Hepatitis: Európai út előtt is ajánlott az oltás

Független Hírügynökség
megjelent: 2008.12.05.

Az elmúlt három hónapban számos európai országban fertőzött a hepatitis A járvány, felütötte fejét Csehországban, Szlovákiában, Litvániában és Nagy-Britanniában is. A múlt héten 300 magyar gyermeket is be kellett oltani.

A járványok jellemzően ősszel, a mediterrán nyaralások után 5-8 héttel jelennek meg Európában.

A hepatitis A vírus széklettel ürül a szervezetből, és elsősorban szennyezett étellel, itallal, fertőzött emberekkel való közvetlen érintkezéssel, szájon át terjed. A vírus gyakran előfordul a fejlődő országokban, trópusi területeken - Ázsia, Dél-Amerika és Afrika trópusi államai - és a mediterrán úti célpontoknak számító országokban - Tunézia, Egyiptom, Törökország, Görögország, Horváthország.

A fejlett higiénés körülményekkel rendelkező közép- és nyugat-európai országokban általában csak alkalmanként bukkan fel a kórokozó, jellemzően a mediterrán és egzotikus utazási szezon után pár héttel ugyanis a vírus lappangási ideje 4-6 hét.

Nemcsak rossz higiénés viszonyok között terjed

A hepatitisről részletesen

Az elmúlt évben több, mint 250 hepatitis A okozta megbetegedést regisztráltak Magyarországon. Az elmúlt napokban 300 általános iskolás gyermeket oltottak be a Hajdú-Bihar megyei Nyíradonyban fertőző májgyulladás ellen. A településen eddig összesen 7 gyermek és 1 felnőtt fertőződött meg a hepatitis A vírussal. Négy megbetegedést regisztráltak Hajdúsámsonban is, de ott nem volt szükség az nagyszámú aktív védőoltás beadására.

A nyíradonyi fertőzés forrását egyelőre még nem ismerik az illetékes egészségügyi szervek, ezt jelenleg vizsgálják. Bár a hepatitis A kórokozója gyakran a nem megfelelő higiénés körülmények miatt terjed, jelen esetben Nyíradonyban a nyolc beteg közül csak egyetlen él rossz szociális körülmények között.

A nyár végén Nagy-Britanniában 200 iskolás gyermeket kellett beoltani hepatitis A ellen egy iskolában. Ott is valószínűleg egy utazó okozhatta a járvány kitörését, mivel az iskolában elit-oktatás folyik, így az ott tanulók még brit viszonylatban is kiemelkedő életszínvonalon élnek.

Szeptemberben és októberben több európai államból is jelentettek megbetegedéseket, legutóbb Csehországban, Szlovákiában és Litvániában bukkant fel a vírus. Szlovákiában 200 gyermeket és családjaikat kellett beoltani a fertőzés ellen.

Nem árt utazás előtt az óvatosság

Mindezek alapján javasolt, hogy utazás előtt aki teheti oltassa be magát hepatitis A ellen, különösen azok, akik mediterrán vagy trópusi országokba készülnek. Mivel a síelők közül sokan pont Csehországba és Szlovákiába készülnek olyan területekre, ahol a hepatitis A megjelent, így érdemes nekik is felvenni a védőoltást utazás előtt.

Javasolt olyan kombinált oltást kérni, amely nemcsak a hepatitis A, hanem a hepatitis B ellen is védelmet nyújt. Az utazóknak a nyaralás előtt legalább 6 héttel kell kérnie háziorvosától vagy a legközelebbi oltóközpontban a kombinált védőoltást, amelyből 3 szükséges 0-1-6 hónapos időközzel. Ezzel az oltással több évtizedre szóló védettség szerezhető.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Alvászavar Alvászavar

Ezek a káros szokások okozhatnak alvászavart. (x)

Liposzómás C-vitamin Liposzómás C-vitamin

Az őszi-téli hónapok beköszöntével előtérbe kerül az immunerősítés. (x)

Adj vért a légimentőkkel, hogy...

Immár 2. alkalommal indít rendhagyó közösségi véradókampányát a Magyarországi Légimentésért Alapítvány a Magyar Légimentő Nonprofit Kft.-vel...

Az egészségünknek sem mindegy...

Nem is gondolunk bele, hogy egy falfesték kiválasztása milyen jelentőséggel bír. Azon túl ugyanis, hogy jól fedjen, legyen kopásálló és...

Hepatitis A - Mire számíthat a beteg?

A hepatitis A vírus (HAV) fertőzése a gyomor-bélrendszer útján jön létre. A vírus a fertőzött ember székletével a környezetbe kerül, ahol nagyon...

Utazási betegség: Mi okozza?

Az utazási betegség vagy kinetózis egy olyan tünetcsoportot jelöl, amely az egyensúly-érzékelés zavarai miatt alakul ki.

A hosszú utak veszélyeit érdemes...

Az már régóta ismert, hogy a hosszabb utazás növeli a trombózis kialakulásának kockázatát. Elsősorban a repülőutakkal kapcsolatban halljuk ezt...

Utazók hasmenése

Az utazáshoz kapcsolódó hasmenéses megbetegedéseknek nagy részét el lehet kerülni néhány egyszerű szabály szem előtt tartásával, még akkor is...

Utazási betegség: Hogyan lehet...

Az utazási betegség egyes embereknél előfordul, másoknál viszont nem jelentkezik. Mi ennek az oka, és hogyan lehet megelőzni a tüneteket?

Hepatitis C

Magyarországon körülbelül 100 ezer hepatitis C vírushordozó él. A HCV felelős hazánkban évente körülbelül 3000 beteg májzsugorának...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.