Jön a virtuális boncolás?

Szerző: WEBBeteg - stern.de

Egy svéd orvos, Anders Persson olyan 3D-s technológiát fejlsztett ki, mellyel mély bepillantást tehetünk a az emberi belsőbe. Noha csak kórházi alkalmazásra szánta őket, a felvételek a Stockholmi Galéria "Kontraszt" tárlatán láthatók.

Színes felvételek élőkről és halottakról, állatok belsejéről. Ezzel a technikával készült képeken élesen kivehetők a csontvázak, a belszervek, a véredények - pontosabban, mint a hagyományos röntgenfelvételen és szemléletesebben, mint az eddigi 3D-s tecnikával készült ábrákon. A haj, a zsírszövet és a bőr szellemszerűen burkolják be a belső szerveket.

Az egyik kép egyik oldalán például jól kivehető egy halott bőre és az orr formája, másik oldalon láthatjuk az ereket, melyek allátják vérrel az agyat, valamint a tüdőt, mely kékesen fénylik.

Anders Persson és kollégái (a Linköpingi Egyetem munkatársai) a következő eljárásokat alkalmazzák: CT, MR-tomográf, röntgen és ultrahang. Persson újra és újra kalibrálja az eszközöket, például különböző feszültségértékekre állított CT segítségével kísérletezik, valamint kifejlesztetetett egy új szoftvert, mely felvételeit digitálisan feldolgozza és minden szövetet más-más színnel jelez, így előáll a különböző besugárzott szövetképekből álló 3D-s kép.

Ezzel technológiával már-már virtuális boncolást is lehet végezni: a képernyőn láthatóvá válnak a különböző belső sérülések és vérzések.

Bepillantás a testbe

Lehetséges lesz a "virtuális boncolás?"
(Fotó: stern.de)

Például a lenti képen: egy gyilkosság áldozata a hátán fekszik, a kés még a mellkasában van. A képen a szakemberek könnyen megállapíthatják, mely szervek milyen károsodást szenvedtek. A következő lépés az élő emberek vizsgálata lesz: mivel a legkisebb elváltozások is láthatóvá válnak a csontokban, erekben és a különböző szervekben, ez a technológia nagy segítség lehet az orvosoknak a különböző kezelési folyamatokban.

Bepillantás a testbe

Egy gyilkosság áldozata
(Fotó: stern.de)

Perssont "találmányáért" Lennart Nilsson-díjjal jutalmazták. Ezt a díjat minden évben a legkiemelkedőbb tudományos fotográfiai teljesítményért ítélik oda Svédországban. Anders Perssonn 55 éves, a Linköpingi Egyetem Orvosi Képalkotási Diagnosztikai Centrumának (CMIV) igazgatója. Pályafutása elején röntgenasszisztensként dolgozott, majd radiológiát tanult Svédország legnagyobb orvosi főiskoláján, a Karolinska Isntitutban. 2002-ben kezdte kiépíteni Linköpingben a CMIV-t, irányítása alatt ma több mint 100 munkatárs vesz részt a különböző fejlesztésekben.

(WEBBeteg, forrás: stern.de)

Módosítva: 2008.10.16 21:20, Megjelenés: 2008.10.16 21:20
Címkék: 3D, CT, Diagnosztika
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Diabétesz Diabétesz

A cukorbetegség bőrön megjelenő tünetei és következményei.

Dohányzás Dohányzás

Hogyan függ össze a tüdőbetegségekkel?

Fitoterápiás készítmények -...

A nemrég megjelent patikai gyógyszerkészítést szabályozó Szabványos Vénygyűjtemények VIII. kötete több mint 50 fitoterápiás cikkelyt tartalmaz....

A vérben lévő szabad...

A D-vitamin hiánya gyakori Európában, különösen az idős embereknél. Számos, többnyire az öregedéssel kapcsolatos betegség, például szív- és...

A tüdőrák kivizsgálási módszerei

A tüdőrák az esetek többségében tünetszegény, a korai stádiumban a betegek többségének nincsenek markáns tünetei. A kórtörténet alapos...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.