• Az egészség terén is sereghajtó Magyarország

    Szerző: Független Hírügynökség

    Tíz-tizenöttel több évet töltenek el egészségesen a nyugat-európaiak, mint a magyarok egy friss kutatás szerint - írja a Népszabadság. Hazánk szinte minden egészséget érintő kérdésben sereghajtó.

    Az ok a hazai kutatók szerint döntően az életmód és csak kisebb részben az egészségügyi ellátás minősége. Skultéty László, a GKI Egészségügy-kutató Intézetének igazgatója szerint a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a testmozgás hiánya és a rossz táplálkozási szokások miatt alakulnak ki nálunk lényegesen korábban krónikus betegségek.

    Hirdetés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az oltások és szűrések terén nem állunk rosszul, az életmódbeli prevencióval azonban igen: az egészségtudatosság egyelőre csak gondolati szinten jelent meg.

    A nagy-britanniai University of Leicester kutatása szerint míg egy ötvenéves holland, olasz vagy svéd férfi legalább hetvenéves koráig élhet különösebb egészségügyi gondok nélkül - egy magyar, lett vagy litván férfinek erre legfeljebb hatvanéves koráig van esélye.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.11.24 12:50
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A testmozgás nem csak a fogyást segíti elő!

    A rendszeres testmozgás, különösen pedig a nagy kitartást igénylő sportok pedig nem csak a fogyást segítik elő, de a hangulatra és az önértékelésre is pozitívan hatnak – így pedig a depressziós tüneteket is csökkentik.

    Így éljünk együtt a visszérbetegséggel

    A visszérbetegség, a krónikus vénás elégtelenség következtében kialakult panaszok (nehéz-láb érzés, alsó végtagi duzzanat, ödéma, égő fájdalom, viszketés) lassan, fokozatosan fejlődnek ki. Milyen életmód ajánlott ilyenkor?

    A HIV megelőzése

    A HIV-fertőzés a lakosság körében még manapság is az egyik legfélelmetesebb betegségnek számít. Amennyiben valakinél megállapítják, hogy HIV pozitív, a kombinált terápiát minél hamarabb el kell indítani a kedvezőbb kimenetel érdekében.

    Ismét elérhető az agyhártyagyulladás elleni vakcina

    Az év végéig elegendő mennyiség áll majd rendelkezésre a megnövekedett hazai igények kielégítésére. A vakcina már csecsemőkorban, 2 hónapos kortól adható.

    Hogyan befolyásolja a testmozgás az immunitást?

    A testmozgás az immunitás szempontjából vegyes üzenetet hordoz. A rendszeres, mérsékelt intenzitású fizikai aktivitásról kimutatták, hogy véd egyes betegségek ellen, különösen a felső légutakat érintő (pl. megfázás) megbetegedésektől, ugyanakkor a túl sok testmozgás ellenkező hatást válthat ki, és csökkenti az immunitást.

    A csendes gyilkos hepatitis B

    Ki védi meg a 33 év feletti (még oltatlan), szexuálisan aktív lakosságot? Becslések szerint 2 milliárd emberről mondható el, hogy fertőződött a Hepatitis B vírussal: ebből körülbelül 350 millió esetben ez a találkozás a vírus szempontjából annyira jól sikerült, hogy az emberi szervezet lakója tudott maradni - ők az úgynevezett krónikus hordozók, akik a betegség átadásában kulcsszerepet töltenek be.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.