Két évet is kaphatnak a pénzt kérő orvosok

Független Hírügynökség
megjelent:

Az elmúlt körülbelül egy teljes évben vizsgálják majd a katonai ügyészek, hogy mennyi kismamától kértek pénzt az Állami Egészségügyi Központban a szülés előtti epidurális érzéstelenítésért.

A pénzt kérő dolgozók egy naplóban vezették azt, hogy ki fizetett, az ügyészek ennek alapján hallgattak már meg és hallgatnak meg még ezután is kismamákat. Többen egyébként már igazolták, hogy 5-10 ezer forint közötti összeget kértek tőlük előre az érzéstelenítésért.

Az Állami Egészségügyi Központ - azaz a volt Honvéd kórház - főigazgatója körülbelül másfél hónapja tett feljelentést az ügyészségen. Az egyik dolgozó ugyanis arra figyelt fel, hogy szülés előtt álló kismamáktól az orvosok előre pénzt kérnek azért, hogy beadják az epidurális érzéstelenítést. Öt-tízezer forint körüli összegekről volt szó - számolt be csütörtöki sajtótájékoztatóján Ács Tibor, a Budapesti Katonai Ügyészség alezredese.

Az ügyészség így nyomozást indított - a hivatalos megfogalmazás szerint - költségvetési szerv dolgozója által elkövetett vesztegetés miatt. Ez abban különbözik a hagyományos értelemben vett vesztegetéstől, hogy itt a pénzt odaadó kismamák nem követtek el bűncselekményt.

Ács Tibor elmondta, hogy a vizsgálatuk az elmúlt, nagyjából egy évet öleli majd fel, ezalatt az idő alatt egyébként több száz nő szült a kórházban. Persze nem fognak mindenkit kihallgatni. Az osztályon dolgozók ugyanis egy naplót vezettek azokról a nőkről, akik kértek epidurális érzéstelenítést és pipa volt azoknak a neve mellett, akik fizettek is ezért. Őket keresték és keresik meg a nyomozó ügyészek, többen egyébként már alátámasztották a feljelentésben leírtakat. Ez a fajta vesztegetés alapesetben két évvel büntethető.

Cikkajánló

Emelkedett májenzimértékek
Emelkedett májenzimértékek

Mi okozhatja?

Amputáció
Amputáció

Hogyan birkózhat meg vele? Mi segíthet?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász és Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.