Hepatitis: Európai út előtt is ajánlott az oltás

Független Hírügynökség
megjelent:

Az elmúlt három hónapban számos európai országban fertőzött a hepatitis A járvány, felütötte fejét Csehországban, Szlovákiában, Litvániában és Nagy-Britanniában is. A múlt héten 300 magyar gyermeket is be kellett oltani.

A járványok jellemzően ősszel, a mediterrán nyaralások után 5-8 héttel jelennek meg Európában.

A hepatitis A vírus széklettel ürül a szervezetből, és elsősorban szennyezett étellel, itallal, fertőzött emberekkel való közvetlen érintkezéssel, szájon át terjed. A vírus gyakran előfordul a fejlődő országokban, trópusi területeken - Ázsia, Dél-Amerika és Afrika trópusi államai - és a mediterrán úti célpontoknak számító országokban - Tunézia, Egyiptom, Törökország, Görögország, Horváthország.

A fejlett higiénés körülményekkel rendelkező közép- és nyugat-európai országokban általában csak alkalmanként bukkan fel a kórokozó, jellemzően a mediterrán és egzotikus utazási szezon után pár héttel ugyanis a vírus lappangási ideje 4-6 hét.

Nemcsak rossz higiénés viszonyok között terjed

A hepatitisről részletesen

Az elmúlt évben több, mint 250 hepatitis A okozta megbetegedést regisztráltak Magyarországon. Az elmúlt napokban 300 általános iskolás gyermeket oltottak be a Hajdú-Bihar megyei Nyíradonyban fertőző májgyulladás ellen. A településen eddig összesen 7 gyermek és 1 felnőtt fertőződött meg a hepatitis A vírussal. Négy megbetegedést regisztráltak Hajdúsámsonban is, de ott nem volt szükség az nagyszámú aktív védőoltás beadására.

A nyíradonyi fertőzés forrását egyelőre még nem ismerik az illetékes egészségügyi szervek, ezt jelenleg vizsgálják. Bár a hepatitis A kórokozója gyakran a nem megfelelő higiénés körülmények miatt terjed, jelen esetben Nyíradonyban a nyolc beteg közül csak egyetlen él rossz szociális körülmények között.

A nyár végén Nagy-Britanniában 200 iskolás gyermeket kellett beoltani hepatitis A ellen egy iskolában. Ott is valószínűleg egy utazó okozhatta a járvány kitörését, mivel az iskolában elit-oktatás folyik, így az ott tanulók még brit viszonylatban is kiemelkedő életszínvonalon élnek.

Szeptemberben és októberben több európai államból is jelentettek megbetegedéseket, legutóbb Csehországban, Szlovákiában és Litvániában bukkant fel a vírus. Szlovákiában 200 gyermeket és családjaikat kellett beoltani a fertőzés ellen.

Nem árt utazás előtt az óvatosság

Mindezek alapján javasolt, hogy utazás előtt aki teheti oltassa be magát hepatitis A ellen, különösen azok, akik mediterrán vagy trópusi országokba készülnek. Mivel a síelők közül sokan pont Csehországba és Szlovákiába készülnek olyan területekre, ahol a hepatitis A megjelent, így érdemes nekik is felvenni a védőoltást utazás előtt.

Javasolt olyan kombinált oltást kérni, amely nemcsak a hepatitis A, hanem a hepatitis B ellen is védelmet nyújt. Az utazóknak a nyaralás előtt legalább 6 héttel kell kérnie háziorvosától vagy a legközelebbi oltóközpontban a kombinált védőoltást, amelyből 3 szükséges 0-1-6 hónapos időközzel. Ezzel az oltással több évtizedre szóló védettség szerezhető.

(FH)

Cikkajánló

Hepatitis C

Dr. Horváth Balázs, Dr. Árki Ildikó
Hepatitis
Magyarországon körülbelül 100 ezer hepatitis C vírushordozó él. A HCV felelős hazánkban évente körülbelül 3000 beteg májzsugorának kialakulásáért és 600 májrákos esetért.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Gócs Viktor, infektológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.