• Lila paradicsom véd a ráktól?

        Szerző: WEBBeteg - stern.de

        Brit kutatók a paradicsomba olyan színezőanyagot ültettek, mely véd a rákos megbetegedések kialakulásától. Állatkísérletek során bebizonyosodott, hogy a lila paradicsom egyharmaddal hosszabbította meg a daganatos egerek életét.

        A paradicsomba a közönséges kerti oroszlánszáj (másnéven tátika) génjeit ültették be, így az (egyébként az áfonyában és a szederben is megtalálható) antocianin nevű színezőanyag lilára festette a normális esetben piros zöldséget. Ez a hatóanyag segít megelőzni bizonyos daganatos megbetegedéseket, antioxidáns hatása révén meggátolhatók, késleltethetők a testben elinduló kóros folyamatok.

        Hirdetés

        Hogy teszteljék az újonnan létrehozott paradicsom hatását, a zöldséggel olyan egereket etettek, melyek daganatos betegségben szenvedtek. Egyes egerek normál liofilizált (fagyasztva szárított) paradicsomot kaptak, mások pedig ugyanilyen eljárással kezelt lila zöldséget. Az eredményekről Eugenio Butelli, a norwichi John Innes Centrum munkatársa számolt be a Nature Biotechnology című tudományos folyóiratnak.

        Tovább éltek az állatok

        A lila zöldség 28 százalékkal hosszabította meg a rágcsálók életét. A normál kosztot kapó - limfómában szenvedő - egerek átlagosan 142 nap alatt elpusztultak, azok a négylábúak viszont, melyek ételéhez rendszeresen kevertek a lila paradicsomból készült port, csak 182 nap múlva. A hagyományos piros paradicsomból készült por semmilyen hatással nem volt a rágcsálókra.

        "Noha a kutatási eredmények biztatóak, további tesztekre van szükség. A hatás valószínűleg az antioxidáns tulajdonságra vezethető vissza. Csak akkor kezdhetünk embereken is kísérletezni, ha a hatásmechanizmussal tisztában vagyunk és kizárhatjuk az esetleges mellékhatásokat. Először a lila paradicsom különböző ráktípusokra gyakorolt hatását vizsgáljuk" - nyilatkozta Cathie Martin, a kutatás egyik résztvevője.

        Az elkészítés módja a döntő

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        Volker Böhm gasztroenterológus, a jénai egyetem munkatársa megerősítette, hogy az antocianin jó hatással van szervezetünkre, ám azt nem érti, hogyan lehetséges, hogy a hagyományos piros paradicsom semmilyen hatást nem váltott ki az állatokból, hiszen korábbi kísérletek során bizonyították a paradicsomban a karotinoid antioxidánsok jelenlétét, mely köztudomásúan hatásos a különböző kedvezőtlen testi (esetleg rákos) folyamatok megállítása szempontjából.

        A szakértő hozzátette: az antocianinból az emberi szervezet sokkal töbet fel tud venni, mint karotinoidból, ugyanis utóbbi nem vízben oldódó. Böhm szerint az elkészítés módja a döntő, s ez a probléma Bulleti kísérletében, hogy fagyasztva szárítottan adagolták a lila és a piros paradicsomot az állatoknak.

        Böhm azt tanácsolja, hogy a hagyományos paradicsomot lehetőleg valamilyen olajjal együtt fogyasszuk, így a karotinoid könnyebben fel tud szívódni a szervezetben.

        (WEBBeteg, forrás: stern.de)

        Legutóbb frissült: 2008.10.30 09:25
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        A tenziós fejfájás

        A tenziós fejfájás

        Dr. Zsuga Judit

        Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

        Ízületi fájdalmak

        Ízületi fájdalmak

        B. M., szakfordító

        A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

        A paradicsomfogyasztás hatásai - Mit mondanak a kutatók?

        A paradicsomot és a belőle készült ételeket mind nyersen, mind főzve sokféle formában fogyasztjuk. Nemcsak a hagyományos magyar konyha része, hanem számos speciális étrend, például a mediterrán diéta is előszeretettel használja. Mivel egészséggel kapcsolatos hatásai a széles körű kutatás ellenére nem teljesen tisztázottak, érdemes áttekinteni, hogy a paradicsomnak tulajdonított hatások mögött milyen tudományos bizonyítékok vannak.

        Bizonyos daganatok esetén megnő a trombózisveszély

        A rosszindulatú daganatok már önmagukban nagy veszélyeket hordoznak, ám bizonyos fajtáik a mélyvénás trombózis kialakulásának kockázatát is lényegesen megnövelik. Prof. Blaskó György, véralvadási specialista a vérrögösödés megelőzésére hívja fel a figyelmet.

        Segítünk felismerni a betegségeket - Így végezze az önvizsgálatokat

        Nem lehet elégszer hangsúlyozni a tényt, hogy egy-egy daganatos elváltozás korai észlelése és a korai szakaszban adott orvosi kezelés jelentősen megnöveli a túlélési esélyeket. Ennek tükrében igen fontos, hogy bizonyos önvizsgálatokat havi rendszerességgel mindenki végezzen el. Milyen önvizsgálatok ajánlottak?

        Civilizációs betegség? A halálos ítélet? - Tévhitek a rákról

        Ma még sokan úgy tekintenek a rákra, hogy egyenlő a halálos ítélettel. A negatív hiedelmek erősebbek, mint a daganatos betegségekkel kapcsolatos tudás. A gyógyuláshoz is hozzájárul, ha a betegséggel kapcsolatos tudásunk nem a tévhitekre épül.

        Milyen a gyanús anyajegy? - Tudnivalók a szűrésről

        Az anyajegyszűrés jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni, hiszen ezzel a vizsgálattal dőlhet el a bőrön lévő pigmentált elváltozások sorsa.

        Rákkeltő anyagok - Egészségügyi jelentés

        Az Amerikai Rák Társaság egy korábbi jelentésében megtalálható a leginkább rákkeltő anyagok listája. A toplistán a többműszakos munka is helyet kapott.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.