Ki milyen öregkorra számíthat Európában?

Független Hírügynökség
megjelent:

Az egészségesen leélt öregkor hossza szorosan összefügg az ország gazdagságával. Az Unió gazdagabb országaiban mintegy 14 évvel hosszabb az egészséges öregkor, mint az újabb tagállamokban - derül ki egy hétfőn közzétett elemzésből.

A Lancet brit orvosi hetilapban megjelent összevetés szerint a mai ötvenéves európai férfiak átlagosan 78,6 éves korukig élnek majd, ebből 67,3 éves korukig lesznek egészségesek. Az európai nők eközben 83,5 évig élnek, és 68,1 éves koruk után jelentkeznek majd az életet megnehezítő betegségek.

De az átlagon belül nemcsak abban van nagy eltérés, hogy hány évre számíthatnak az ötvenesek, hanem abban is, hogy a hátralévő évekből mennyit élhetnek le jó egészségnek örvendve. Svédországban például a férfiak 80,3 éves korukig élhetnek, és ebből 50 után még 20,2 évig nem lesz gondjuk az egészséggel.

Nagy-Britanniában a várható élettartam 79,5 év, ebből 50 után 19,7 év telik egészségben. A holland vagy máltai férfiak is jóval 70 után is még egészségnek fognak örvendeni, szemben a magyar, szlovák, lett és litván kortársaikkal. Legtovább a dán férfiak élvezhetik az egészséget (73,6 éves korukig). A legkevesebb egészséges pedig év az észt férfiaknak adatik meg (59).

Francia nők: szép kilátások

Az ötvenéves nők Franciaországban számíthatnak arra, hogy megérik a 85,4 évüket, és csaknem 70 éves korukig nem lesz baj az egészségükkel. Nagy-Britanniában kicsit kevesebb ideig fognak élni, 82,7 éves korukig, viszont 50 után csaknem 21 éven át nem lesz olyan betegségük, amely korlátozná őket az életben. Észtországban az 50-es nők 80,5 évben reménykedhetnek, de csak 10,4 évet élhetnek kellemesen, egészségben.

A tanulmány úgy készült, hogy 2005-ben különböző nemzeti és európai uniós statisztikákból összegyűjtötték az 50 évesek élettartamra vonatkozó adatait, majd minden országból megvizsgálták az akkori idősek egészségi állapotát. Ebből kalkulálták ki, hogy az ötvenévesekre később mi vár. (Nem szerepel a tanulmányban Románia és Bulgária, amely csak 2007-ben lett az EU tagja).

Az összevetés olyan tényekre világít rá, amelyek az egyszerű élettartam-adatokból nem derülnek ki. Nagy-Britanniában például kicsit kisebb a várható élettartam, de lényegesen tovább tart az egészséges öregkor, amit a kutatók a jó idősgondozásnak tulajdonítanak. Németországban és Ausztriában például ugyan elég magas a várható élettartam (a nők számára 83, illetve 83,7 év), de meglepően hamar kezdődnek az egészségi gondok, 50 után csak 13,5, illetve 15,7 egészséges év marad hátra.

A tanulmány azt találta, hogy az egészséges öregkor hossza szoros összefüggésben van az ország gazdagságával, valamint azzal, hogy a hazai össztermék hány százalékát fordítják idősgondozásra, első sorban a kezelhető krónikus betegségekre.

(FH)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.