Nincsenek csodaszerek

Dr. Boros Miklós
szerző: Dr. Boros Miklós, sebész - Vital Balance Életmód Központ
megjelent:

Naponta tapasztalja az ember, milyen nagy elvárások, remények alakulnak ki egy-egy új gyógyszer bevezetése előtt, majd a megfelelő gyógyszerkipróbálások során tapasztalt eredményt gyakran nem tudják a későbbiekben is elérni.

A világban egyre inkább bizonyítást nyer és beépül a mindennapokba, hogy a betegségek megelőzése, illetve a kialakult betegség esetén az életmódváltás az elsődleges. A 2008-as év során számos nagy tekintélyű orvos-szervezet, szaklap és a WHO egyértelműen fogalmaz ajánlásaikban, melynek lényege, hogy nem ismert jelenleg olyan gyógyszer, mely a szív-érrendszeri és daganatos betegségek kialakulásának rizikóját olyan mértékben csökkenti, mint a helyes életmód és táplálkozás.

Ezen fontos megállapítás nem elég hangsúlyozott napjainkban, annak ellenére, hogy hazánkban ezen két betegségcsoport a két leglényegesebb népegészségügyi probléma. Sajnos könnyebb az embereknek is gyógyszert elfogadni, az orvosoknak meg felírni, mint egy hosszadalmas folyamat során az életvitelt helyesebb irányba terelni.

Olcsóbb és hatásosabb az életmódváltás

Mivel általában nem szeretünk áldozatot hozni, főleg nem a jól megszokott életmódunkban, táplálkozásunkban, azért ilyen változtatásokra a legtöbb ember már csak akkor gondol, mikor a betegségek már kialakultak és a hétköznapokban is érzi.

Nem utolsó szempont, hogy a megelőzés minden esetben olcsóbb, mint a kialakult betegségek kezelése. Nem említve, hogy szinte sohasem lehet ugyanazt az egészségi szintet visszanyerni.

Mit tegyünk? Nem egyszerű egy hétköznapi ember számára a helyes utat megtalálni. Mindenhol olvashatjuk, láthatjuk az egészséget magában rejtő tabletták, teák, étrendkiegészítők hirdetésit. Több-kevesebb pénzért hirdetik a csodát. Nem ennyire egyszerű az emberi szervezet működése. Aki úgy gondolja, hogy életmódján nem késő változatni (megjegyzem, sohasem késő), forduljon szakemberhez! Mindig kérdezzen rá, hogy honnan szerezte a tudását, milyen alapokkal rendelkezik, hogy hitelesen tudjon Önnek segíteni!

(Dr. Boros Miklós, Vital Balance Életmód Központ)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.