Három emberből egy alvásproblémákkal küzd

Szerző: Presolver Kft.

Életünk nagyjából egyharmadát (átlagosan 25 évet) alvással töltünk, ami elengedhetetlen testünk és lelkünk feltöltődéséhez, megújulásához, és ahhoz, hogy másnap frissen folytathassuk mindennapjainkat. Ám mit tehetnek azok, akik nem ilyen szerencsések?

A felnőttkort elérve minden harmadik ember alvásproblémákkal küzd, mégis, a MedicalScan idén októberben végzett felmérése szerint az alvásproblémákkal küzdők 56 százaléka nem fordul orvoshoz problémájával. Vajon miért?

Komolyabb probléma lehet, mint gondolnánk

Egyrészt azért, mert hajlamosak vagyunk a problémát bagatellizálni, azt gondoljuk, hogy ez nem olyan súlyos panasz, amivel orvoshoz kellene fordulni. Dacára annak, hogy a rendszeresen álmatlanul töltött éjszakák bizony a nappalainkra is rányomják bélyegüket: nem tudunk megfelelően teljesíteni, figyelni, romlik a memóriánk, munkahelyi teljesítményünk. A kialvatlanság ingerlékennyé, türelmetlenné tesz, és hatással van a hangulatunkra, így kihathat baráti és párkapcsolatainkra, családi életünkre is.

A lehetséges szövődményekről

Mindezeken túl, hosszú távon a kezeletlen álmatlanság testi egészségünkre is káros hatással van: gyengítheti az immunrendszert, szerepe lehet az elhízás, a cukorbetegség és a szív-érrendszeri panaszok kialakulásában. Ezért is fontos, hogy alvásproblémáinkkal forduljunk háziorvosunkhoz.

Félünk az altatóktól

Másrészről az álmatlanságban szenvedők azért nem fordulnak orvoshoz, mert nem szeretnének gyógyszert szedni, félnek azok mellékhatásaitól. Mindez érthető is annak ismeretében, hogy a hagyományos altatók általában biztosítják ugyan a kellő mennyiségű alvást, hatásuk azonban gyakran másnap is érződik: nappal is álmosságot (tompaságot) okozhatnak, ronthatják az emlékezetet, tompíthatják az autóvezetéshez elengedhetetlen reflexeket, és a koncentrációt.

Tartós szedésük hozzászokást, illetve függőséget okozhat, a kezelés abbahagyásakor pedig megvonásos tünetek léphetnek fel.

Alvás melatoninpótlással?

A szervezetünkben természetesen jelenlévő melatonin fontos szerepet játszik az ún. cirkadián ritmusok, így az alvás-ébrenlét ritmus szabályozásában is. A melatonin a szervezet számára tulajdonképpen a sötétséget és egyben az alvás idejének eljövetelét jelzi: este (sötétben) kezd termelődni, szintje az éjszaka közepén a legmagasabb, majd a reggeli felébredésig lassan lecsökken - így biztosítja a pihentető alvást egész éjszaka.

Az életkor előrehaladtával a melatonin termelődése általában csökken, miközben az álmatlanság gyakoribbá válik. Ez az összefüggés vezetett ahhoz a feltételezéshez, hogy a melatoninpótlás segíthet a cirkadián ritmus helyreállításában, az álmatlanság kezelésében. Az emberi szervezetben a melatonin azonban egész éjszaka termelődik, ezért a megfelelő idejű alvás biztosításához olyan készítményre van szükség, ami ezt az egész éjszakán át tartó hatást képes biztosítani.

(WEBBeteg; Forrás: Presolver Kft.)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Gyerekek Gyerekek

Mit tehetünk immunrendszerük erősítése érekében?

Portré Portré

Dr. Koncz Tibor reumatológus, manuálterapeutával beszélgettünk.

Fitoterápiás készítmények -...

A nemrég megjelent patikai gyógyszerkészítést szabályozó Szabványos Vénygyűjtemények VIII. kötete több mint 50 fitoterápiás cikkelyt tartalmaz....

A vérben lévő szabad...

A D-vitamin hiánya gyakori Európában, különösen az idős embereknél. Számos, többnyire az öregedéssel kapcsolatos betegség, például szív- és...

Mi befolyásolja az alvás...

Az alvásnak tulajdonképpen a világ legegyszerűbb dolgának kellene lenni: ha fáradtak vagyunk, csak lefekszünk, becsukjuk a szemünket, alszunk, s aztán...

Az alvás fázisai

Az alvás az ember életétől elválaszthatatlan folyamat, melynek zavarai jelentősen rontják az életminőséget, negatívan befolyásolják a társas...

Alvászavarok gyötrik? - Tippek a...

Elalvás előtt a legtöbben jó éjszakát kívánnak egymásnak, ám e jó kívánság megvalósulása sokak számára csak álom. Felmérések szerint a...

Az alvászavar kezelése

Az alvászavar terápiában korábban a régi klasszikus altatókat, a barbiturátvegyületeket mára már szerencsére teljesen kiszorították a korszerűbb...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.