Lila paradicsom véd a ráktól?
Brit kutatók a paradicsomba olyan színezőanyagot ültettek, mely véd a rákos megbetegedések kialakulásától. Állatkísérletek során bebizonyosodott, hogy a lila paradicsom egyharmaddal hosszabbította meg a daganatos egerek életét.
A paradicsomba a közönséges kerti oroszlánszáj (másnéven tátika) génjeit ültették be, így az (egyébként az áfonyában és a szederben is megtalálható) antocianin nevű színezőanyag lilára festette a normális esetben piros zöldséget. Ez a hatóanyag segít megelőzni bizonyos daganatos megbetegedéseket, antioxidáns hatása révén meggátolhatók, késleltethetők a testben elinduló kóros folyamatok.
Hogy teszteljék az újonnan létrehozott paradicsom hatását, a zöldséggel olyan egereket etettek, melyek daganatos betegségben szenvedtek. Egyes egerek normál liofilizált (fagyasztva szárított) paradicsomot kaptak, mások pedig ugyanilyen eljárással kezelt lila zöldséget. Az eredményekről Eugenio Butelli, a norwichi John Innes Centrum munkatársa számolt be a Nature Biotechnology című tudományos folyóiratnak.
Tovább éltek az állatok
A lila zöldség 28 százalékkal hosszabította meg a rágcsálók életét. A normál kosztot kapó - limfómában szenvedő - egerek átlagosan 142 nap alatt elpusztultak, azok a négylábúak viszont, melyek ételéhez rendszeresen kevertek a lila paradicsomból készült port, csak 182 nap múlva. A hagyományos piros paradicsomból készült por semmilyen hatással nem volt a rágcsálókra.
"Noha a kutatási eredmények biztatóak, további tesztekre van szükség. A hatás valószínűleg az antioxidáns tulajdonságra vezethető vissza. Csak akkor kezdhetünk embereken is kísérletezni, ha a hatásmechanizmussal tisztában vagyunk és kizárhatjuk az esetleges mellékhatásokat. Először a lila paradicsom különböző ráktípusokra gyakorolt hatását vizsgáljuk" - nyilatkozta Cathie Martin, a kutatás egyik résztvevője.
Az elkészítés módja a döntő
Volker Böhm gasztroenterológus, a jénai egyetem munkatársa megerősítette, hogy az antocianin jó hatással van szervezetünkre, ám azt nem érti, hogyan lehetséges, hogy a hagyományos piros paradicsom semmilyen hatást nem váltott ki az állatokból, hiszen korábbi kísérletek során bizonyították a paradicsomban a karotinoid antioxidánsok jelenlétét, mely köztudomásúan hatásos a különböző kedvezőtlen testi (esetleg rákos) folyamatok megállítása szempontjából.
A szakértő hozzátette: az antocianinból az emberi szervezet sokkal töbet fel tud venni, mint karotinoidból, ugyanis utóbbi nem vízben oldódó. Böhm szerint az elkészítés módja a döntő, s ez a probléma Bulleti kísérletében, hogy fagyasztva szárítottan adagolták a lila és a piros paradicsomot az állatoknak.
Böhm azt tanácsolja, hogy a hagyományos paradicsomot lehetőleg valamilyen olajjal együtt fogyasszuk, így a karotinoid könnyebben fel tud szívódni a szervezetben.
(WEBBeteg, forrás: stern.de)