16 éve elpusztult egeret élesztettek fel

Szerző: Független Hírügynökség

Feltámasztottak egy egeret 16 éve fagyasztva őrzött sejtjeiből japán tudósok. Ezzel megnyílt az elméleti lehetőség kihalt állatok újrateremtéséhez.

A Riken állami kutatóintézet tudósai egy elpusztult egér mínusz 20 fokon őrzött szöveteiből emeltek ki egy sejtet, és ennek sejtmagját klónozási technikával beültették egy élő egér petesejtjébe. Az így manipulált petesejtből világra jött egér a 16 évvel ezelőtt éltnek a pontos kópiája. A klónozott egér ezután sikeresen párosodott egy normális nősténnyel.

A kutatók remélik, hogy a korszerű sejtmag-beültetési eljárással kihalt állatokat is fel lehet támasztani. Ilyen lehetne például a mamut. Ehhez persze meg kell oldani azt a kérdést, hogy milyen ma élő állatba lehet beültetni a kihalt állat sejtmagját.

Az elképzelés szerint a fagyott talajban megmaradt mamutszövetekből kivont sejtmagot egy élő elefánt petesejtjébe kellene ültetni, majd ezt a petesejtet implantálni az elefánt méhébe.

Az utolsó jégkorszak végén kihalt mamut legközelebbi rokona a mai állatok közül az elefánt. A kísérletről a Proceedings of the National Academy of Sciences, az amerikai tudományos akadémia közlönye számolt be.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Mi az infraszauna? Vannak...

Az infraszauna egy olyan szaunatípus, ami a fény felhasználásával állít elő hőt. Ezt a szaunatípust néha távoli-infravörös szaunának is nevezik...

Őssejtek - Tároltassuk-e a...

A közeljövő egyik legkecsegtetőbb terápiás lehetősége az őssejtekkel kapcsolatos. Szinte nincs olyan nap, amikor a világ különböző...

Abnormális vérsejtképzés:...

Ez a megnevezés egy hematológiai betegségcsoportot takar, melyek közös jellemzője, hogy a csontvelőben található, úgynevezett haematopoetikus...

Mit tudunk az őssejtbankokról?

Igen sokan, százból 91 ember hallott már az őssejtekről, minden hetedik megkérdezett komolyan fontolgatja, hogy eltárolja születendő gyermeke...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.