozásra használt anyagokra sokan lehetnek allergiások.

    Strand, fagyi: biztonságban vagyunk?

    A nyárhoz elválaszthatatlanul hozzátartozik a fagyi, a pancsolás, a lángos. Azonban mielőtt belevetjük magunkat a nyári örömökbe, érdemes tájékozódni: egészségünket, épségünket nem tesszük-e kockára?

    Kutatás a biztonságos élelmiszerekért

    A tejben is megtalálható, potenciálisan közegészségügyi veszélyt jelentő aflatoxin felmérését és visszaszorítását tűzte ki célul az a program, melyre mintegy 300 millió forintot nyertek a NKFIH pályázatán a Debreceni Egyetem és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kutatói.

    Műanyag van a krumpliban?

    2017. december 11-én lépett hatályba, és pár hónap múlva már kötelező is alkalmazni az EU Bizottságnak azt a rendeletét, amely az élelmiszerek akrilamid-tartalmának csökkentésével kapcsolatos kockázatcsökkentő intézkedéseket ír elő az érintett vállalkozások számára - számolt be a laboratorium.hu.

    Botulizmus: veszélyes méreganyagok az ételekben

    A botulizmus egy viszonylag ritkán előforduló, éppen ezért nem nagyon ismert megbetegedés. Kórokozója a Clostridium botulinum nevű baktérium, pontosabban a baktérium által termelt toxin. A baktérium ideg-izom kapcsolódási pontoknál kifejtett hatása révén gátolja az ingerületátvitelt, mely révén közepestől súlyos fokig terjedő, akár halálhoz vezető bénulásokat idézhet elő a szervezetben.

    Glifozát - Nincs rákkeltő hatása

    A glifozát hatóanyag semmilyen mértékben sem minősíthető rákkeltőnek – áll az Európai Vegyianyag Ügynökség - ECHA - Kockázatértékelési Bizottságának - RAC - márciusban közzétette értékelésében. A szakvélemény várhatóan pontot tesz a tudományos vitákra, ugyanakkor nem jelenti a hatóanyag azonnali megújítását – erről legkésőbb 6 hónap múlva kell az Európai Bizottságnak döntenie.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.