Azonosították a 2-es típusú cukorbetegség rizikófaktorait - Az inszomnia is felkerült a listára

szerző: Füzesi Zsuzsa, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Tänczer Tímea, diabetológus megjelent:

A Diabetologia c. folyóiratban a közelmúltban közzétett nemzetközi vizsgálat alapján a leggyakoribb alvászavar, az inszomnia, a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának önálló rizikófaktora.

A vizsgálat 34 olyan kockázati tényezőt azonosított, amely a cukorbetegség kialakulását befolyásolja: 19 tényező növelte, míg 15 csökkentette a betegség kialakulásának kockázatát. Továbbá 21 egyéb lehetséges, még nem bizonyított tényezőt is megjelöltek. A betegség kialakulására nézve új rizikótényezőként azonosították az inszomniát (álmatlanságot), amely az alvászavarok leggyakoribb és leginkább közismert típusa.

A vizsgálatról

Susanna Larsson és Shuai Yuan, a Karolinska Intézet (Stockholm, Svédország) munkatársai az általuk készített vizsgálatban ún. mendeli randomizációs (MR) technikát alkalmaztak, ami a genetikai variációkat természetes próbaként használja fel a potenciálisan módosítható kockázati tényezők és az egészségügyi kimenetelek közötti ok-okozati kapcsolat vizsgálatára a megfigyelt adatok vonatkozásában. A mendeli randomizációra - a megfigyeléses vizsgálatokhoz képest - kevésbé valószínű, hogy hatással vannak a zavaró tényezők, vagy a fordított ok-okozati viszony.

A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában szerepet játszó lehetséges rizikófaktorok azonosítása érdekében a kutatók megvizsgálták a PubMed orvostudományi adatbázisban található meta-analíziseket és áttekintő cikkeket, és 1360 releváns cikkre bukkantak. Összesen 97 olyan rizikótényezőt találtak, amelyeket meg lehetett vizsgálni a mendeli randomizáció alkalmazásával.

Az alvászavart új kockázati tényezőként azonosították

A kutatás során ok-okozati összefüggéseket találtak a 34 (19 rizikófaktor és 15 protektív) tényező és a 2-es típusú cukorbetegség között. Az inszomniát (álmatlanságot) új kockázati tényezőként azonosították, azaz az inszomniában szenvedő emberek esetében 17%-kal nagyobb valószínűséggel alakul ki 2-es típusú cukorbetegség, mint azok esetében, akik nem szenvednek ebben az alvászavarban.

A 2-es típusú cukorbetegség további rizikófaktorai a következők:

Depresszió, magas szisztolés vérnyomás, dohányzás, kávé (koffein) fogyasztás, a vérplazma izoleucin-, valin- és leucin aminosav szintjei, kóros májfunkció, a gyermekkori és felnőttkori testtömeg-index (BMI), a testzsír-százalék, a viszcerális (zsigeri) zsírtömeg, a nyugalmi pulzusszám, és a szabad zsírsav plazma szintje.

A 15 tényező, ami a 2-es típusú cukorbetegség csökkent kockázatával állt összefüggésben:

Plazma alanin-szint (aminosav), HDL-koleszterin és az összkoleszterin-szint, nők pubertáskori életkora (első menstruáció), tesztoszteron szintek, születéskori testtömeg, testmagasság, zsírmentes testtömeg (nőknél), a keringő D-vitamin szint és végül a tanulással töltött évek száma.

Testsúlytól független kockázati tényező

A BMI értékekkel korrigálva nyolc rizikófaktor állt statisztikailag szignifikáns összefüggésben a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatával. A nyolc testsúlytól független kockázati tényező közt az inszomnia is szerepelt.

  • További testsúlytól független kockázati tényezők (pozitívan korreláltak a 2-es típusú cukorbetegséggel): a szisztolés vérnyomás, dohányzás és a májenzim értékek.
  • A magasabb összkoleszterin-szint, HDL-koleszterinszint, tesztoszteron-, és nemi hormon szintek továbbra is protektív tényezők maradtak (fordított összefüggésben álltak a 2-es típusú cukorbetegséggel) a korrekciót követően.
  • A 2-es típusú diabétesz további 21 lehetséges kockázati tényezője (amelyek esetében a bizonyítékok gyengébbek voltak, mint a többi, fentebb említett tényező esetében) a következő volt: alkoholfogyasztás, reggeli étkezés kihagyása, napközbeni alvás, rövid alvásidő, vizelet nátrium szintjei.

A szerzők az alábbi következtetést vonták le: „vizsgálatunk megerősített néhány korábban megállapított rizikófaktort és új, potenciális kockázati tényezőket azonosított a 2-es típusú cukorbetegségre vonatkozóan a legfrissebb összefoglaló szintű adatok felhasználásával. Az közölt eredmények népegészségügyi jelentőséggel a 2-es típusú cukorbetegség elsődleges megelőzését illetően. A prevenciós stratégiákat több szempont alapján kell kialakítani, figyelembe véve az elhízottak és a dohányzók számának csökkentését, valamint a mentális egészség, az alvásminőség javítása”.

Hasznos

WEBBeteg logó

Forrás: Insomnia identified as a new risk factor for type 2 diabetes in new study (MedicalXpress)
F. Zs. fordító
Lektorálta: Dr. Tänczer Tímea, diabetológus szakorvos

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.