Génkészlet-elemzés kedvezményes áron

Szerző: WEBBeteg - Stern

Gyorsan fejlődik a génkutatás: kutatók már nyolc héten belül feltérképezik bárki genomját. Ez most még 250 ezer dollárba kerül, ám a cél az, hogy már 5000 dollárért elérhető legyen ez a szolgáltatás. Hamarosan megismerjük a teljes génkészletünket?

A Nature című tudományos folyóirat arról számolt be, hogy több kutatócsoport egymástól függetlenül leírt egy-egy genomot: az egyik csapat egy afrikai népcsoport, a nigériai yorubák, a másik egy leukémiában szenvedő kínai nő komplett örökítőanyagát térképezte fel. A szakemberek egy új eljárást, az Illumina Inc. nevű biotechnológiai vállalat módszerét alkalmazták, mellyel nemhogy gyorsabban, de olcsóbban sikerült az eredményt elérni.

Génkészlet-elemzés kedvezményes áron
A fluoreszkáló folyadék
tartalmazza a DNS-t

David Bentleynek és csapatának "csupán" nyolc hétre és 250 ezer dollárra volt szüksége a kutatás elvégzéséhez. Összehasonlításképpen: az első humángenom-projekthez 13 év és körülbelül 300 millió (!) amerikai dollár kellett. Tavaly Sir James Watson - a DNS szerkezetének egyik felfedezője - "genomtérképe" kétmillió dollárba került.

Mi a genom?

A genom egy szervezet DNS-be kódolt teljes örökítő információját jelenti, beleértve a géneket és a nem kódoló szekvenciákat egyaránt. A kifejezést először Hans Winkler, hamburgi botanikus használta. A genom kifejezést lehet használni a teljes DNS-szekvenciára, vagy egyes sejtrészek saját genetikai anyagára.

Bepillantás a génkészletbe 5000 dollárért

Az Illumina Inc. nem az egyetlen cég, mely gyors és "olcsó" genomanalízist kínál. Az amerikai Complete Genomics nevű cég bejelentette, jogy a jövő évtől 5000 dollárért végeznek emberi "géntérkép" készítést.

A technika előrehaladásával egyre több ember ismerheti meg saját DNS-kódját és az esetleges mutációkat (mely számos betegség kialakulásának forrása lehet). Egyes kutatók máris az adatokkal való visszaélésektől tartanak, ezért szerintük mielőbb törvényi szabályozásra van szükség, nehogy a személyes adatokhoz hozzáférjenek a munkáltatók, biztosítók, reklámcégek vagy illetéktelenek.

(WEBBeteg, forrás: stern.de)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Tudásteszt Tudásteszt

Ön felismeri a lisztérzékenység jeleit? Töltse ki tudástesztünket.

A vaspótlás lépcsőfokai A vaspótlás lépcsőfokai

Ha nem kezelik még idejében, a vashiány egyre fokozottabbá válik.

Mit tehetünk a szívbetegségek...

A szívbetegség az egyik vezető haláloknak számít hazánkban, hozzájárulva akár rokkantsági és egyéb megváltozott munkaképességgel együtt járó...

Hatás mellékhatás nélkül? A...

A betegek a recept nélkül vásárolható termékek közül sokszor a növényi készítményeket választják, abban a meggyőződésben, hogy az nem...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.