• Ki milyen öregkorra számíthat Európában?

    Szerző: Független Hírügynökség

    Az egészségesen leélt öregkor hossza szorosan összefügg az ország gazdagságával. Az Unió gazdagabb országaiban mintegy 14 évvel hosszabb az egészséges öregkor, mint az újabb tagállamokban - derül ki egy hétfőn közzétett elemzésből.

    A Lancet brit orvosi hetilapban megjelent összevetés szerint a mai ötvenéves európai férfiak átlagosan 78,6 éves korukig élnek majd, ebből 67,3 éves korukig lesznek egészségesek. Az európai nők eközben 83,5 évig élnek, és 68,1 éves koruk után jelentkeznek majd az életet megnehezítő betegségek.

    Hirdetés

    De az átlagon belül nemcsak abban van nagy eltérés, hogy hány évre számíthatnak az ötvenesek, hanem abban is, hogy a hátralévő évekből mennyit élhetnek le jó egészségnek örvendve. Svédországban például a férfiak 80,3 éves korukig élhetnek, és ebből 50 után még 20,2 évig nem lesz gondjuk az egészséggel.

    Nagy-Britanniában a várható élettartam 79,5 év, ebből 50 után 19,7 év telik egészségben. A holland vagy máltai férfiak is jóval 70 után is még egészségnek fognak örvendeni, szemben a magyar, szlovák, lett és litván kortársaikkal. Legtovább a dán férfiak élvezhetik az egészséget (73,6 éves korukig). A legkevesebb egészséges pedig év az észt férfiaknak adatik meg (59).

    Francia nők: szép kilátások

    Az ötvenéves nők Franciaországban számíthatnak arra, hogy megérik a 85,4 évüket, és csaknem 70 éves korukig nem lesz baj az egészségükkel. Nagy-Britanniában kicsit kevesebb ideig fognak élni, 82,7 éves korukig, viszont 50 után csaknem 21 éven át nem lesz olyan betegségük, amely korlátozná őket az életben. Észtországban az 50-es nők 80,5 évben reménykedhetnek, de csak 10,4 évet élhetnek kellemesen, egészségben.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A tanulmány úgy készült, hogy 2005-ben különböző nemzeti és európai uniós statisztikákból összegyűjtötték az 50 évesek élettartamra vonatkozó adatait, majd minden országból megvizsgálták az akkori idősek egészségi állapotát. Ebből kalkulálták ki, hogy az ötvenévesekre később mi vár. (Nem szerepel a tanulmányban Románia és Bulgária, amely csak 2007-ben lett az EU tagja).

    Az összevetés olyan tényekre világít rá, amelyek az egyszerű élettartam-adatokból nem derülnek ki. Nagy-Britanniában például kicsit kisebb a várható élettartam, de lényegesen tovább tart az egészséges öregkor, amit a kutatók a jó idősgondozásnak tulajdonítanak. Németországban és Ausztriában például ugyan elég magas a várható élettartam (a nők számára 83, illetve 83,7 év), de meglepően hamar kezdődnek az egészségi gondok, 50 után csak 13,5, illetve 15,7 egészséges év marad hátra.

    A tanulmány azt találta, hogy az egészséges öregkor hossza szoros összefüggésben van az ország gazdagságával, valamint azzal, hogy a hazai össztermék hány százalékát fordítják idősgondozásra, első sorban a kezelhető krónikus betegségekre.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.11.17 15:30
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Az ősz leggyakoribb betegségei

    A forró nyári napok után üdítően hat a nyár végi, ősz eleji hűvösebb idő. Megkezdődött az iskola, és itt van az őszi kirándulások, majd a szüret ideje is.

    Mekkora esélye van, hogy 5 éven belül meghal? - Becslés vérteszttel

    Jelenleg több száz olyan konkrét betegség létezik, amelynek a diagnosztikai kritériumaihoz, azaz, hogy fennáll-e a betegség vagy sem, elegendő egy egyszerű vérvizsgálat. A vérben előforduló különböző eltérések lehetnek kórjelzőek, előszűrésnek tehát kiváló a vérvétel, nem helyettesítik azonban a pontos diagnosztikát.

    Védőoltással megelőzhető betegségek szövődményei

    Védőoltások beadásával súlyos - esetenként halálos - betegségek kialakulásától és szövődményétől óvhatjuk meg magunkat, gyermekeinket és - nem utolsósorban - környezetünket.

    Betegségek, amelyekre adókedvezmény igényelhető

    Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy betegségük miatt őket is megilletné az adókedvezmény. Tekintse meg, hogy ki és milyen feltételekkel igényelheti.

    Depressziót okozhat a hazugság

    Sokszor halljuk, hogy a jó közérzethez egészséges táplálkozás és rendszeres mozgás szükséges, ám egy amerikai tanulmány szerint az is kell, hogy minél kevesebbet hazudjunk.

    Lehet, hogy másként lesznek betegek a pacsirta és a bagoly típusú emberek?

    Korán kel vagy későn fekszik? A kérdés egyáltalán nem csak azért érdekes, mert a válaszokból következtethetünk arra, hogy valaki keveset, vagy sokat alszik - az alvás idejének még a depresszióra való hajlamosság szempontjából is lehet jelentősége.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.