• A hét elején romlani fog a főváros levegőminősége

    Szerző: Független Hírügynökség

    A várakozásoknak megfelelően szombaton javult Budapest levegőjének minősége, de még mindig a "kifogásolt" kategóriába sorolták. Mivel a hét elején az időjárás kedvezni fog a szállópor terjedésének, az értékek ismét átléphetik az egészségügyi küszöböt.

    A VIII. kerületi Teleki téren csütörtökön és pénteken is meghaladta az úgynevezett tájékoztatási küszöbértéket a szállópor koncentrációja. Az Országos Környezetegészségügyi Intézet Levegőhigiénés Osztályának mérései szerint szombaton javult a budapesti levegő-egészségügyi helyzet: a szállópor egyik fővárosi mérőállomáson sem lépte túl a határértéket.

    Hirdetés

    A csökkenés várható volt, hiszen a hétvégén kisebb a gépjárműforgalom és a gyárakban sem dolgoznak, az avarégetést pedig már csütörtökön az egész főváros területén megtiltották.

    Az anticiklon a pornak kedvez

     Orvosmeteorológia

    Aktuális időjárásjelentés és előrejelzés a WEBBeteg Orvosmeteorológia oldalán.

    A meteorológiai előrejelzések szerint az időjárás a jövő hét elején kedvezni fog a szállópor terjedésének. A következő napokban egy elvonult hidegfront mögött egy anticiklon fogja meghatározni a Kárpát-medence időjárását. Szerdáig ezért a szállópor koncentrációja várhatóan napról napra emelkedni fog, emiatt esélyes, hogy hétfőn és kedden megközelíti vagy kis mértékben meg is haladja majd az egészségügyi határértéket.

    Szerdán délután csapadékkal és széllel eléri az országot egy újabb hidegfront, ami ismét javulást hozhat - mondta Fodor Zoltán meteorológus, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

    Többször volt kifogásolható a levegő minősége

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A szakember szerint a hétfőn és kedden várható romlás ellenére sem valószínű, hogy szmogriadót kellene elrendelni Budapesten. Jelenleg az úgynevezett tájékoztatási küszöbértékre vonatkozó intézkedések vannak érvényben. Szmogriadót pedig akkor kell elrendelni, ha két egymást követő napon túllépi a szállópor koncentrációja a 100 nanogramm/köbméteres értéket, és a harmadik napon is ez valószínűsíthető. Erre azonban a jövő héten nem kell számítani - tette hozzá Fodor Zoltán.

    Az ÁNTSZ honlapján olvasható adatok szerint az elmúlt egy hónapban 4 napon az "egészségtelen", míg 13 napon az ennél valamivel jobb, de még mindig "kifogásolt" kategóriába kerültek a mérési értékek. Ez tehát azt jelenti, hogy október 9-e óta összesen 14 napon nem volt semmilyen probléma Budapest levegőjével.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.11.09 18:08
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A tiszta levegőnek fura szaga van

    Percenként 12-16 alkalommal lélegzünk, ezzel naponta körülbelül 16000 liter levegőt keringetünk át, mintegy 100 négyzetméternyi légzőfelületen. Egyáltalán nem közömbös tehát, hogy milyen is ez a környezet.

    Stroke - A légszennyezés és a meleg idő veszélyei

    Régi tapasztalat, hogy az időjárás, annak változásai összefüggésben állnak különböző betegségekkel. Finn tudósok bizonyították, hogy a meleg és a légszennyezettség együttesen jelentősen növeli a stroke-os halálesetek számát.

    Amit a szmogról és a szálló porról tudni kell

    2008 októberében az Európai Unióban egyedüliként, Magyarország bevezette a szálló porra vonatkozó konkrét, önálló egészségügyi határértékeket, mely a 2,5-10 mikrométer nagyságrendbe eső részecskékre vonatkozik.

    Már nem korlátozzák a gépjárműforgalmat, de még ingyenes a tömegközlekedés

    A Főpolgármesteri Hivatal péntek hajnalban megszüntette a magas légszennyezettség miatt Budapesten korábban elrendelt gépjárműforgalom korlátozását. Ugyanakkor pénteken még ingyenes a tömegközlekedés a fővárosban a 0, 1, 2, 3, 4 környezetvédelmi besorolású járművek forgalmi engedélyével.

    20 településen veszélyes a levegő

    Az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) legfrissebb mérési eredményei alapján hétfőn tovább romlott a légszennyezettségi helyzet. A levegő magas szálló por (PM10) tartalma miatt az ország nagy részén veszélyes a levegő minősége.

    Szálló por - Tovább romlott a levegő minősége

    Az ország nagy részén tovább nőtt a légszennyezettség, a magas szállópor-tartalom miatt vasárnap már tizenhét település levegőjét minősítette veszélyesnek az Országos Közegészségügyi Központ (OKK).

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.