• A kedvenc zeneszám hallgatása jót tesz a szívnek

    Szerző: Független Hírügynökség

    A kedvenc zeneszámunk hallgatása jótékony hatással van a szívünkre - állapították meg amerikai tudósok. Ugyanez a csoport mutatta ki 2005-ben a nevetés kedvező szív- és érrendszeri hatását.

    A Marylandi Egyetem kutatói 10 egészséges, nem dohányzó kísérleti alanyon azt találták, hogy amikor örömet okozó zenét hallgattak, kitágultak az artériáik, ami fokozta a vérkeringést.

    Hirdetés

    A felkari ütőerek átmérője átlagosan 26 százalékkal nőtt örömteli zene hatására. Szorongást kiváltó zenétől pedig 6 százalékkal csökkent az artériák átmérője. Feltételezik, hogy a zene hatással lehet a jó közérzetet kiváltó vegyületek, az agyban termelődő endorfinok mennyiségére.

    A felfedezésről az amerikai szívgyógyász-társaság New Orleans-i konferenciáján számoltak be szerdára virradó éjjel.

    Egy kis mérgesgáz is jót tesz a szívnek

    Az erősen mérgező hidrogénszulfid gáz (H2S) kis adagban alkalmazva véd a szívelégtelenségtől. Ezt fedezték fel amerikai kutatók egérkísérleteken keresztül. A rohadt tojás szagú, színtelen, gyúlékony gáz kéntartalmú szerves vegyületek bomlásakor keletkezik, előfordul vulkáni gázokban és ásványvizekben is. Életveszélyes a bányászok és a szennyvízzel dolgozók számára.

    A kutatók egereken szívelégtelenséget idéztek elő műtétileg úgy, hogy ideiglenesen vagy véglegesen elzárták a baloldali szívkoszorú-artériát, ettől elhalt a szívizom egy része. Utána az egerek egy részének egy héten át naponta egyszer hidrogénszulfid-oldatot adtak intravénás injekció formájában. A többi egér nem kapott semmilyen kezelést.

    (FH)

    Módosítva: 2008.11.13 10:12, Megjelenés: 2008.11.13 10:12
   • Cikkajánló

    Koronavírus

    Koronavírus

    MTI

    A védekezés alapvető eleme a maszk szigorú és szabályos használata.

    A dohányzás káros hatásai

    A dohányzás káros hatásai

    Dr. Diószegi Judit

    Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és betegségnek teszi ki magát.

    Az F-vitamin - avagy a telítetlen zsírsavak

    Az F-vitamin a telítetlen zsírsavak csoportját foglalja magába. Az F-vitamin egy régebbi elnevezés, de mai értelemben már nem soroljuk ezeket a vegyületeket a vitaminok csoportjába, ugyanis a szervezetünk egészséges működéséhez nagyobb mennyiség szükséges belőlük, mint a többi vitaminból.

    Mi a testhőmérséklet normál tartománya?

    A normális testhőmérséklet számos tényezőtől függ, ideértve az adott személy korát, nemét és aktivitási szintjét.

    A szívbillentyűk leggyakoribb szerzett betegségei

    A szívben levő billentyűk a szelepekhez hasonlóan működnek - egy irányba terelik a vért, bezáródva megakadályozzák annak visszafelé áramlását.

    A szívnagyobbodás

    A szívnagyobbodás diagnózissal a páciens gyakran a mellkasi röntgenfelvétel leletét olvasva találkozik először. A mellkasröntgen vizsgálata során a szív árnyéka látható két dimenzióban, ez azonban nem alkalmas a szívnagyság pontos megállapítására.

    6 tünet, amellyel kardiológushoz kell fordulni

    Hazánkban a szív- és érrendszeri betegségek okozzák a halálozások több mint felét. Jó tudni, hogy a megelőzés, vagy időben történő beavatkozás életet menthet. Dr. Vaskó Péter, a Kardioközpont kardiológusa azokról a tünetekről beszélt, amelyek okát feltétlenül ki kell vizsgáltatni.

    Rendetlen szív - Idősebb korban sem természetes

    Idősebbek gyakran természetesnek tekintik, ha be-bedobban, kihagy a szívverésük vagy mellkasi fájdalmat tapasztalnak. Holott Dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta szerint csak a kivizsgálás döntheti el, hogy nincs-e szívritmuszavar a tünetek hátterében.

    Ezek jelezhetik előre a szívritmuszavart

    Bizonyos pótütések vagy az alkalmanként jelentkező erős szívdobogás érzése előre vetítheti a pitvarfibrilláció kialakulását. Dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta a szívritmuszavarok korai jeleire és a kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

    Ön tudja, hogy hány éves a szíve? Mi az, ami öregítheti?

    Ha valaki dohányzik, magas a vérnyomása és a koleszterinszintje, jelentős esélye van annak, hogy a szíve öregebb, mint a valós életkora. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont kardiológusa az összefüggésekre és a tennivalókra hívta fel a figyelmet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.