Veszélyes gyógyszerek is vásárolhatók a neten

Szerző: Független Hírügynökség

Szakértők félreverték a harangokat, mert veszélyes fájdalomcsillapítókat is recept nélkül szabadon lehet megvásárolni az interneten keresztül. Erről pénteken adott hírt a BBC brit közszolgálati hírportál.

Az Edinburgh-i Egyetem kutatói a Google és a Yahoo keresővel csaknem 100 olyan weboldalt találtak, amely brit vásárlóknak gyógyszert árusít.

E webes gyógyszertárak majdnem fele árult olyan gyógyszert, amelyet kizárólag receptre lehetne csak kiadni, és 76 százalékuk nem követelte meg a vevőtől az érvényes receptet. Hat internetes patika ugyan kért receptet, de elfogadta a recept faxolt vagy emailezett másolatát, amely a kutatók szerint könnyen módisítható vagy hamisítható.

Az interneten elérhető gyógyszerek között pedig vannak ópiumszármazékok és olyan nem szteroid gyulladásgátlók is, amelyeknek lehetnek komoly mellékhatásaik. Egyes ilyen gyógyszereket nem szabad bizonyos más szerekkel együtt szedni vagy kerülni kell bizonyos más betegségek esetén.

A kutatók három olyan weboldalt is találtak, amely olyan fájdalomcsillapítót árusított, aminek a forgalmazását Nagy-Britanniában betiltottak a káros mellékhatásai miatt.

A hatóságok is tudnak róla

Kapcsolódó cikkek

- Meg voltunk lepve, milyen sok weboldalon lehet egészen erős, függőséget kiváltani képes fájdalomcsillapítót beszerezni - jelentette ki a tanulmány vezető szerzője, David Webb.

A professzor szerint a hatóságok is tudnak erről a problémáról, de a kérdést nem könnyű megoldani, ehhez nemzetközi megállapodásra volna szükség.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Egészségügy Egészségügy

Zárva lesznek pénteken a szak- és háziorvosi rendelők, gyógyszertárak.

HPV és méhnyakrák HPV és méhnyakrák

Hazánkban több, mint 1500 új esetet észlelnek évente.

10 ok, ami ujjdagadást okozhat

Az ujjak dagadása általában ártalmatlan, de van, amikor egy súlyosabb, háttérben meghúzódó állapotra utal. Íme, az ujjdagadás (dactylitis)...

Szívbarát táplálkozás - Hogyan...

A szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásában számos kockázati tényező vesz részt, amelyek közül a táplálkozás az egyik...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.