Etesse a lelkét is! - Őszi táplálkozási tanácsok

Szerző: WEBBeteg

A hangulattalan, ködös, nyálkás, hideg, depresszív késő őszi időjárásban sem feledkezhetünk meg a helyes táplálkozásról. Jó hír, hogy bizonyos élelmiszerekkel a hangulatunkon is javíthatunk. Ne feledjük: kevés édesség, több szénhidrát!

Csak semmi nassolás!

A triptofán

A triptofán egy esszenciális aminosav, melyet az agy egy szükséges idegközvetítő, a szerotonin termeléséhez használ, amely sejtek közötti idegimpulzusokat közvetít, valamint a normális alvást szabályozza.A triptofán segít a depresszió és az álmatlanság elleni harcban és a kedélyállapot stabilizálásában.

Ne egyen édességet! Testének ugyan szénhidrátra, cukorra és energiára van szüksége ahhoz, hogy idegei megfelelően működjenek - ha csökken a vércukorszint, a hangulat is negatív irányba változik, fáradtabbnak érzi magát. Az édességek azonban csak rövid időre nyújtanak segítséget, fogyasztásukat követően még mélyebbre esik a vércukorszint.

Ha frusztrált, hagyja a csokoládét és menjen ki a napra sétálni! Ugyan a csokoládé lelki vigasz lehet, nemcsak a hangulata, a súlya is emelkedhet. A napsugarak felfrissítik az agyi anyagcserét, boldogságérzést okoznak felesleges kalóriák nélkül és ingyen.

Szénhidrát, gyümölcsök

A több szénhidrát és a kevesebb fehérje gondoskodik a kiegyensúlyozott hangulatról – egészítse ki a tejtermékeket szénhidráttal, melyeket a szervezet lassabban használ fel: fogyasszon teljes kiőrlésű termékeket, hüvelyeseket, gyümölcsöt és zöldségeket; így lassabban esik le a vércukorszintje.

Étkezzen rendszeresen és két étkezés között ne éhezzen, különben vércukorszintje leesik és rosszkedvű lesz. Az étkezések között nagyon jó "nasik" a különböző zöldségek és gyümölcsök.

Különösen télen véd a szénhidrát a rosszkedv és depresszív hangulat ellen. A szénhidrát serkenti a triptofán (lásd fentebb) képződését az agyban, ami a hangulatfokozó szerotonint állítja elő – amit a kevésbé napfényes napokon szervezetünk igényel. Egyen ilyenkor kenyeret, tésztát vagy burgonyát.

Az omega-3 zsírsav javítja a hangulatot. Ez a zsírsav leginkább a következő, zsírosabb halakban található meg: hering, makréla, lazac, de a repce-, szója-, len-, és mogyoróolajban is megtalálható.

A salátákat egye a fentebb a már említett olajakkal és fogyasszon halat hetente legalább egyszer. Télen a teljes kiőrlésű gabonatermékek, a hüvelyesek, a krumpli és a tejtermékek különösen jó hangulatfokozók.

(WEBBeteg - Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Mi az infraszauna? Vannak...

Az infraszauna egy olyan szaunatípus, ami a fény felhasználásával állít elő hőt. Ezt a szaunatípust néha távoli-infravörös szaunának is nevezik...

Mit jelez a kívánósság akkor, ha...

Az olthatatlan vágy (sóvárgás) egy-egy étel után leggyakrabban terhesség alatt jelentkezik. Na de mit jelent akkor, ha az ember nem várandós?...

Mikor és milyen ételekkel kezdjük a...

Gyermekünk fejlődésének egyik meghatározó pillanata, amikor az anyatej mellett új ízekkel ismerkedhet meg. A két legfontosabb kérdés, hogy mikor és...

Régi-új találmány: Erjesztett...

Az utóbbi évtizedekben született kutatási eredmények fényében a táplálkozás jelentősége felértékelődött, hiszen ma már tudjuk, hogy az...

Pajzsmirigybetegek étrendje

A jód olyan ásványi anyag, amely fontos szerepet tölt be az emberi szervezet működésében. A pajzsmirigy kiszűri a jódot a véráramból és...

Dr. Forgács Attila: Az emberi faj...

Jól tudjuk, hogy sajnos nem minden étel egészséges, amit a reklámokban látunk, de a fejlődés is kezdetét vette a helyes táplálkozás irányába. Dr....

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.