Lila paradicsom véd a ráktól?

Szerző: WEBBeteg - stern.de

Brit kutatók a paradicsomba olyan színezőanyagot ültettek, mely véd a rákos megbetegedések kialakulásától. Állatkísérletek során bebizonyosodott, hogy a lila paradicsom egyharmaddal hosszabbította meg a daganatos egerek életét.

A paradicsomba a közönséges kerti oroszlánszáj (másnéven tátika) génjeit ültették be, így az (egyébként az áfonyában és a szederben is megtalálható) antocianin nevű színezőanyag lilára festette a normális esetben piros zöldséget. Ez a hatóanyag segít megelőzni bizonyos daganatos megbetegedéseket, antioxidáns hatása révén meggátolhatók, késleltethetők a testben elinduló kóros folyamatok.

Hogy teszteljék az újonnan létrehozott paradicsom hatását, a zöldséggel olyan egereket etettek, melyek daganatos betegségben szenvedtek. Egyes egerek normál liofilizált (fagyasztva szárított) paradicsomot kaptak, mások pedig ugyanilyen eljárással kezelt lila zöldséget. Az eredményekről Eugenio Butelli, a norwichi John Innes Centrum munkatársa számolt be a Nature Biotechnology című tudományos folyóiratnak.

Tovább éltek az állatok

A lila zöldség 28 százalékkal hosszabította meg a rágcsálók életét. A normál kosztot kapó - limfómában szenvedő - egerek átlagosan 142 nap alatt elpusztultak, azok a négylábúak viszont, melyek ételéhez rendszeresen kevertek a lila paradicsomból készült port, csak 182 nap múlva. A hagyományos piros paradicsomból készült por semmilyen hatással nem volt a rágcsálókra.

"Noha a kutatási eredmények biztatóak, további tesztekre van szükség. A hatás valószínűleg az antioxidáns tulajdonságra vezethető vissza. Csak akkor kezdhetünk embereken is kísérletezni, ha a hatásmechanizmussal tisztában vagyunk és kizárhatjuk az esetleges mellékhatásokat. Először a lila paradicsom különböző ráktípusokra gyakorolt hatását vizsgáljuk" - nyilatkozta Cathie Martin, a kutatás egyik résztvevője.

Az elkészítés módja a döntő

Volker Böhm gasztroenterológus, a jénai egyetem munkatársa megerősítette, hogy az antocianin jó hatással van szervezetünkre, ám azt nem érti, hogyan lehetséges, hogy a hagyományos piros paradicsom semmilyen hatást nem váltott ki az állatokból, hiszen korábbi kísérletek során bizonyították a paradicsomban a karotinoid antioxidánsok jelenlétét, mely köztudomásúan hatásos a különböző kedvezőtlen testi (esetleg rákos) folyamatok megállítása szempontjából.

A szakértő hozzátette: az antocianinból az emberi szervezet sokkal töbet fel tud venni, mint karotinoidból, ugyanis utóbbi nem vízben oldódó. Böhm szerint az elkészítés módja a döntő, s ez a probléma Bulleti kísérletében, hogy fagyasztva szárítottan adagolták a lila és a piros paradicsomot az állatoknak.

Böhm azt tanácsolja, hogy a hagyományos paradicsomot lehetőleg valamilyen olajjal együtt fogyasszuk, így a karotinoid könnyebben fel tud szívódni a szervezetben.

(WEBBeteg, forrás: stern.de)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

Utazás tömegközlekedéssel Utazás tömegközlekedéssel

Hogyan maradjon fitt hosszú utazáskor buszon vagy vonaton?

Egy közkedvelt gyógynövény: a...

Az utóbbi évtizedek egyik legismertebb gyógynövénye lett a valódi keskenylevelű levendula, latinul: Lavandula angustifolia P. Mill. (más néven L....

A Listeria a hűtőben jobban túlél...

A sajtok tárolásával kapcsolatos élelmiszerbiztonsági kutatás szerint a Listeria baktérium alacsony hőmérsékleten jobban túlél, mint...

Mit tehet bőre, haja és körmei...

A hibátlan bőr, az egészséges haj és köröm nagyrészt adottság, azonban életmódunkkal mi is sokat tehetünk megőrzéséért. És bár megállítani...

Hogyan hatnak az antioxidánsok?

Az antioxidánsok többféle vegyületcsoportot foglalnak magukban: többek között vitaminok, ásványi anyagok, karotinoidok, polifenolok, enzimek...

Az antioxidánsok szerepe az öregedés...

Az öregedés szabad gyökök elmélete az egyik legszélesebb körben elfogadott öregedéselmélet, melyet Harman fogalmazott meg 1956-ban. A szabad gyökök...

Antioxidánsok - Nagyobb mennyiségben...

Az antioxidánsok – mint például a C- és E-vitamin – fogyasztása előnyére válik szervezetünknek. Egészen addig, amíg túlzásba nem visszük a...

Mik is azok az antioxidánsok?

Az antioxidánsok szervezetünk egyik létfontosságú alkotóelemei. Egy részükhöz csak növényi táplálékon keresztül tudunk hozzájutni, más...

Antioxidánsok: csak mértékkel

Antioxidánsoknak összefoglaló néven azokat az anyagokat tekintjük, amelyek reakcióba lépnek és semlegesítik az olyan úgynevezett szabad gyököket a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.